Najnovije vesti

KURIR U SELU U KOM JE UHAPŠEN MLADIĆ: Ratko je naš heroj! Menjamo Lazarevo u Mladićevo!
Foto: Vladimir Šporčić

Dosije: Ratko Mladić poslednji čin Presuda generalu VRS posle 22 godine

KURIR U SELU U KOM JE UHAPŠEN MLADIĆ: Ratko je naš heroj! Menjamo Lazarevo u Mladićevo!

Politika
12:29h

Meštani Lazareva nisu krili tugu zbog presude bivšem generalu VRS, u kafani se psovalo, a skoro da je pala i poneka suza

Stanovnici Lazareva, mesta u kojem je 2011. uhapšen Ratko Mladić, juče nisu skrivali tugu i nezadovoljstvo zbog doživotne robije za nekadašnjeg ratnog komandanta Vojske Republike Srpske. Kako kažu, on za njih zauvek ostaje heroj, i to ništa i niko ne može da promeni.

U kafani u centru ove varošice pažljivo se, uz kafu i rakiju, pratio TV prenos izricanja presude u Hagu, a nakon što je ona saopštena, usledile su burne reakcije, te se odjednom začulo: „Osudiše nevinog čoveka, srpskog heroja...“, „Mamu vam je*em fašističku“, „U ratu su silovana srpska deca od pet godina, a oni samo Srbe kažnjavaju“...

- Ovo je teška podvala srpskom narodu. Ako si Srbin, teško tebi tamo. U istoriji su mnogi ratovi zbog nepravde odavde krenuli, tako će biti i s trećim svetskim ratom. Uzdamo se u Putinovu pomoć, samo nas on štiti i voli - pričao je Branko Daljević.

foto: Vladimir Šporčić

Momčilo Živković dodaje da će Mladić kad-tad biti rehabilitovan.

- Srbija se umiriti ne može dok joj nanose ovakve nepravde - kaže on.

Igor Topolić i Milenko Zeljak, koji su prenos iz Haga pratili naslonjeni na šank lokalne kafane, skoro da su suzu pustili kad su čuli presudu.

- I kamen je sada suzu pustio - reče Zeljak u tom trenutku.

U ovoj varošici, inače, uveliko već razmišljaju da zvanično pokrenu promenu imena iz Lazarevo u Mladićevo, a uskoro će, kako kažu, predložiti da se o tome raspiše lokalni referendum. Na jednoj od tabli u ulazu u to mesto već stoji ispisano Mladićevo, a i glavna ulica nezvanično nosi ime Bulevar Ratka Mladića.

- Niko ovde ne sme Mladića da dira, on je naš idol! Inače, on je ovde zvanično uhapšen, ali se i dalje priča da se nije godinama skrivao u Lazarevu, još uvek se čuje da je tu samo doveden desetak dana pred hapšenje. Ja sam ga tih dana video jednom, nosio je šešir da ga neko ne bi prepoznao - ispričao nam je Milenko Pijetlović, dok nam drugi meštanin tvrdi da se bivši general VRS tu krio duže vreme, te da je čak išao i da radi na nekom obližnjem stovarištu.

foto: Profimedia

Mladićevi rođaci ćute

KUĆA PUSTA, RODBINA BEŽI OD NOVINARA

Mladić se, prema zvaničnim podacima, u Lazarevu krio pet godina, i to kod Branislava Mladića, koji mu je brat od strica. Branislav je preminuo pre dve godine, a kuća je juče bila pusta. Ostali rođaci koji žive u ovom mestu nisu želeli da razgovaraju s novinarima.

Kurir / B. K.

Foto: Vladimir Šporčić, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Prve reakcije meštana Lazareva na presudu Ratku Mladiću!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...