ŠOKANTNI DETALJI: Milošević i Tuđman 42 PUTA dogovarali stvaranje VELIKE HRVATSKE i VELIKE SRBIJE
Foto: Profimedia

General bojnik Ivo Jelić otkriva

ŠOKANTNI DETALJI: Milošević i Tuđman 42 PUTA dogovarali stvaranje VELIKE HRVATSKE i VELIKE SRBIJE

Politika -

General bojnik Ivo Jelić izneo šokantne detalje iz ne tako daleke istorije.

Odgovarajući na pitanja novinara Jelić je otkrio kako su se, svojevremeno, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman sastali čak 42 puta kako bi se dogovarali o stvaranju velike Hrvatske, odnosno velike Srbije.

Generale, kako danas gledate na vreme kad ste zapovedali Četvrtom brigadom?

"Ponosan sam na to vreme, na svoje momke i devojke. Neka se niko ne naljuti, ali odgovorno tvrdim da je Četvrta brigada bila najbolja brigada ne samo u HV-u, nego kod svih zaraćenih strana na Balkanu. Bili smo inferiorni samo prvih 45 dana delovanja brigade, ali nakon bitke za Zadar, niko nam nije mogao ništa. A ta bitka za Zadar je, po mom mišljenju, veća od bitke za Staljingrad. Istina, Hitler je kod Staljingrada imao milion vojnika, ali i Rusi su imali milion vojnika, a situacija kod Zadra bila je jedan prema deset. Grad je branilo 500 branitelja koji su bili u sendviču: ispred sebe smo imali 3500 vojnika 9. kninskog korpusa, a iza sebe, u samom Zadru, još 1500 vojnika JNA pod zapovedništvom Momčila Perišića. Da ne govorim kako je neprijatelj u tom trenutku, uza sve topništvo i oklop, imao i snažnu vazduhoplovnu i pomorsku podršku, a mi smo imali puške i doslovno četiri minobacača, i to koje smo oteli od JNA", priča Ivo Jelić i nastavlja:

"Slično je bilo i na Južnoj bojišnici, gde je neprijatelj raspolagao sa više od 100 tenkova, 120 topova težeg kalibra i 106 aviona, uključujući i eskadrilu MiG-ova, dok mi nismo imali nijedan tenk, nijedan veći top i nijedan avion. I sve je to Četvrta brigada pomela, pa su neprijatelji u bežanju čak morali da sruše most u Ravnom da ih ne bismo zarobili. Dakle, od bitke za Zadar, preko bitke za Dubrovnik, do mostarske i livanjske bojišnice, moji borci su odradili sve postavljene zadatke. To smo uradili časno, poštujući sve međunarodne konvencije, dakle viteški. Ja tu brigadu gledam kao svoje dete i ovom sastavu najviše zameram njeno ukidanje. U stvaranje te brigade uložio sam sve svoje znanje, i moji borci su dali sve od sebe", kaže Jelić.

Na molbu novinara da razjasni izjave koje je dao da je "domovinski rat bio dogovoren rat" Ivo Jelić odgovara:

"Pođimo od geopolitičkoga konteksta. Glavni uzrok građanskih ratova na Balkanu je Kosovo, a rat je pokrenut iz Londona jer je tamo centar svetske moći. London je pokretač svih geopolitičkih događaja, ratova, naftnih šokova i kriza, pa su i ratovi u bivšoj Jugoslaviji samo deo britanskog geopolitičkog projekta, kao što su to i nedavni građanski rat u Libiji, sadašnji u Siriji i kompletno “arapsko proleće”, a sve u sklopu britanskog stvaranja globalnog carstva, kroz sastav i doktrinu “dirigovanog haosa”. Uostalom, treba se zapitati zašto su na kraju rata u Hrvatsku odmah doleteli britanski lordovi Karington, Oven i drugi... London je počeo i završio taj rat, a ne Beograd", jasan je Ivo.

Zašto bi London hteo da se Hrvati i Srbi pokolju?

"Njima je bio cilj da sruše komunizam, a hoćemo li se mi poklati, to im je bilo svejedno".

