DAČIĆ ZALEPIO EKSPREDSEDNIKA: Tomo, ti si štetočina! Ako je crkva vodila državu, šta nam je trebao takav predsednik?!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Šef diplomatije žestoko

DAČIĆ ZALEPIO EKSPREDSEDNIKA: Tomo, ti si štetočina! Ako je crkva vodila državu, šta nam je trebao takav predsednik?!

Politika -

Nikolić tvrdi da nije imao saglasnost SPC da ugosti poglavara iz Rima, a bivši saborac ga pita zašto nije izbegao blamiranje države i pitao crkvu pre upućivanja poziva

Šef diplomatije Ivica Dačić odbrusio je bivšem predsedniku Tomislavu Nikoliću i poručio mu da je bolje da i ne pokušava da se vadi za neviđenu bruku koju je napravio otkazivanjem posete pape Srbiji. Na optužbe ekspredsednika da je pokazivanjem prepiske između Andrićevog venca i Vatikana naneo štetu Srbiji, Dačić za Kurir kaže da je te 2016. štetočina bio upravo on.

- Nisam ja naneo štetu državi što sam objavio istinu o papinoj poseti, već Nikolić, koji je prvo pozvao papu u posetu pa onda to otkazao. To je nezabeleženo. Ako već mora da pita crkvu, što je nije pitao pre nego što je uputio poziv. Ovako smo ispali neozbiljni, a papa nije samo verski lider već i šef države koja nije priznala Kosovo i koja nam je veoma važna u borbi za Kosovo - naglašava Dačić, koji je i u vreme dogovaranja ove posete bio ministar spoljnih poslova.

Zbog toga i objašnjava da on nije imao pravo da pozove papu u zvaničnu posetu Srbiji i da je to učinio Nikolić kao tadašnji šef države.

- Papa je išao svuda oko nas, i te zemlje nisu ništa manje pravoslavne od nas. Išao je u neke od njih na poziv šefa države, a ne patrijarha. Ja nemam pravo da pozovem papu, ali ako ga naša država već zove, i on odgovara da prihvata poziv, neodgovorno je da se tek onda obave konsultacije sa SPC i otkaže poseta. Uostalom, ako crkva vodi državu, šta će nam onda takav predsednik - poručuje Dačić i upozorava da Vatikan može i da promeni mišljenje o KiM:

- Mi ćemo dopustiti da papa ode na Kosovo, a ne može da dođe u Srbiju. Nemoj posle da se žalimo ako Vatikan prizna Kosovo. Nikolić juče nije odgovarao na naša poruke, ali je prethodno, u nameri da objasni kako je došlo do poziva a onda i otkazivanja posete, otkrio još jedan diplomatski skandal - da je on zapravo papi Franji postavio uslov da dođe u Srbiju!

foto: AP/Giorgio Onorati

- Vatikanska administracija je u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznet stav da do posete pape ne može da dođe pre nego što za nju bude dobijena saglasnost i SPC. Obavestili su me da njihovi predstavnici dolaze u Srbiju u januaru 2016, kako bi pripremili posetu pape, koju on planira za maj iste godine. Reagovao sam odmah i podsetio ih da do posete, pa samim tim i njene pripreme, ne može da dođe bez saglasnosti SPC - izjavio je Nikolić.

Zorana Mihajlović

Nikome, pa ni papi ne treba zabranjivati posete

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da nema potrebe zabranjivati bilo kome da dolazi u Srbiju, pa ni papi Franji.

foto: Fonet

- Zašto je problem da papa dođe? Jedno su odnosi SPC i Vatikana i to treba ostaviti njima da rešavaju - smatra ona, uz napomenu da je Srbija sekularna država i da Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova pa stoga "nemamo pravo da zabranjujemo papi da dođe u Srbiju i ne treba da se delimo po tom pitanju".

ČINJENICE

* Nikolić je u septembru 2015. posetio Vatikan i pozvao papu u Srbiju * Vatikan u januaru 2016. prihvata poziv i najavljuje posetu pape za 21. i 22. maj 2016. * Nikolić posle konsultacija sa SPC otkazuje posetu * Nikolić u avgustu 2016. piše patrijarhu i moli ga da crkva zauzme stav povodom papine posete

I. K./ Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja