Patrijarh Irinej: Izgraditi mostove između Srba i Hrvata

Poseta Zagrebu

Patrijarh Irinej: Izgraditi mostove između Srba i Hrvata

Politika -
Koliko smo vremena živeli zajedno i prve smo komšije, pozvani smo da gradimo suživot lepši i sadržajniji, rekao je srpski patrijarh

ZAGREB - Srpski patrijarh Irinej izrazio je očekivanje da će njegova poseta Hrvatskoj doprineti da se sagrade mostove između dva tako bliska naroda - Srba i Hrvata.

"Koliko smo vremena živeli zajedno i prve smo komšije, pozvani smo da gradimo suživot lepši i sadržajniji", rekao je srpski patrijarh novinarima nakon sinoćne svečane akademije povodom otvaranja nove zgrade duhovnog centra i pravoslavne gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković".

On je naveo da je njegova poseta Hrvatskoj "vođena pre svega našim narodom pravoslavnim, ali ćemo razgovarati s predstavnicima Katoličke crkve i drugim ličnostima u Zagrebu". Iako će se sa položajem srpske zajednice u Hrvatskoj upoznati u naredna dva dana, patrijarh Irinej je ocenio da se međunacionalni odnosi normalizuju.

"Nadamo se da je svaki kontakt među crkvama koristan i da stvara raspoloženje koje uspostavlja dobre odnose između crkava, a od tog kontakta i razvoja odnosa nastaće posledice na odnose naših naroda", rekao je patrijarh.

Na pitanje da komentariše rad gimnazije koja uspešno radi nekoliko godina, patrijarh je rekao da je to "jedan od praktičnih vidova života koji ulivaju nadu u još bolje odnose nego što su bili".Svoje zadovoljstvo uspešnim radom gimnazije izrazio je i vladika šumadijski Jovan, član Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

"Ovo je divan primer za svakog da se nauči kako ljudi, pogotovo oni koji veruju u Boga i koji šire ljubav, mogu zajednički živeti i da ne treba ljude deliti na ove ili one, nego na ljude kao likove i ikone Božje".

Vladika Jovan se složio s patrijarhovim rečima iznetim prilikom svečanog dočeka da je ova gimnazija primer kako se "reč Božja prenosi omladini preko škola" i da je to dobar primer i za druge krajeve u Srbiji.

"Odlazim odavde s jednim velikim uzbuđenjem, ali i s porukom da ono što sam video ovde, ne samo da bi moglo, nego da treba da bude i na drugim mestima", rekao je vladika Jovan. Svoje zadovoljstvo gimnazijom nije krio ni hrvatski ministar nauke i obrazovanja Željko Jovanović.

"Može se reći da je bez ikakve dilema, na osnovu rezultata učenika na državnoj maturi, državnim takmičenjima i rezultatima upisa na fakultete i ranije bila izuzetno kvalitetna", rekao je Jovanović.

"Uveren sam da će otvaranjem nove zgrade rezultati biti još bolji. Sada je potez na nastavnicima, jer uz ovakve uslove i decu koja su kvalitetna, oni moraju svojim pedagoškim radom omogućiti da budu što uspešnija", rekao je ministar. Patrijarhova poseta za Jovanovića je dodatni iskorak u razvijanju dobrosusedskih odnosa između dve zemlje.

"Radujem se da je do posete došlo baš sada", rekao je on i naglasio da je znanje ključno za unapređenje života i u Hrvatskoj i Srbiji. "Neznanje i predrasude prave probleme, a znanje i obrazovanje vode u bolju kvalitet života svih nas", zaključio je hrvatski ministar nauke i obrazovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track