Onda rat nije krenuo iz Beograda?"Sada dolazimo do uloge Beograda. Uoči rata Srpska akademija nauka i umetnosti ocenjuje da se problem Kosova, kao najveće rak - rane Beograda, konačno treba razrešiti, i to stvaranjem velike Srbije. Da bi to postigli, treba im partner na Balkanu, a to je Zagreb. Partneru je ponuđena velika Hrvatska, koja je trebala da uzme čitavu zapadnu Bosnu, po uzoru na nekadašnju Banovinu Hrvatsku, ali je Zagreb bio zadovoljan i zapadnom Hercegovinom. Beograd je želeo rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske krajine preselio na Kosovo i tako promenio tamošnju “krvnu sliku”. To je ono kad Tuđman govori o “humanom preseljenju”. Tuđman je naš najiskreniji političar jer je otvoreno govorio o tome. Lepo je rekao da će državu dati u vlasništvo 200 porodica i da smo svi drugi stoka sitnog zuba. I to je i ostvario, jedino je malo promašio to za 200 porodica, jer u Hrvatskoj danas ima 260 milijardera, kako je javno izneo HDZ-ov ekonomista dr Goran Marić. To su za mene ratni profiteri", priča Jelić.

Da li je onda Domovinski rat bio i građanski rat?

"Činjenica je da su se pobunili hrvatski Srbi, računajući na potporu JNA. A činjenica je i da su Hrvati provocirali iz Zagreba: Tuđman je rekao da je srećan što mu žena nije Srpkinja, Mesić je Srbima poručivao da iz Hrvatske mogu odneti samo zemlju koju su doneli na opancima, a Đođan je govorio o šiljastim srpskim glavama. Takođe je činjenica da su Srbi prvi zapucali, jer je prva žrtva bio Hrvat, splitski vozač iz “Dalme” Vinko Elez. Dakle, pobunili su se Srbi, a to su bili građani Hrvatske. Znači, građani Hrvatske pobunili su se protiv drugih građana Hrvatske. Ako to nije građanski rat, šta je onda građanski rat? Istina, Srbija i JNA su odmah skočili u odbranu Knina i tzv. Krajine, i tu je onda već druga priča, tad nastupa međunarodna agresija na Hrvatsku", otkriva general bojnik.

Na čemu temeljite tezu o dogovoru između Miloševića i Tuđmana?

"Njih dvojica su se tokom rata sastali 42 puta. Je li se za vreme Drugog svetskog rata Hitler ikada sastao sa Čerčilom? Ili sa Staljinom? Sastali su se samo jednom ministri spoljnih poslova Ribentrop i Molotov, da se dogovore o nenapadanju i podeli Poljske. U slučaju Tuđmana i Miloševićeve ponude suština je podela Bosne, to je jedini razlog njihovog sastajanja. Iz tog ratnog saveza trebala je da se rode velika Srbija i velika Hrvatska, s granicama na reci Bosni i Neretvi, kao što pokazuje i Tuđmanova salveta koja je danas u Hagu. Mnogo je pitanja i nedoumica u vezi sa tim. Recimo, mi smo na početku rata imali Zapovedništvo za severnu i srednju Dalmaciju, a gde je južna? Nije je bilo, jer je sve južno od Neretve trebalo da pripadne velikoj Srbiji.

Kako se tu uklapa priča o Vukovaru?

"Poznato je da je general Tus naredio Gorinšeku da deblokira Vukovar, kao što je poznato da je Gorinšek, kao jedan od naših najboljih časnika, to i izvršio i probio blokadu kod Marinaca. Takođe je poznato da je tada zaustavljen naredbom iz vojnog vrha. Zašto? Gde su tri šlepera oružja koja su krenula u Vukovar, a nikad tamo nisu stigla? Zašto je Ministarstvo obrane, odnosno general Čermak, u vreme bitke za Vukovar prodao 15 tenkova T - 84 Kuvajtu, a ja celu prvu godinu rata završavam bez ijednog tenka, kao što je i Vukovar bio bez tenkova? Zbog okolnosti nastanka rata, a najviše zbog bahatosti vrha JNA i njihova uverenja u vlastitu nadmoć, ne mogu tvrditi da rata ne bi bilo, ali taj rat sigurno ne bi bio ovakav kakav je bio", ispričao je između ostalog generalj bojnik Ivo Jelić.

(Slobodna Dalmacija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV Vesti 05.05.2017: Kada će biti iseljeni migranti iz centra Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track