NE PREZA NI OD ČEGA: Haradinaj spreman da ubija i Albance!
Foto: Slobodan Pečat

RATNI ZLOČINAC

NE PREZA NI OD ČEGA: Haradinaj spreman da ubija i Albance!

Politika -

Bivši komandant OVK zarad premijerske pozicije na sve načine pokušava da namakne većinu u parlamentu ucenjujući i preteći

Ramuš Haradinaj spreman je zarad premijerske pozicije na likvidaciju svih protivnika koji mu se nađu na tom putu, po istoj matrici kao što je radio s uklanjanjem svedoka tokom procesa za ratne zločine u Haškom tribunalu, saznaje Kurir plan bivšeg vođe OVK.

Iako je Aljbin Kurti, jedan od osnivača ultradesnog pokreta Samoopredeljenje, izjavio da veruje da je on sledeći kosovski premijer, Ramuš Haradinaj ne odustaje od mesta predsednika vlade u Prištini.

foto: Reuters

Seju strah

Izvori Kurira kažu da su on i njegove pristalice spremni na sve, od pritisaka, ucena pa i likvidacija kako bi bivši vođa OVK došao na ovu funkciju. Naš izvor s Kosova otkriva da koalicija PAN okupljena oko Haradinaja, Hašima Tačija i Fatmira Ljimaja pokušava na sve načine da namakne većinu u budućem kosovskom parlamentu.

- Ova zloglasna trojka krenula je da pritiska, pokušavaju da kupe poslanika iz drugih albanskih stranaka koji će ući u parlament, ljude ucenjuju, prete njihovim porodicama... Haradinaj, koji je sebe već pre izbora video na mestu premijera, spreman je da likvidira i svoje sunarodnike kako bi se dočepao funkcije predsednika kosovske vlade. Ljudi su ovde u velikom strahu - komentariše sagovornik Kurira.

Istovremeno, Kurti je pozvao koaliciju „mira“, koju čine DSK odlazećeg premijera Ise Mustafe, Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Alternativa, da zajedno formiraju većinu i dodao da nije protiv dijaloga s Beogradom.

Nova realnost

- Mi nismo protiv razgovora, ali je važno da se pridržavamo principa. Paralelno želimo da počnemo i razgovore s kosovskim Srbima i o njihovoj ulozi u kosovskom društvu - naveo je bivši lider Samoopredeljenja i dodao:

- Nisu svi Srbi isti, kao što ni Albanci nisu svi isti. Mi sa Srbima želimo da sarađujemo i razgovaramo o razvoju, istoriji i pomirenju. Beograd mora da se suoči sa svojom prošlošću. Važno je da gospodin Vučić prihvati ovu temu i nije dovoljno da kaže „nisam Vučić iz 1988“, kada je bio ministar informisanja u Miloševićevom režimu.

ČINJENICE

Biografija Haradinaja

1997. organizovao napade na srpsku policiju

1998. postao jedan od komandanata OVK

1999. po optužnici Srbije lično ubio najmanje 11 osoba, naredio i ubistvo albanske bebe

2012. Hag ga oslobodio za zločine na Kosovu

2017. u Francuskoj uhapšen po Interpolovoj poternici pa pušten

Fakat

OSTAJE NA POTERNICI INTERPOLA

Ukoliko i postane premijer, Haradinaj i dalje ostaje na poternici Interpola.

- Sve dok nadležni sud ima raspisanu poternicu za njim, on je na poternici Interpola, bez obzira na funkciju. Dakle, ukoliko kroči van Kosova, svaka članica Interpola ima pravo da ga uhapsi - kratko nam je rečeno u sedištu Interpola.

Kurir / Svetlana Vojinović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO : SAD zabrinute zbog ruskog centra u Nišu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track