Hag nije zvanično zatražio garancije za Šešelja!
Foto: Ap

Rasim Ljajić

Hag nije zvanično zatražio garancije za Šešelja!

Politika -
kada dobijemo taj zahtev, ući ćemo u redovnu proceduru koja je važila za sve optuženike i doneti u skladu sa tim garancije, rekao Rasim Ljajić

BEOGRAD - Vlada Srbije još nije zvanično obaveštena o zahtevu da se izjasni o garancijama za eventualno puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja do izricanja presude, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić je istakao da je eventualno puštanje Šešelja na slobodu iz Haškog tribunala slučaj bez presedana, naglašavajući da vlada iz medija ima saznaje o uslovima koje sudsko veće Haškog tribunala postavlja pred nju."U svakom slučaju, kada dobijemo taj zahtev, ući ćemo u redovnu proceduru koja je važila za sve optuženike i doneti u skladu sa tim garancije", rekao je Ljajić novinarim u kompaniji ASEKO SEE.

Kometarišući poruku lidera Srpske radikalne stranke vlastima u Beogradu da se "ne igraju glavom" i da ne daju bilo kakve garancije protiv njegove volje, Ljajić je kazao da je davanje garancija upravo glavna tema i u protivnom ne bi bilo ništa sporno, podsećajući da je vlada i do sada automatski davala garancije za sve haške optuženike.

Prema njegovim rečima, prvi put se dešava da jedan optuženi odmah kaže da neće poštovati uslove koji postavlja Haški tribunal, "a od nas se traži da poštujemo Ustav i damo te vrste garancije".

"Ovo mora da bude dvosmerna ulica. Država je voljna i spremna da sve uradi, ali mora da postoji i saradnja optuženika kada je reč o poštovanju svih uslova koje veće traži", primetio je Ljajić.Ljajić je ocenio da je Haški tribunal u problemu zbog postupka protiv Šešelja i Vlada Srbije svesna je da Haški sud traži izlaz iz te situacije, "ali Srbija ipak mora da bude korektna, jednaka i ravnopravna prema svim optuženicima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track