Najnovije vesti

DAN UOČI HAŠKE PRESUDE: Ratko i Radovan zajedno prelomili slavski kolač, pa Aranđelovdan slavili uz pečenje
Foto: Profimedia

Karadžićeva krsna slava

DAN UOČI HAŠKE PRESUDE: Ratko i Radovan zajedno prelomili slavski kolač, pa Aranđelovdan slavili uz pečenje

Politika

Dan uoči izricianja presude, Ratko Mladić je u Hagu zajedno sa Radovanom Karadžićem slavio Aranđelovdan uz pečeno prase.

 

Haški tribunal objaviće danas prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, nekadašnjem komadantu Vojske Republike Srpske, po optužnici koja ga tereti za zločine nad muslimanima i druge ratne zločine, a Mladić je gotovo ceo jučerašnji dan proveo sa prvim predsednikom Republike Srpske slaveći Karadžićevu krsnu slavu Aranđelovdan, piše list.

 

Kako se saznaje, u Hag je tim povodom došao i sveštenik Vojislav Voja Bilbija, koji više od deceniju posećuje haške zatočenike i uliva im nadu, i upravo je on za Radovana i njegove goste lično doneo pečeno prase, koje je bilo naručeno nekoliko dana ranije.

foto: Profimedia

Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, kaže za list da Mladić, iako vidno onemoćao, slavlje svog prijatelja nikako nije hteo da propusti.

 

- Radovan je zadovoljan što su mu dozvolili da na pravi način obeleži slavu, jer je za njega to veoma, veoma bitno. Zvao me je juče dok su još gosti bili kod njega, bio je srećan što je tu bio i Mladić. Ratko je želeo da dođe i čestita Radovanu slavu, iako mu je izricanje presude zakazano za sutra. Rekao je da Radovanovu slavu nikako ne bi smeo da popusti. Bilo je još gostiju, ali Radovanu je naročito bilo važno što je došao Ratko i što su zajedno lomili slavski kolač - ispričao nam je Luka.

foto: Profimedia

Iako se prethodnih dana spekulisalo da zbog lošeg zdravstvenog stanja Mladić možda neće prisustvovati izricanju presude Ratko će se ipak pojaviti u sudnici.

 

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, izjavio je da je general Ratko Mladić veoma profesionalno i patriotski obavljao svoju dužnost, te da će se u slučaju negativne presude Haškog tribunala samo ojačati mit o njemu. Dodik je naglasio da, s obzirom na sve do sada viđeno u Hagu, svi imaju osećaj povodom u vezi sa presudom generalu Mladiću.

foto: Profimedia

- Ali bez obzira na to, Ratko Mladić ostaje legenda u srpskom narodu, čovek koji je svoje profesionalne i ljudske sposobnosti uložio u odbranu slobode srpskog naroda, gde god bio - rekao je Dodik.

 

Dok su Mladić i Karadžić zajedno slavili, njihovi bivši saborci iz Haga veoma su pesimistični kada je reč o današnjem danu i uvereni su da će presuda generalu biti kao i gotovo svaka koja je do sada izrečena Srbima - drakonska i nepravedna.

 

- Ništa dobro ne očekujem od Haškog tribunala. Njima je važno samo da im Mladić danas bude živ, da mogu da ga osude, a posle će ga pustiti da vrlo brzo umre, neće mariti za njega. Njima nije do zamajavanja u žalbenom postupku, oni bi da izbegnu osporavanje presude. Ceo Mladićev proces je bio protivpravan, on jednostavno nije bio zdravstveno sposoban da bude podvrgnut suđenju, a svi znamo kakva će biti presuda - protivpravna i antisrpska - kaže lider radikala Vojislav Šešelj.

foto: Profimedia

Sličan stav ima i Nikola Šainović. 

- Biće to haška presuda kao i druge kada su u pitanju Srbi. Glavno suđenje Mladiću je po haškoj konstrukciji zločinački poduhvat, a ne po klasičnim dokazima krivičnog suđenja. Nažalost, očekujem samo još jednu hašku reprizu - navodi Šainović za list.

 

Izricanje presude zakazano je za 10 časova u sudnici jedan Haškog tribunala, a javnost će taj događaj moći da prati uživo putem interneta.

 

(Kurir.rs/Alo/Jelena Đondović/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ovo su pet krucijalnih tačaka odbrane Ratka Mladića!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...