Maja Gojković: Važžna vest o poglavljima iz Nemačke, pokazuje da Srbija dobro radi
Foto: Marina Lopicici

Zeleno svetlo iz Berlina

Maja Gojković: Važžna vest o poglavljima iz Nemačke, pokazuje da Srbija dobro radi

Politika -
BEOGRAD - Odluka Nemačke da Srbiji da zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja je veoma važna i pokazuje koliko naša zemlja dobro radi i koliko je posvećena svom spoljno-političkom prioritetu, a to je punopravno članstvo u EU, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

"Zadatak parlamenta u tom smislu je da usaglasimo zakone u svim segmentima sa evropskim zakonodavstvom, na tome vredno radimo", rekla je Gojković. Ona je podsetila da će nova sednica parlamenta biti u utorak, a da se prvi set zakona koji će biti na dnevnom redu, odnosi na energetiku i rudarstvo.

Nakon toga očekuje se set zakona iz oblasti finansija, a pre svega kao najvažniji Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu, a imam najavu da će biti i set zakona iz oblasti pravosuđa, kazala je Gojković. Upitana za predlog budžeta za narednu godinu, predsednica skupštine kazala je da očekuje da će budžet za 2016. biti i dalje štedljiv, investcioni koliko nam okolnosti omogućavaju, i da će se voditi računa pre svega, o socijalnim kategorijama stanovništva, kao i da će obuhvatiti blagi porast plata i penzija.

Osvrćući se na posetu Iranu prethodne nedelje, ona je kazala da je to bila važna poseta za našu zemlju i da je imala priliku da razgovara sa najvišim zvaničnicima. Gojković je kazala da Srbiju i Iran vezuju dobri politički odnosi, ali da bi ekonomski mogli biti i bolji, te da će se u narednom periodu sagledati moguhnosti unapređenja ekonomske saradnje. Gojković je rekla da će se 8.i 9. decembra održati sednica Mešovitog komiteta i da će se na njoj razgovarati o povećanju robne razmene sa Iranom, a da postoji porostora da u budućnosti sarađujemo u oblasti energetike, zdravstva...

Ona je kazala da Iran nikada ne glasa protiv interesa Srbije i da to treba poštovati. Takođe je objasnila da je prilikom posete Iranu nosila hidžab da bi, kako je rekla, na taj način pokazala koliko Srbija ceni poštovanje koje je ta zemlja u mnogim trenucima pokazala prema našim državnim interesima. Ona je podsetila da Republika Iran nije priznala samoproglašenu državu Kosovo, kao i da nije glasala u UNESKO protiv interesa Srbije.

Gojković je naglasila da je radila u najboljem interesu svoje države, dodavši da je "linč" kojem je zbog svog gesta bila izložena zagmagljuje suštinu. "To pokazuje da pojedini ljudi daju sebi pravo da kažu da su nezavisni u svakom pogledu pod maskom da žele da zaštite prava žena na nekim meridijanima, a napadaju žene koje se bave politikom u našoj državi. Lakše je pisati o sporednim efektima, kako se neko obukao, nego suštini bavljenja politikom i poseti toj zemlji", kazala je.

Ona je navela da nikakav razlog, poput gubljenja prtljaga o kome se pisalo ovih dana ne postoji i da je tačcno da je imala manje probleme s koferom, ali da je najvažnije da je htela da ispoštuje protokol zemlje domaćina. "Odlučila sam da poštujem u svemu pravila ponašanja i način oblačenja u državi Iran i time pokažem koliko nam je važna podrška te zemlje", kazala je Gojković i dodala da je to bio deo diplomatskog protokola. Oni koji su kamenovali mene ovih dana šalju ružnu politiku ženamma u politici da nisu poželjne, ocenila je Gojković.

"Sav taj linč pašće u vodu, a meni će biti drago ako bar jedna žena nađe posao zahvaljujući investicijama o kojima razgovaramo na sastancima", poručila je predsednica parlamenta. Ona je kazala da u okviru parlamenta postoji ženska parlamentarna mreža i da je cilj da se menjaju zakoni i zaštite žene od nasilja, skrene pažnja da takva pojava postoji, a žene ohrabre da ga prijavljuju. Gojković je kazala da je važno i da premijer Srbije daje podršku ženama, jer im je kako je kazao, dao prostor i u predsedništvu stranke, vladi, imenovanju za predsednicu parlamenta, u kome su čak osam žena prdsednice važnih odbora. "Važno je da se čuje glas žena u politici, i svakodnevnom životu", zaključila je Gojković.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track