ZAHTEVI OPOZICIJE U SKUPŠTINI: Smenite Vulina i Zoranu Mihajlović a Siniša Mali da podnese ostavku!
Foto: Nebojša Mandić

POSLANIČKA PITANJA

ZAHTEVI OPOZICIJE U SKUPŠTINI: Smenite Vulina i Zoranu Mihajlović a Siniša Mali da podnese ostavku!

Politika -

Sednica Skupštine Srbije počela je danas postavljanjem poslaničkih pitanja, a poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić zatražio je da premijerka Srbije smeni ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog nejasnog porekla novca za kupovinu stana, dok je lider SRS-a Vojislav Šešelj zatražio smenu ministarke Zorane Mihajlović, a zatražena je i ostavka gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Milojčić je pitao je ministra odbrane Aleksandra Vulina da li zna da dok on kupuje stan i pozajmljuje pare više od 80 odsto pripadnika vojske ima manju prosečnu zaradu od prosečne u Srbiji, kao i da je 75 odsto onih koji su napustili vojsku to uradilo na lični zahtev.

foto: Stefan Jokić

On je pitao ministarku pravde Nelu Kuburović šta će ministarstvo i pravosudni organi učiniti da se ispita odakle ministru više od 200.000 evra za kupovinu stana i kako će vratiti novac tetki, koja mu je navodno pozajmila pare.

Milojičić je ocenio da će mu trebati 20 godina da vrati taj novac i pitao od čega će živeti on i njegova porodica, a potom pitao da li je Vulin pozajmio novac od tajkuna.

"Pošto znamo moralne kvalitete Vulina, znamo da neće podneti ostavku i pozivam premijerku Brnabić da razreši ministra Vulina", naveo je poslanik DS-a.

Šef poslaničke grupe SRS-a Vojislav Šešelj ;pitao je premijerku Srbije Anu Brnabić dokle će da toleriše "neartikulisano ponašanje" ministarke Zorane Mihajlović, koja je izazvala diplomatski skandal ;posle lažnih optužbi protiv kineske firme koja gradi autoput, a napala je i SPC.

"Pre dva dana, ona je napala SPC zato što ima svoj stav o najvažnijem srpskom nacionalnom pitanju, pitanju Kosova", kazao je Šešelj i dodao da je kranje vreme da se smeni Zorana Mihajlović.

foto: Marina Lopičić

Šešelj je pitao je ministra inostranih poslova Ivicu Dačića zašto Srbija nije uradila ništa da pomogne gradjanima Srbije koji se u zatvoru nalaze zbog lažnih optužbi za pokušaj puča u Crnoj Gori.

Šešelj je rekao da je kranje vreme da Srbija preduzme diplomatske mere i da potom, ako to "ne urodi plodom, preduzme mere retorzije i uhapsi podjednak broj gradjana Crne Gore".

Lider Dveri Boško Obradović pitao je REM i ministra kulture Vladana Vukosavljevića da li razmatraju zabranu rijaliti programa, za šta, kako je rekao, ima zakonskog osnova.

On je želeo da zna kakav je stav REM-a i Vukosavljevića po pitanju oduzimanja nacionalne frekvencije televiziji Pink, za šta po njegovoj oceni ima zakonskog osnova.

Obradović je pokazao slike na kojima se vidi napad na novinare tokom polaganja zakletve predsednika Srbije i pitao Aleksandra Vučića da li poznaje novinare koji su prebijeni na dan inauguracije, da li ih je obišao u bolnici, kao i da li je inicirao rešavanje tih slučajeva.

foto: Marina Lopičić

On je pitao Vučića i da li je normalno da i dalje bude šef svih službi bezbednosti u Srbiji i kada će podneti ostavku.

Obradović je pitao i kada će gradonačelnik Beograda Siniša Mali podneti ostavku na mestu gradonačelnika, što je obećao Vučić kada je bio premijer. On je postavio i pitanje NBS da li je tačno da je vlasnik Pink televizije Željko Mitrović uzeo kredit od 27 miliona evra, a da je onda uplatio pet mliona na jedan ukrajinski račun da bi time platio mito za dobijanje tog kredita.

Obradović je rekao da Mitrović i njegov sin "imaju iza sebe dva ubistva", nakon čega mu je predsedavajući Veroljub Arsić izrekao dve opomene, jer je nazvao čoveka ubicom.

Miroslav Aleksić iz poslaničke grupe Socijaldemokratska stranka-Narodni pokret Srbije pitao je premijerku Srbije Anu Brnabić i ministra kulture Vladana Vukosavljević da li je izvršena evaluacija o stanju u medijima posle privatizacije i da li u Srbiji ima cenzure.

On je rekao da su Vranjske novine samo jedne od novina koje su na udaru režima jer rade profesionalno.

Aleksandra Čabraja iz Kluba samostalnih poslanika pitala je koje će mere biti preduzete za suzbijanje ambrozije i pitala ministra zdravlja ;Zlatibora Lončara kako napreduju radovi i koji su domovi zdravlja i bolnice renovirani.

Ona je komentarišući hapšenje jednog učesnika rijaliti programa osumnjičenog za ubistvo ;pitala ministarku pravde Nelu Kuburović i ministra kulture Vladna Vukosavljevića da li je moguće da se istražni postupak pretvara u predstavu i da li je moguće da se na takav način vrši istraga.

"Da li je ovo vrhunac pretvaranja države u rijaliti i pretvaranje istražnog postupka u predstavu", kazala je Čabraja.

Govoreći o gašanju Vranjskih novina, kao i štrajku gladju u koji je nakon toga stupio njihov vlasnik Vukašin Obradović, Čabraja je pitala ministra kulture da li misli da je ovakav razvoj situacije bio neophodan i šta namerava da preduzme da se situacija reši.

Slaviša Ristić iz poslaničke grupe Nova Srbije-Pokret za spas Srbije postavio je pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da li su poslanici "tzv. Srpski liste" odluku o podršci Ramušu Haradinaju i njegovoj vladi doneli sami ili uz njegovu podršku.

foto: Nebojša Mandić

Poslanik vladajuće koalicije Marijan Rističević pitao je šta će Tužilaštvo učiniti povodom činjienice da je bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac sagradio nekretninu na Vračaru, a na računu imao 300.000 evra i sve to ;sa platom od 800 evra.

On je zatražio i da Tužilaštvo ;ispita i članove Agencije protiv korupcije jer nije radila svoj posao.

Rističević je kazao da bi Tužilaštvo trebalo da ispita zloupotrebe u opštinama Čajetina i Indjija, i to kako je funkcioner DS Goran Ješić kupio stan u Beču i dva stana u Novom Sadu.

Poslanici pošto su postavili pitanja nastavili su objedinjenu načelnu raspravu o predlozima zakona o sistemu osnova obrazovanja i vaspitanja i zakona o visokom obrazovanju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track