Toma može sa svima

Lider SNS šokirao glasače

Toma može sa svima

Politika -
Predsednik naprednjaka spojio Natašu Kandić, Zukorlića, Đukanovića, Čedu Jovanovića i nevladine organizacije

BEOGRAD - Svi hoće s Tomom!Iako je pre izbora slovio za pravog srpskog nacionalistu i patriotu, Tomislav Nikolić, lider SNS, svojim programom i nastupom u kampanji uspeo je da dobije podršku najraznovrsnijih partija i ličnosti u srpskoj politici. Iza Nikolića su tako, na jedan ili drugi način, stali i muftija Muamer Zukorlić, predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, predstavnici vlasti u Crnoj Gori...

Ovakav razvoj događaja zaprepastio je sve na političkoj sceni Srbije, analitičare i politikologe, ali nikoga kao Nikolićeve tvrdokorne glasače, koji su ostali zatečeni novim porukama podrške od dojučerašnjih žestokih protivnika.

Podsetimo, lider DPS Milo Đukanović posle susreta s Nikolićem je rekao:

- SNS je politički prijatelj DPS, to je veoma relevantan politički subjekt ne samo u Srbiji nego i u regionu.

Podršku za svoju politiku Nikolić je dobio i od Zukorlića.

- Nama je važan onaj ko pokaže potreban državnički kapacitet da nas razume. Bošnjaci u Nikoliću imaju dobrog sagovornika - rekao je sandžački muftija.

Inače, Zukorlić je otvoreno rekao da u drugom krugu predsedničkih izbora neće dati podršku Nikolićevom glavnom konkurentu Borisu Tadiću.

Pre nekoliko dana o predsedniku naprednjaka pohvalno se izrazio čak i Čedomir Jovanović, i čak najavio mogućnost saradnje LDP i SNS.

- Svako, pa i Nikolić, ima pravo da posle dvadeset godina grešaka promeni bar rečnik. Bio bih vrlo srećan, jer bi to za zemlju bilo korisno, da u naredne četiri godine makar glasanjem u parlamentu podrže neku od reformskih mera koju ćemo povući u vladi - rekao je Jovanović.

Analitičar Milan Nikolić smatra da lidera SNS podržavaju „tri potpuno različite logike zbog ozbiljnih interesa“.

- Zukorlić bi profitirao od Nikolića jer bi mogao da govori kako je bivši radikal i nacionalista na vlasti, a zauzvrat bi dobijao razne beneficije, recimo, pravio bi univerzitete. Privatno bi pravio dil, a javno izigravao borca za bošnjačku stvar. Takav dogovor s Tadićem ne može da pravi - navodi naš sagovornik, i dodaje da Kandićeva takođe ima interes da Nikolić bude na vlasti:

- Njen posao bi bio lakši jer bi i dalje mogla da tvrdi da Srbijom vladaju ostaci Miloševićevog režima, te da je jedino ona antinacionalista.

Zlata Đerić iz NS, koalicione stranke Nikolićevog SNS, kaže da je takva široka podrška različitih opcija malo neočekivana.

- Ali vremena se menjaju, u Srbiji poslednje tri, četiri godine ljudi menjaju svoje stavove, moguće je da su u Nikoliću prepoznali drugačiju energiju - kaže ona.

Nikolić ima odgovor na sve, ali ne i na ova pitanja:

- Kako je kupio stan od 400.000 evra

- Kako je stekao fakultetsku diplomu

- Koliko je plaćen dolazak Rudolfa Đulijanija u Beograd

- Šta je tačno obećao Bogoljubu Kariću

- U kakvim je vezama s Dušanom Stuparom i Slobodanom Tešićem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track