GRAĐANI POKREĆU GRAD BUDUĆNOSTI: Inovativna rešenja za gradove otporne na klimatske promene sutra u parku Manjež
Foto: Promo

GRAĐANI POKREĆU GRAD BUDUĆNOSTI: Inovativna rešenja za gradove otporne na klimatske promene sutra u parku Manjež

Održiva budućnost -

U četvrtak 10. oktobra, u parku Manjež, u okviru “In The Zone” programa koji se održava u sklopu jednodnevnog događaja “Građani pokreću grad budućnosti / Re-imagining the city”, koji organizuje UNDP u saradnji sa Adria Media Groupom, posetioci će imati priliku da vide neke od nagrađenih inovativnih tehničko tehnoloških rešenja i biznis modela kao i drugih održivih rešenja koji će biti izloženi na ovom svojevrsnom sajmu ideja i inovacija.

U okviru projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene” Ministarstva zaštite životne sredine i UNDP-a, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), Srbija je dobila „Izazov za inovativna rešenja” kroz koji su aktivno uključene jedinice lokalne samouprave i građani, javna preduzeća, akademski sektor i organizacije civilnog društva, kao i fizička lica u pronalaženju novih ideja za smanjenje emisija i povećanje otpornosti na klimatske promene.

Na „Izazov za inovativna rešenja“ pristiglo je 111 prijava, a izabrane su 34 ideje za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte koji potiču iz sektora energetike, saobraćaja, upravljanja otpadom, poljoprivrede i šumarstva. Nagrade za inovativnost dobilo je 25 inovativnih tehničko tehnoloških rešenja i biznis modela, čiji su nosioci pojedinci, javne i privatne kompanije, lokalne samouprave, nevladine organizacije, istraživačke i naučne institucije.

U četvrtak, 10. oktobra u parku Manjež, posetiocima će biti predstavljeni neki od njih:

Jugo-Impex E.E.R.

E-RECIKLAŽA je vodeća kompanija u Srbiji u oblasti upravljanja opasnim i neopasnim otpadom. Misija kompanije je da sve vrste elektronskog i električnog otpada, koji se po Zakonu o upravljanju otpadom klasifikuju kao opasan otpad, ukloni iz prirode, na siguran, efikasan i društveno odgovoran način. Ideja preduzeća Jugo-Impex E.E.R. „Kraj otpada za pur penu“, nagrađena je iz oblasti cirkularne ekonomije, a predviđa izdvajanje freona i pur pene pri reciklaži uređaja za hlađenje, pri čemu se dobija novi proizvod, apsorbent za sakupljanje benzina i nafte u slučaju njihovog izlivanja u životnu sredinu.

Telefon Inženjering d.o.o.

Telefon inženjering d.o.o. je inovativna kompanija, orijentisana na poslovne i tehnološke inovacije, integriše više izvora energije kao što su sunce, vetar, voda, geotermalna energija u cilju dobijanja energetski efikasnih objekata. Kompanija nove tehnologije približava svim segmentima društva, a pristup zahtevima korisnika i konstantno ulaganje u istraživanje i razvoj, pozicionirali su ovu kompaniju u red onih koje idu u korak sa svetskim trendovima. Kompanija je pobednik međunarodnog takmičenja za najbolje inovativno rešenje za proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora 2013.godine.

Institut “Mihajlo Pupin”

Institut je nagrađen za ideju upotrebe inovativnog tehničkog rešenja u obradi poljoprivrednog zemljišta, koje u potpunosti zamenjuje korišćenje fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije.

Naučnoistraživački profil Instituta ‘’Mihajlo Pupin’’ čini sinteza naučnog i ekspertskog znanja u širokom spektru oblasti kao što su: elektronika, automatika, procesno upravljanje, računarstvo, telekomunikacije, digitalna obrada signala, informacioni sistemi, softversko inženjerstvo i robotika a u parku Manjež biće predstavljena dva projekta: „Pametno upravljanje prirodnim resursima (vodom, zemljištem i energjom) u proizvodnji hrane za gradove budućnosti“ i „Tehno-ekonomska održivost postrojenja za preradu otpadnih voda u javno-komunalnom sektoru za gradove budućnosti“.

Eko BaG

Prvo ekološko - socijalno preduzeće u Srbiji koje se bavi specifičnom reciklažom koriscenih PVC vinila - banera iz reklamnih kampanja. Kompanija eko - BaG pruža rešenje za kompanije koje su u obavezi da svoje reklamne banere recikliraju u inostranstvu, time što upotrebljene banere pretvara u određeni reklamni proizvod za kompaniju. Od ovog materijala šiju se različiti predmeti visoke upotrebne i dodatne vrednosti (konferencijske i modne torbe, fascikle, cegeri, razne futrole, novčanici i dr.).

Program u parku Manjež je otvoren za javnost.

Više o događaju saznajte na: http://gradovi-buducnosti.adriamediagroup.com/in-the-zone-stage/

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja