Najnovije vesti

LAŽE MALI KO VELIKI! Izneo netačne podatke o smanjenju javnog duga u Beogradu
Foto: Dragana Udovičić

Fiskalni savet razotkrio gradonačelnika

LAŽE MALI KO VELIKI! Izneo netačne podatke o smanjenju javnog duga u Beogradu

Politika

Pavle Petrović, predsednik FS, ističe da su netačne tvrdnje prvog čoveka Beograda da je javni dug prestonice smanjio za 455 miliona evra jer je u stvarnosti to 50 miliona

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izneo je netačne podatke o smanjenju javnog duga u prestonici, tvrdi predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.


Upitan da prokomentariše tvrdnje gradonačelnika Beograda da je u gradskoj kasi zatekao dug od milijardu i 118 miliona evra i da je uspeo da vrati 455 miliona evra, Petrović je rekao da je do te brojke Mali došao nekom svojom metodologijom.

 

- Što se javnog duga Beograda tiče, mi koristimo međunarodnu metodologiju koju koristi i Republika Srbija. Na kraju 2016. godine javni dug Beograda bio je 363 miliona evra, a na kraju 2013, kada Mali nije bio gradonačelnik, iznosio je 400 miliona evra i to je neko smanjenje za 50 miliona evra. Sada gradonačelnik, umesto sa ovih 400 miliona, izlazi sa milijardu i 100-200 miliona i zapravo on koristi neku svoju metodologiju koja dodaje kamate i ukupne obaveze javnih komunalnih preduzeća, od čega je nešto od tih obaveza komunalnih preduzeća dug, a većina nije - rekao je Petrović.


On je istakao da kada bi Fiskalni savet koristio metodologiju Siniše Malog za izračunavanje javnog duga Srbije, on bi bio veći od 100 odsto bruto društvenog proizvoda.

- Prema tome, ta metodologija nije tačna. Ako hoćete da pređemo na tu metodologiju i za javni dug Srbije, pa da je pratimo - ironično je rekao Petrović.

 

foto: Beta/Milan Obradović


On je rekao da je tačno da je Siniša Mali smanjio javni dug Beograda, ali ne u meri u kojoj tvrdi.

- Mi smo gledali, taj dug je stvarno smanjen za 50 miliona evra i to jeste rezultat, jer je javni dug koji je Mali zatekao bio iznad zakonom propisanih granica, a spušten je ispod. Tačno je da su neka kašnjenja iz prethodnog perioda platili i najbolja naša procena je da je to možda još jedno 50 miliona evra. Ovih prvih 50 miliona evra je sigurno, a ovih drugih je naša najbolja procena. Prema tome, možemo da kažemo da je javni dug Beograda smanjen za 100 miliona evra. To jeste dobar rezultat, ali ipak četiri puta manji od onoga što gradonačelnik tvrdi - zaključio je Petrović.


On je istakao da je jedan od načina da se stabilizuju javne finansije u Beogradu povećanje javnih investicija i reforma javnog prevoza, koji godišnje košta 100 miliona evra.

- Reformom GSP moglo bi da se uštedi 40 miliona evra godišnje - ističe Petrović.

Siniša Mali nije odgovarao na pozive i poruke novinara Kurira.


SLAVICA TOMČIĆ - Foto: Dragana Udovičić; Beta


PREDVIĐANJA Moguće uz rast BDP

POVEĆANJE PLATA I PENZIJA DO PET ODSTO


Petrović je izjavio da postoji prostor za povećanje penzija i plata u javnom sektoru u 2018, i to do pet odsto u proseku, što odgovara rastu BDP. On je ocenio da bi najbolje ekonomsko rešenje što se tiče penzija bilo da se svima poveća za 2,5 odsto, a da se ostatak koristi na delimično vraćanje penzija onima od kojih je uzeto na početku fiskalne konsolidacije pre tri godine. Prema oceni Fiskalnog saveta, najbolje rešenje za plate je linearno povećanje svima za pet odsto.

- Bilo bi ekonomski štetno da plate i penzije rastu iznad rasta BDP jer time ne bi bio postignut privredni rast - rekao je Petrović i naglasio da bi povećanje plata svima u javnom sektoru za 10 odsto bilo apsolutno neodrživo.


„Novi Sad gas“

DUGUJE „SRBIJAGASU“ 10 MILIJARDI


Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković skrenuo je pažnju na preduzeće „Novi Sad gas“, koje, iako redovno naplaćuje grejanje od građana, ne plaća gas „Srbijagasu“.

- To društveno preduzeće duguje „Srbijagasu“ 10 milijardi dinara za gas. Ne postoji nijedan opravdan razlog zašto se ovo neplaćanje toleriše - rekao je Vučković.


Prognoze

PRIVREDNI RAST U 2018. DO ČETIRI ODSTO


Prema proceni Fiskalnog saveta, u 2018. očekuje se privredni rast od 3,5 do četiri odsto, a procena je da će ove godine biti nizak i iznositi od 1,5 do dva odsto zbog suše i lošeg upravljanja EPS. Petrović je rekao da Fiskalni savet procenjuje da je fiskalna konsolidacija u užem smislu okončana, da rezultati postignuti u 2017. otvaraju prostor za oko 800 miliona evra koji mogu da se potroše u 2018. a da se održi deficit od 0,5 odsto BDP. Suficit u budžetu trebalo bi da bude oko 20 milijardi dinara.

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Nova godina pre roka!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...