OPASNIJI OD ROSU, OBUČAVALI IH AMERI I FRANCUZI! Ova zloglasna ALBANSKA SPECIJALNA JEDINICA stigla je nadomak severa Kosova!
Foto: Profimedia

Reporter Kurira ispred baze Belvedere u selu Svinjare

OPASNIJI OD ROSU, OBUČAVALI IH AMERI I FRANCUZI! Ova zloglasna ALBANSKA SPECIJALNA JEDINICA stigla je nadomak severa Kosova!

Politika -

Albanski mediji objavili su da je juče ujutru u bazu u južnoj Kosovskoj Mitrovici stigla kolona specijalne policije za brze intervencije FIT. Ova jedinica učestvovala je u hapšenju Marka Đurića

Amerikanci se još nisu povukli sa Gazivoda, a nove jedinice albanskih policajaca tokom noći u subotu na nedelju i juče ujutru pristizale su u bazu kosovskih specijalaca Belvedere u selu Svinjare u južnom delu Kosovske Mitrovice! Pristižu i jedinice ROSU, ali ono što je još opasnije je FIT, kosovska policija za brze intervencije, poznata po učešću u hapšenju Marka Đurića!

Uz zvuke helikoptera Kfora, koji su malo-malo pa nadletali severni deo Mitrovice, ova vest objavljena na albanskim medijima, a ubrzo i na srpskim, unela je juče ujutru novo uznemirenje među Srbe koji su taman odahnuli posle informacija (ispostavilo se netačnih) da američkih vojnika više nema na Gazivodama.

Ispred mašinske zgrade elektrane koja se nalazi odmah pored magistrale Zubin Potok - Brnjak, oko 12 sati dežurala je jaka patrola Amerikanaca sa dva vozila i šest-sedam vojnika, sa dugim cevima i šlemovima, koji su nezainteresovano propratili prolazak novinara Kurira.

foto: Profimedia

U bazi

Reporter Kurira prošao je uskim ulicama južne Mitrovice i dalje magistralom prema Prištini, a kolone albanskih specijalaca o kojima je pisala albanska štampa nije bilo na vidiku. Umesto njih, putevi južno od Ibra bili su juče ujutru pretrpani besnim limuzinama albanskih gasterbajtera iz Švajcarske, Nemačke, Italije, Švedske...

U bazi Belvedere u selu Svinjare sa puta se kroz žicu vidi da unutra jesu parkirana vozila kosovske policije, plave marice, nekoliko bornih kola, velike zgrade i tek nekoliko policajaca u daljini... Da li unutra u zgradama ima kosovskih specijalaca, to se sa puta nije moglo videti.

Fotografisanje

I pokušaj reportera Kurira da se barem na kapiji raspita ima li unutra kosovskih specijalaca i koliko ih je, i kada planiraju napad na sever, nije prošao bolje. Jednostavno, na kapiji ispred kućice s grbovima Kosova nije bilo nikoga, a da li nas je neko gledao kroz navučene roletne sa prijavnice, nismo mogli da procenimo. Tek jedna ili dve fotografije za uspomenu na posetu bazi Belvedere.

foto: Zoran Šaponjić

U isto vreme iz Prištine je stigla nova vest i demanti zvaničnika tzv. KPS - da tokom noći nije bilo prebacivanja novih jedinica u bazu, da su u bazi jedinice koje su tamo uobičajeno i da nema mesta panici. Još jedan dan bezgraničnih igara sa informacijama i dezinformacijama na severu Kosova.

Odgovor

Avioni VS nadleću jug Srbije

U okviru redovne letačke obuke, vazduhoplovi Vojske Srbije će od danas nadletati područje Niša i juga Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Nadletanje u okviru letačke obuke na ovom području sprovodiće se do 10. avgusta, navodi se u saopštenju.

FIT, SPECIJALNA JEDINICA KOSOVSKE POLICIJE

- Nastanak: 2003. godine - Obuka: prvo američki instruktori, a onda francuska žandarmerija - Ime: 2007. nazivaju je Prvi interventni tim - FIT (First Incident Team) - Ljudstvo: između 70 i 90 pripadnika - FIT/ROSU: FIT za specijalne namene / ROSU za razbijanje demonstracija - Ručno naoružanje: "glok 19", "hekler MP-5" i modifikovani "kalašnjikov" - Poznate akcije: učestvovali su u hapšenju Marka Đurića

(Kurir.rs/Zoran Šaponjić Foto: Zoran Šaponjić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track