SKANDALOZNO! ĐINĐIĆEV SAVETNIK IMA VILU OD 5 MILIONA EVRA: Od vozača do milijardera!
Foto: Dado Đilas, EPA, Luka Šarac

odakle ti pare?

SKANDALOZNO! ĐINĐIĆEV SAVETNIK IMA VILU OD 5 MILIONA EVRA: Od vozača do milijardera!

Politika -

Zoran Janjušević, nekadašnji savetnik ubijenog premijera Zorana Đinđića koji je više puta optuživan za finansijske malverzacije, danas živi u luksuznoj vili na Dedinju čija je procenjena vrednost oko pet miliona evra!

Janjušević je, prema podacima iz katastra, vlasnik vile u Tolstojevoj ulici, u najelitnijem delu grada, korisne površine od čak 1.124 kvm. U pitanju je troetažni stan - prizemlje, prvi sprat i potkrovlje, s pomoćnom prostorijom u podrumu od 295,97 kvm.

U agenciji za nekretnine kažu da ta kuća na tržištu vredi između četiri i pet miliona evra, u zavisnosti od opremljenosti, ali i veličine placa.

- Kuća je u najelitnijem delu grada, velike je površine, ali na cenu utiče i nivo opremljenosti kuće, veličina placa, da li na placu ima propratnih sadržaja - bazen, teren za neki od sportova... - kažu u agenciji s kojom je Kurir kontaktirao, ne želeći da se navodi ime agencije, i dodaju da je Janjušević pre oko godinu dana hteo da proda vilu:

Čovek iz senke... Zoran Janjušević
Čovek iz senke... Zoran Janjuševićfoto: Dado Đilas

- Janjušević je hteo da proda tu kuću, pričalo se da traži pet miliona evra.

A upravo je zbog ove vile bivši Đinđićev savetnik završio na optuženičkoj klupi 2012. On je, kao savetnik u firmi KLC „Brodogradilište Beograd“, optužen da je podstrekivao kolegu Pavla Miljkovića da ta firma plati radove na njegovoj kući u Tolstojevoj. Na taj način je preduzeću, čiji je vlasnik holandska firma iza koje, prema pisanju medija, stoji Filip Cepter, napravljena šteta od oko 800.000 evra.

Janjušević je bio i jedan od aktera afere „Cementara Novi Popovac“ - tužilaštvo je tvrdilo da su se Nemanja Kolesar i Darko Križan dogovorili sa švajcarskim „Holcimom“ da njihovo preduzeće bude proglašeno za najpovoljnijeg kupca fabrike cementa, a da su Švajcarci kao protivuslugu u nekoliko navrata uplatili novac, ukupno dva miliona dolara, na račun firme sa Sejšelskih ostrva čiji je vlasnik upravo Janjušević.

Uz sve gore navedeno, nekadašnji Đinđićev savetnik je 2007. osuđen na uslovnu kaznu zbog utaje poreza na prihod od 7,7 miliona dinara.

foto: Damir Dervišagić

Ivan Ninić, izvršni direktor Centra za vladavinu prava, kaže da je Janjušević po odlasku iz državne službe stekao enormno bogatstvo i da u skladu s postojećim zakonima treba da se izvrši kontrola porekla njegove imovine.

Janjušević nije odgovarao na telefone dostupne redakciji.

MUTNE RADNJE JANJUŠEVIĆA

  • Afera „Novi Popovac“ - uveo firmu u stečaj pa je prodali
  • Afera „Delimustafić“ - kao stečajni upravnik bivšem ministru policije BiH neregularno izdao poslovni objekat u brodogradilištu
  • Afera „prisluškivanje“ - DSS ga optužio da je nelegalno prisluškivao Vojislava Koštunicu
  • Osuđen za utaju poreza
  • Oštetio Ceptera za 800.000 evra

JANJUŠEVIĆEVA BIOGRAFIJA

  • Rođen u Sarajevu
  • Došao u Beograd 1993. i otvorio firmu „Tangent“
  • Mediji su objavili da je bio vozač u SDB
  • Đinđić ga pozvao u vladu, prvo kao savetnika za privredu
  • Za stečajnog upravnika Brodogradilišta „Beograd“ postavljen je 2002.
  • Posle pobune JSO postao član Saveta za državnu bezbednost
  • Više puta bio pod istragom
foto: Kurir

Kurir / Katarina Blagović

Foto: EPA, Dado Đilas, Luka Šarac

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNI SNIMAK IZ ŠILEROVE PRE RUŠENJA! Ovo je bazen Zemunskog klana u kojem su se kupali političari i estradne zvezde!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track