SKUPŠTINA ZAPOČELA RASPRAVU O REIZBORU JORGOVANKE TABAKOVIĆ: Poslanici žestoko na početku sednice o guverneru NBS
Foto: Zorana Jevtić

Parlamentarci u klupama

SKUPŠTINA ZAPOČELA RASPRAVU O REIZBORU JORGOVANKE TABAKOVIĆ: Poslanici žestoko na početku sednice o guverneru NBS

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas raspravu o reizboru guvernera NBS Jorgovanke Tabaković, kao i o više zakonskih predloga među kojima su plate u javnim agencijama i drugim organizacijama.

foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić

Reizbor guvernerke Tabaković predložio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kao razloge za to naveo je njene dosadašnje rezultate koje je postigla na toj funkciji, naročito kada je reč o očuvanju makroekonomske stabilizacije. Na početku sednice, poslanici su odlučili da o svim tačkama koje su na dnevnom redu raspravljaju objedinjeno.

Poslanik SDS Marko Đurišić rekao je da takav predlog ne treba da se nađe pred poslanicima, navodeći da to nije u skladu sa Poslovnikom.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

S druge strane, šef poslanika Dveri Boško Obradović predložio je da se produži vreme rasprave, jer je reč o važnim temama iz različitih društvenih oblasti.

foto: Dragana Udovičić

"Mislim da je u interesu nacionalnih manjina u Srbiji i svih onih koje interesuje lokalna samouprava, a intreresuje sve građane jer žive u lokalnim samoupravama, da imamo više vremena, da možemo da imamo kvalitetnu raspravu i ukrstimo argumente pošto se radi o kvalitetnim zakonima gde ima šta i da se pohvali, ali i da se kritikuje", dodao je Obradović.

Nakon toga, Maja Gojković je stavila na glasnje predlog o spajanju rasprave koje je na kratko prekinuto zbog problema u sistemu. Posle desetak minuta, 131 poslanik je glasao da se objedini rasprava, protiv je bilo 8, a nije glasalo 12 poslanika, a Obradovićev predlog o produženju rasprave nisu prihvatili.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić obrlazaže devet zakona iz oblasti koje se tiču njegovog resora.

foto: Dragana Udovičić

Poslanici će raspravljati o predlogu za izbor viceguvernera Narodne banke Srbije, koji je podnela guverner NBS, izboru članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, na predlog Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, kao i na predlog UNS i NUNS, kao i o Predlogu odluke o izboru predsednika sudova.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o platama zaposlenih u javnim agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave. Razmatraće se Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o državnoj upravi, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim agencijama, koje je podnela Vlada Republike Srbije.

foto: Youtube Printscreen

Narodna skupština razmatraće i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, koje je takođe podnela Vlada Srbije.

foto: Zorana Jevtić

Poslanici će raspravljati o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, koji su podneli narodni poslanici Studenka Kovačević, Miletić Mihajlović, Darko Laketić i Dejan Radenković, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi o pravu da se učestvuje u poslovima lokalnih vlasti.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja