Najnovije vesti

NIJE BIO U STANJU DA SMISLENO PRATI PROCES: Odbrana zatražila poništenje presude Mladiću
Foto: AP

osuđen na doživotnu kaznu

NIJE BIO U STANJU DA SMISLENO PRATI PROCES: Odbrana zatražila poništenje presude Mladiću

Politika

HAG - Odbrana Ratka Mladića zatražila je poništenje prvostepene presude Haškog suda, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, saopštio je danas Mehanizam za krivične sudove u Hagu.

 

Kako odbrana ističe, presuda je doneta u periodu kada su "mentalne i kognitivne sposobnosti optuženog bile ugrožene" i verovatno nisu dozvolile svrsishodno učestvovanje i razumevanje procesa.

 

Odbrana je zatražila od žalbenog veća Mehanizma, koji je nasledio Haški tribunal, da se proces obustavi sve dok ne bude medicinski utvrđeno da je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno te da može u njemu da učestvuje.

 

foto: Fonet/AP

Odbrana ističe da Mladić nije u stanju da smisleno učestvuje u procesu, što se "ne može ignorisati i ostati nerešeno".

 

U svom zahtevu odbrana se poziva na zaključak neurologa i sudskog stručnjaka dr Gorice Djokić, da je Mladićevo zdravlje ozbiljno narušeno u periodu od 2013. do 2017. godine.

 

Osnovna ljudska prava zahtevaju da nijedna presuda ne može da bude izrečena nekome ko nije sposoban da u procesu uspešno učestvuje, naglasila je Mladićeva odbrana.

 

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godina, a prvostepena presuda mu je izrečena u novembru 2017. godine, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI! MIRA MARKOVIĆ TVRDI DA ZNA KO JE I ZBOG ČEGA UBIO MILOŠEVIĆA! „Nisu mogli da ga osude, pa su ga ubili!“, tvrdi Markovićeva!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...