Najnovije vesti

SRPSKE DRŽAVNE TAJNE PADAJU U RUKE HRVATA? Države bivše Jugoslavije vode borbu za bogatu hašku arhivu
Foto: Profimedia

Pandorina kutija

SRPSKE DRŽAVNE TAJNE PADAJU U RUKE HRVATA? Države bivše Jugoslavije vode borbu za bogatu hašku arhivu

Politika

Srbija je godinama predavala Hagu svoju poverljivu dokumentaciju, koja bi sada, nakon zatvaranja suda, lako mogla da pripadne Zagrebu, što je više nego opasno, upozoravaju stručnjaci

Dokumentacija koju je Srbija predala Haškom tribunalu, a među kojima ima i državnih i vojnih tajni, lako bi mogla da završi u rukama susedne Hrvatske! To je veoma opasno i može da ima nesagledive posledice po našu državu, upozoravaju sagovornici Kurira.

Naime, Tribunal je tokom 24 godine rada prikupio oko 10 miliona stranica dokumenata o ratu u bivšoj Jugoslaviji, a sada, nakon zatvaranja te institucije, vodi se borba između Srbije, Hrvatske i BiH za tu obimnu i vrednu građu. To, međutim, ne treba da čudi, jer se tu nalaze brojna poverljiva dokumenta Srbije, a u hašku arhivu spadaju i saslušanja i svedočenja pred sudom, od kojih su neka bila i skrivena, ali i lekarska dokumentacija optuženika.

foto: Profimedia

Haška pravila

Prema pravilima, dokumentaciju su bile dužne da dostavljaju sve države, ali je Hrvatska često to odbijala, dok je Srbija sve traženo predala Hagu. Odgovorila je na 2.082 zahteva, a čak 95 odsto dokumenata je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Vojnobezbednosne agencije (VBA) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Kao na tacni

Time se Srbija odrekla brojnih poverljivih dokumenata i svoje tajne Hagu servirala kao na tacni. To bi, međutim, sada mogla da zloupotrebi neka druga država jer se tu nalaze, recimo, čak i tajni dosijei aktera devedesetih, ali i vojne strategije, upozorava advokat Toma Fila.

- Bivša vlast, odnosno DS i DSS, davali su sudu sve živo. Kamionima su iz Generalštaba i BIA iznosili dokumenta. Slali su originale - odluke vlade i Generalštaba pre rata i tokom njega, dnevnike Ratka Mladića, dokumentaciju o Željku Ražnatoviću Arkanu, tajne dosijee BIA i VBA... To je suprotno Zakonu o arhivskoj građi i to je krivično delo za koje bi neko trebalo da odgovara - navodi Fila i dodaje:

- Predali smo deo istorije Srbije i ta bogata dokumentacija može, recimo, da padne u ruke Hrvata ili Bošnjaka i da bude zloupotrebljena. Apsurd je to što smo mi, advokati iz Beograda, dokumenta dobijali na kašičicu. Konkretno, nama nisu dozvoljavali pristup nekim tajnim dokumentima koji su nam bili potrebni zbog proseca pred Tribunalom. Srpski advokat ne sme da vidi dokumenta svoje zemlje pre nego što mu to odobri tužilac iz Haga.

Bitka za dokaze

Fila ipak ne veruje da će Srbija uspeti da povrati tu dokumentaciju, već se plaši da će ona trajno pripasti UN. U prilog tome ide i izjava haškog sudije Karmela Ađijusa, koji je nedavno izjavio da sve države žele hašku arhivu, ali da to nije nešto o čemu će se odlučivati na nacionalnim nivoima.

- Savet bezbednosti UN već je odlučio da će arhiva pripasti UN. Verovatno, za nekih 50 godina ili više, moguće je da će UN odlučiti da arhive idu raznim državama - naveo je Ađijus.

NAJSKUPLJI SUD

Tribunal je osnovan 25. maja 1993.

formiran je Rezolucijom 827 Saveta bezbednosti UN radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše SFRJ

najskuplji je međunarodni krivični sud, procenjuje se da je potrošeno oko 2,5 milijardi dolara

10 miliona dolara u proseku trošeno po optuženom

novac za rad dobijali iz budžeta UN. Darodavci bili i SAD, Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija...

sud je pre dve godine imao 569 zaposlenih iz 69 država

plate zaposlenih su skrivane, ali nisu male. Sudija Alfons Ori je 2008. rekao da zarađuje 233.000 dolara godišnje

sud okončao rad 19. decembra 2017.

foto: Fonet

Nela Kuburović

HAG DA PAZI KOME DAJE DOKUMENTA

Srpska ministarska pravde Nela Kuburović kazala je da će svi javni dokumenti Tribunala biti dostupni domaćem pravosuđu, kao i sudovima u BiH i Hrvatskoj, što će biti omogućeno formiranjem informacionih centara u tim zemljama. Potvrdila je da veliki deo te dokumentacije nosi oznaku državne tajne, odnosno oznaku poverljivosti:

- Tribunal bi sada trebalo da poštuje stepen poverljivosti i da tu dokumentaciju ne dostavlja stranama koje ne mogu njom da raspolažu.

Vladimir Vukčević potvrdio

HRVATI SKRIVALI DOKUMENTACIJU

Hrvatska je najčešće odbijala da dostavlja dokumentaciju Hagu, a posebno vešto je skrivala „topničke dnevnike“, koji su za zločine nad Srbima žestoko teretili hrvatskog generala Antu Gotovinu. I bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević više puta je ukazivao na to da je veliki propust haškog tužilaštva to što je nije pribavilo „topničke dnevnike“ o dejstvu artiljerije, u kojima je Gotovina navodio koji će ciljevi biti gađani.

I posle Haga – Hag

PETORICA SRBA I DALJE ČEKAJU KONAČNE PRESUDE

Preostale zadatke Haškog tribunala, koji je formalno završio rad 19. decembra, obavljaće tzv. mehanizam suda (MMKS), koji će odlučivati o žalbama ili pomilovanjima optuženih koji izdrže dve trećine kazne. MMKS je u istoj zgradi u Hagu, Teodor Meron je ostao predsednik, ali će sudije raditi po pozivu. Na prvostepenu presudu čekaju bivši šef DB Jovica Stanišić i nekadašnji komandant JSO Franko Simatović. Radovan Karadžić i Ratko Mladić čekaju žalbene postupke. U toku je i žalbeni postupak Vojislava Šešelja. Ostali su i zahtevi da se Hagu izruče radikali Vjerica Radeta i Petar Jojić zbog navodnog uticaja na svedoke u Šešeljevom slučaju.

foto: EPA

Alarmantno Zdravlje generala Vojske republike srpske kritično, tvrdi njegov sin darko

MLADIĆ UMIRE, A HAG PRAZNUJE I NE LEČI GA!

Lečenje bivšeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića trpi zbog novogodišnjih praznika!

Dvoje srpskih lekara je još krajem decembra pregledalo Mladića, ali izveštaj koji su sačinili o njegovom zdravstvenom stanju ne mogu da predaju Tribunalu jer su zaposleni na odmoru do 12. januara. To umnogome otežava njegovo dalje lečenje i ugrožava zdravlje, koje je naročito pogoršano nakon što mu je pre oko mesec dana izrečena doživotna kazna zatvora.

- Svaki dan se čujem s njim i vidim da je slab. Stanje mu sve lošije. Veoma sam zabrinut za njegov život - kazao nam je Mladićev sin Darko.

On kaže da je njegova majka Bosiljka bila u poseti suprugu pred novogodišnje praznike i da je on tom prilikom unucima poslao darove.

- On je Bosi dao novac kako bi kupila paketiće i donela unucima - dodao je Darko.

U dvodnevnoj poseti Mladiću, posle višemesečne zabrane da ga pregledaju lekari iz Srbije, nedavno su bili kardiolog Velibor Ristić i neuropsihijatar Gorica Đokić. Međutim, uoči njihove posete, iz Mladićeve ćelije iznenada je nestao njegov medicinski karton, što je dodatno otežalo preglede. Dokumentacija je nestala prilikom kontrole svih haških ćelija, koja je izvršena zbog samoubistva hrvatskog generala Slobodana Praljka.

Tribunal, podsetimo, već nekoliko puta nije dozvoljavao da Mladića posete lekari iz Srbije, a poslednji put su to zabranili sredinom novembra, odnosno uoči izricanja presude. Mladić je prilikom poslednje posete lekara bukvalno zatražio da mu spasu život kako znaju i umeju jer se plaši da mu haški lekari rade o glavi, odnosno da ga neadekvatno leče.

B. Bojić - B. Karović - Foto: Profimedia; EPA; Fonet/Zoran Mrđa; 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNA ISPOVEST ZATVORENIKA! Zašto su poslednji dani ubice iz Rakovice ledili krv u žilama cimerima iz CZ?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...