RAZGOVOR O SARADNJI: Nikolić primo predsednika Panafričkog parlamenta
Foto: Tanjug Sava Radovanović

RAZGOVOR O SARADNJI: Nikolić primo predsednika Panafričkog parlamenta

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom Panafričkog parlamenta Rodžerom Nkodo Dangom o odnosima Srbije i afričkih zemalja i budućoj saradnji.

Predsednik Srbije i predsednik Panafričkog parlamenta su se saglasili da je tradicionalno prijateljstvo, koje su afričke zemlje razvijale nekada sa Jugoslavijom, a danas sa Srbijom, odlična osnova za uspostavljanje snažne ekonomske saradnje.

Predsednik Nikolić je istakao da, iako Srbija odlučno ide putem evrointegracija, to je ne sprečava da ostvari punu saradnju sa svim drugim državama koje umeju u toj saradnji da prepoznaju zajednički interes.

Srbija je država koja svojim partnerima može mnogo toga da ponudi, a srpske kompanije su, kao nekada i jugoslovenske, potpuno spremne da sav svoj potencijal iskažu na afričkom tržištu, naglasio je predsednik.

Predsednik Panafričkog parlamenta je istakao da afričke države podržavaju teritorijalni integritet Republike Srbije, jer bi sve drugo bilo protivno principima međunarodnog prava i stvorilo presedane koji bi bili jako opasni po veliki broj država u Africi.

Danga je informisao predsednika Nikolića da će sledeće godine biti potpisan Memorandum o saradnji između Narodne skupštine Republike Srbije i Panafričkog parlamenta. On je predsedniku Srbije preneo pozdrave predsednika Kameruna, odakle dolazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja