PREDSEDNIK SRBIJE O KOSOVU: Traži se rešenje! Napadaju me i nazivaju me sotonom, ali ja se borim da sačuvam mir i izvučem najbolje za svoj narod!
Foto: Printscreen/Pink

intervju uživo

PREDSEDNIK SRBIJE O KOSOVU: Traži se rešenje! Napadaju me i nazivaju me sotonom, ali ja se borim da sačuvam mir i izvučem najbolje za svoj narod!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori danas o svim izazovima u rešavanju kosovskog pitanja, situaciji u regionu, ekonomiji kao i brojnim drugim aktuelnim temama.

Predsednik je rekao da ne želi nikakav sukob sa Albancima, niti sa bilo kojim drugim narodom.

"Mi imamo protivnike i u mnogim zapadnim zemljama, videli ste šta smo imali sa Britancima poslednjih dana. Mi se borimo da u teškim, gotovo nemogućim uslovima, izvučemo najbolje za svoj narod. Mi smo od 99 godine ratovali za KiM protiv 19 zemalja sveta ne zato što smo mi želeli", rekao je Vučić.

foto: Printscreen/Pink

Predsednik se osvrnuo na dešavanjima nakon bombardovanja 1999. godine napomenuvši da se nije reagovalo na vreme.

Vučić je napomenuo da Milošević nije kriv za agresiju, već da je za agresiju kriv onaj ko je sprovodi, nakon toga je došao Kumanovski sporazum i rezolucija 1244.

Predsednik podseća da je mnogo izgubljeno. Postojali su hvalospevi bivšim vlastima u albanskim medijima, a Vučić je predstavljen kao "sotona".

"Pokušavam da iznesem nešto dobro za srpski narod, jer ako se ovaj trend nastavi mi nećemo imati narod na KiM. Pokušavamo da sačuvamo svetinje na Kosovu. Borimo se da očuvamo mir za našu decu jer znam koliko sam truda uložio da sačuvam mir u regionu", napomenuo je predsednik.

On je naveo i da je hapšenje Marka Đurića na KiM bila brutalna provokacija, kao i da je rekao "Evropsljanima da Đurić do pola osam mora da bude na teritoriji centralne Srbije".

foto: Printscreen/Pink

Vučič je rekao da on nema nameru da napusti Srbiju.

"Oni koji su učestvovali u pljačkama Srbije, da nam oni drže pridike, to ne mogu da prihvatim", napomenuo je on.

Predsednik je rekao da je velika nervoza u pojedinim zemljana na Zapadu, na Kosovu.

"Kada pitate sve ove iz Saveza za Srbiju što su uveli granicu na Jarinju, što su postavljali granice na Brnjaku, hapsili neke ljude, a sada kažete da nije dobro ni obrisati te granice. Šta vi hoćete? Vidite da vas napadaju oni koji su za celovitost kosovske države iz svih oružja i oruđa", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o opoziciji Vučić je rekao da šta god da ih pitate oni nisu ni za šta, ali jesu protiv svega.

"Ne brinem se ja zbog njih, više me brine situacija sa međunarodnom zajednicom i pritiscima iz pojedinih zemalja sa zapada", dodao je Vučić.

Predsednik je ponovio da Srbija vodi politiku mira i stabilnosti koja je važna za srpski narod.

"Neću nikoga da molim za budućnost Srbije. Izaći ću sa planom ako je uopšte moguće i to ću preneti javnosti. Neću da radim protiv svog naroda niti da ga varam", rekao je Vučić.

foto: Printscreen/Pink

Predsednik je ponovio da nikada nije imao tajne susrete i da se sa Albancima sastajao samo u prisustvu zvaničnika iz međunarodnih zajednica.

Vučić se osvrnuo i na napade Srba na KiM rekavši da napasti nisu učestali, nisu ni prestajali, kao i da su manji nego ranije, ali da o tome međunarodne institucije i dalje ćute.

"Čini mi se da Amerikanci prvi put pokazuju želju za rešenjem, za razliku od nekih drugih za koje ne verujem da to žele", dodao je predsednik.

"Bez sveta mi taj problem oko Kosova ne možemo da rešimo", istakao je Vučić.

Osvrnuvši se na srpsku ekonomiju, predsednik je rekao da se očekuje povećanje plata i penzija.

"Jun/jul smo završili sa 49,1 milion suficita, a bio je planiran gori rezultat. Rast je 4,5, što je značajno više od prognoziranog. Ovaj rast biće najbolji u prvih pet evropskih zemalja", dodao je on.

foto: Printscreen/Pink

Predsednik se osvrnuo i na Mundijal i zašto nije navijao za Hrvatsku.

"Neće mi niko braniti, a neću ni ja braniti građanima za koga da navijaju. Vi od mene tražite da navijam za tim koji se raduje uz Tompsonove pesme. Zato im i smetam, jer na mene ne mogu da utiči svojim tvitovima novinara i političara, oni znaju da sam 50 puta hrabriji od njih", rekao je on.

Sa Hrvatskom želi, kaže, najbolje odnose, ali Kitarović Tompsona naziva narodnom muzikom u kojoj ima "divnog, nacionalnog". Kitarović je, kaže, najmanje loš partner u Hrvatskoj što govori koliko nam je teško.

Predsednik se zahvalio još jednom predsedniku Izraela koji je nedavno bio u poseti Beogradu, na govoru u Jasenovcu.

Govoreći o proslavi "Oluje" u Hrvatskoj predsednik je rekao da će u Srbiji na dostojanstven način pokazati tugu povodom ovog događaja, dodavši da je nevažno kako će je obeležiti u Hrvatskoj.

foto: Printscreen/Pink

Ističe da u svakom slučaju moramo da omogućimo Hrvatima u Srbiji najbolje uslove, kao, doduše svakoj nacionalnoj manjini.

Vučić poručuje da raseljenima tokom Oluje nismo rekli ni "dobrodošli" kako dolikuje, iako zaslužuju ogromnu zahvalnost i ljubav.

"Oni i njihova deca se uvek sa setom i gorčinom sećaju šta su prošli, iako Srbija nije bila uz njih. A poručujem im da je Srbija danas uz njih, kao što je tu za svoj narod gde god da je", kaže predsednik.

On se zahvalio srpskom narodu na poverenju dodavši da će nastaviti da se bori kako bi ljudi bolje živeli.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track