PRLJAVA IGRA ALBANACA: Otimaju srpske kuće, pa traže otkup!
Foto: EPA

Tihi rat Uzurpiranje imovine na KiM

PRLJAVA IGRA ALBANACA: Otimaju srpske kuće, pa traže otkup!

Politika -

Ucene Sa lažiranim papirima upisuju se u katastar kao novi vlasnici objekata i zemljišta proteranih Srba, a potom od njih traže basnoslovne sume kako bi im sve to vratili nazad

Kosovski Albanci ne odustaju od namere da proteraju preostale Srbe sa KiM. Otišli su i korak dalje, pa se lažiranjem dokumenata upisuju u katastar kao novi vlasnici srpske imovine! Ali ni tu nije kraj - kada Srbi utvrde da su pokradeni, Albanci im za traže i po više desetina hiljada evra kako bi im vratili otete kuće, stanove i zemljište.

Iza ove prljave igre stoji dobro organizovana albanska kriminalna grupa, tvrdi profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini Duško Čelić i upozorava da je cilj te prljave igre da potpuno proteraju Srbe sa Kosova i Metohije.

Duško Čelić
Duško Čelićfoto: Kurir

- Uzurpacija srpske imovine na Kosovu traje skoro dve decenije. Albanci, naime, lažiraju papire - falsifikuju kupoprodajne ugovore ili navodna punomoćja, s kojima odlaze u katastar, koji je pod kontrolom vlasti u Prištini, i upisuju se kao novi vlasnici - priča Čelić i dodaje da mnogi Srbi i ne znaju da im je imovina oteta:

- Jedini način da to provere jeste u kancelarijama katastra, u koje često fizički nemaju pristup jer su ta mesta odavno etnički očišćena.

Tako se desilo da je proterani Srbin iz južne Kosovske Mitrovice zatekao Albance u svojoj kući kad je otišao da obiđe očevinu. Falsifikovali su kupoprodajni ugovor, upisali se u katastar kao vlasnici i tražili 40.000 evra da je otkupi. Na isti način je uzrupirana imovina Srpkinje koja je to saznala nakon što je u svom stanu zatekla podstanare pošto ga lažni vlasnici Albanci izdaju za 150 evra.

- Svaki pokušaj da pravnim putem povrate svoju imovinu osuđen je na propast. To je jedan začaran krug u kom Srbi nemaju nemaju ni minimalne šanse da zaštite svoja prava jer iza otimačine stoji dobro organizovana albanska kriminalna grupa u koju su uvezani pravosuđe, vlast, notari, zaposleni u katastru - priča Čelić.

Objašnjava da se uzrupacija srpske imovine lagano legalizuje: - Albanci su 2009. doneli zakon o svojini koji predviđa da lice koje je u katastru upisano kao vlasnik neke imovine, iako to nije, posle 10 godina postaje neupitni vlasnik. Propis o legalizaciji imovine dozvoljava gradnju bez dokazivanja vlasništva nad zemljištem. Suština sukoba na KiM je dakle borba za zemljištem. A ko ima vlasništvo nad zemljištem, imaće i državu.

Biljana Bojić/Foto: EPA

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Pravno nasilje traje godinama

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju, koju vodi Marko Đurić, upozoravaju da se na Kosovu godinama sistematski uništava i uzurpira imovina Srba i drugog nealbanskog stanovništva:

Marko Đurić
Marko Đurićfoto: Zorana Jevtić

- Nažalost, pravosudni organi pod kontrolom Prištine često su u funkciji politike obespravljivanja Srba u pokrajini, a sudske presude neretko se donose bez prisustva vlasnika i na osnovu falsifikovane dokumentacije i iskaza lažnih svedoka. Međunarodne organizacije na terenu upoznate su sa ovim mehanizmima pravnog nasilja, koje, međutim, ni do danas nije zaustavljeno.

Činjenice Imovinu vratila samo jedna Srpkinja - sa KiM izbeglo više od 30.000 srpskih porodica - vrednost njihove imovine procenjuje se na najmanje četiri milijarde dolara - u svoje kuće na KiM se dosad vratilo manje od dva odsto raseljenih Srba - Srbi su podneli oko 43.000 zahteva za povraćaj uzurpirane imovine na KiM - Samo jedna Srpkinja uspela da se izbori za presudu da se uzurpator iseli s njenog imanja - sudovima na KiM predato 18.000 tužbi za naknadu štete za uništenu i oštećenu imovinu

Brojke 19 godina prošlo od ratnih sukoba na KiM 14 godina proteklo od velikog pogroma Srba na KiM 10 godina prošlo od jednostrano proglašene nezavisnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja