DAČIĆ SA ALŽIRSKIM KOLEGOM: Naše dve zemlje vezuje prijateljstvo dugo više od pola veka
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

unapređenje ekonomske saradnje priopritet

DAČIĆ SA ALŽIRSKIM KOLEGOM: Naše dve zemlje vezuje prijateljstvo dugo više od pola veka

Politika -

Srbija i Alžir su bratske zemlje, kao i njihova dva naroda, vezuje ih dugo prijateljstvo i saradnja više od 50 godina i ona bi u ekonomskom pogledu trebala da se unapredi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posle susreta sa alžirskim kolegom Abdelkaderom Mesahelom.

Zainteresovani smo za nastavak i intenziviranje naših političkih kontakata na visokom i najvišem nivou, a očekujemo i razvoj ekonomske saradnje, jer mislimo da tu ima mnogo prostora, rekao je Dačić na konferenciji za novinare. On je podsetio da su u prošlosti velike srpske kompanije radile u Alžiru, a da je sad spoljnotrgovinska razmena dve zemlje svega nešto više od 30 miliona evra, što je "malo u odnosu na mogućnosti". Dačić je za jun ili jul najavio sednicu međudržavnog ekonomskog komiteta dve zemlje, što bi trebao da bude podsticaj daljem uspešnom radu u toj oblasti.

On je zahvalio Alžiru na principijelnom stavu da ne prizna nezavisnost Kosova.

Mesahel je, podsećajući na veliku vojnu, političku i drugu podršku bivše Jugoslavije borbi za nezavisnost Alžira, rekao da njegova zemlja, uprkos pritiscima, nije priznala Kosovo, jer je uvek bila na strani teritorijalnog integriteta Srbije, "osim ako narod i Vlada Srbije ne odluče drugačije".

On je poručio da su srpske firme u Alžir dobrodošle da se takmiče na tenderima za izgradnju infrastrukture, jer su konkurentne i imaju svoje mesto u toj zemlji, koja je pokrenula brojne projekte izgradnje.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: MSP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OVAKO ZAPAD I PRIŠTINA POKUŠAVAJU DA PONIZE SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track