Simić: Rikera interesuje i vlada i Kosovo

Simić: Rikera interesuje i vlada i Kosovo

Politika -
Čini mi se da američka diplomatija u ovom trenutku reaguje na formiranje vlade, a među razlozima je i pitanje Kosova koje se dosta iskomplikovano posebno odlukom o ukidanju Međunarodne civilne kancelarije u Prištini, rekao je za Simić

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić rekao je danas da su formiranje nove vlade i pitanje Kosova, koje je dosta iskomplikovano, razlozi koje američke diplomate dovodi u Beograd.

"Čini mi se da američka diplomatija u ovom trenutku reaguje na formiranje vlade, a među razlozima je i pitanje Kosova koje se dosta iskomplikovano posebno odlukom o ukidanju Međunarodne civilne kancelarije u Prištini", rekao je za RTS Simić povodom posete zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Filipa Rikera i pomoćnik američke državne sekretarke Filipa Gordona koji dolazi u Beograd 8. i 9. jula.

Prema njegovim rečima, dva visoka američka funkcionera dolaze u Srbiju da budu sigurni da "karte neće biti promešane" na način koji americi ne odgovara.

On je istakao da postoji puno nepoznanica oko formiranja vlade, ali je i upozorio da su poruke prepune skrivenih značaja.

Simić je naveo da se, kada se govori o velikoj koaliciji, ne radi samo o koalciji Demokrtaske stranke i Srpske napredne stranke, nego o većoj koaliciji.

"Mnogi analitačari zaziru da oni koji zagovaraju takvu veliku koaliciju imaju ideju o promeni Ustava što opet otvara pitanje Kosova", rekao je Simić i dodao da smo u nezavidnoj situaciji.

On je istakao i da SNS svojim izjavama ukazuje da želi dgovornost, odnosno da u vladi bude centralna partija.

Simić je istakao da nije siguran da između SPS i SNS postoji saglasnost, kao i da naprednjaci, kao stranka koja je osvojila najviše glasova očekuje mesto premijera.

Ukazujući da je teško proceniti da li je Srbija na pragu formiranja vlade ili novih izbora, on je istakao da su lideri stranaka davali ohrabrujuće izjave, ali da vlada nije formirana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja