SVETSKE SILE LOME KOPLJA OKO KOSOVA: Najveći svetski igrači menjaju stavove o KiM, još uvek ništa NIJE GOTOVO!
Foto: EPA, Reuters

Istražujemo: Kako se menja stav uticajnijih država o kosovskoj krizi

SVETSKE SILE LOME KOPLJA OKO KOSOVA: Najveći svetski igrači menjaju stavove o KiM, još uvek ništa NIJE GOTOVO!

Politika -

Obrti Kosovsko pitanje nije završeno, međunarodne okolnosti su se promenile i na Zapadu ne postoji jedinstvo stavova, ocenjuju sagovornici Kurira

Svetske sile odnedavno polako menjaju stav kada je reč o rešavanju kosovskog problema, a i te kako je primetno da se oko ovog pitanja još uvek lome koplja, ocenjuju sagovornici Kurira!

Kako ističu, rešavanje tog problema, uprkos očekivanjima, nije okončano, što potvrđuje i mekši stav SAD, za koje Kosovo više nije zatvoren slučaj, dok se i Francuska odskora zalaže za pronalaženje kompromisnog rešenja.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zaokreti Istovremeno, nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je da nema promene granica na Balkanu, dok Rusija i Kina dosledno poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a Rezoluciju 1244 smatraju pravnim osnovom za rešavanje kosovske krize i protive se učlanjenju Kosova u UN i ostale međunarodne institucije.

foto: EPA

Situacija u svetu prema pitanju KiM se menja jer je, kako primećuje politički analitičar Dragomir Anđelković, sve manja podrška Prištini iz centara moći.

- Francuska ima više razumevanja, iako nije načinila radikalan korak. SAD, preciznije ljudi oko Trampa, nisu zainteresovane za pitanje KiM, drže se po strani, što otvara prostor Beogradu da jačanjem kontakta dobije jaču podršku. Za sada su spremni da nas puste da se dogovorimo s Albancima. Možda u takvim uslovima dođe do evolucije u stavovima i prištinske političke elite, pa prihvati sporazum - priča Anđelković i dodaje da Kina i Rusija dosledno podržavaju Beograd:

- Do radikalnog zaokreta Berlina neće doći. Ali bi rešavanje kosovskog problema možda trebalo prebaciti na sledeću godinu zbog izbora u Evropskom parlamentu.

Kosovo neuspešan projekat

Diplomata Zoran Milivojević podseća da je Srbija dugo optuživana da neće da se izjasni šta hoće u vezi sa KiM, a sad kada se predsednik Aleksandar Vučić pojavio sa inicijativom da to zaista reši, pokazalo se da kosovsko pitanje nije završeno, te da su se međunarodne okolnosti promenile i da na Zapadu ne postoji jedinstvo stavova:

foto: EPA

- Merkelova ne govori u ime EU, ima pet zemalja koje nezavisnost ne priznaju, niti će. Vidi se da argumenti Srbije imaju težinu i proizvode neke efekte. Kad sve to pogledamo, cela ova stvar ne da nije završena, nego ne može da se prelomi preko kolena. Ta država kao projekat nije uspela. Kada smo se mi pojavili sa inicijativom koja ima smisla, pokazale su se sve slabosti teze da je Kosovo poseban slučaj.

Biljana Bojić/Foto:AP / Pablo Martinez Monsivais

Stavovi svetskih sila o KiM

RUSIJA Naš stav je tradicionalan i dosledan. Rusija će podržati svaki predlog koji Srbija iznese za rešenje kosovskometohijskog problema. Naš pristup ovoj problematici je ozbiljan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta i unutrašnjeg zakonodavstva Srbije.

(Marija Zaharova, portparolka ministarstva spoljnih poslova)

SAD Vašington će se o eventualnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniti tek kada ga bude video, ali je spreman da pomogne i jednoj i drugoj strani. Rešavanje problema Kosova traži hrabre lidere i spremnost na kreativna rešenja. Američka ruka je pružena Srbiji, a na Srbiji je da je prihvati.

(Kajl Skat, američki ambasador u Srbiji)

NEMAČKA Nema promena granica na zapadnom Balkanu, to se izgleda mora svaki put ponavljati.

(Angela Merkel, kancelarka)

FRANCUSKA Pariz će pomoći Srbiji u rešavanju najosetljivijih pitanja na putu ka Evropskoj uniji.

(Emanuel Makron, predsednik)

KINA Kada je reč o pitanju Kosova, to se odnosi na suverenitet, teritorijalni integritet Srbije, to je najvažnije pitanje za jednu zemlju, vladu i narod. Za ovakvo veliko pitanje nikako se ne sme dozvoliti da se reši samo za nekoliko meseci. Normalno, ukoliko se Beograd i Priština za 10 dana dogovore, podržavam, pozdravljam. Kina je čekala skoro 100 godina i rešila pitanje Hongkonga tek 1997, kada je vraćen matici, a takođe i Makao.

(Li Mančang, kineski ambasador Kine u Srbiji)

Danijel Server Nema dokaza da SAD žele podelu Danijel Server, ekspert za balkanska pitanja i profesor Univerziteta "Džon Hopkins" u Vašingtonu, izjavio je da nema jasnih dokaza o tome da SAD podržavaju ideju podele Kosova, o čemu kosovski i srpski zvaničnici sve češće otvoreno govore.

foto: Dragana Udovičić

- Ana Brnabić i Ivica Dačić bili su u Vašingtonu i forsirali tu ideju i u kontaktima s ljudima bliskim američkom predsedniku Trampu. Amerikanci su rekli: "Okej, slušaćemo šta imate da kažete, sa kakvim idejama ste došli". Zaista ne mislim da su Amerikanci imali nameru da potvrde ispravnost takvog koncepta. Jedino što su učinili jeste da saslušaju. To je nadalje na Balkanu interpretirano kao podrška. Nisam uočio prisustvo podrške u Vašingtonu za konkretnu ideju podele Kosova. I verujem da će Amerikanci na kraju reći veoma jasno "ne" - ocenio je Server i istakao da bez nemačke podrške ideja korekcije granica i zamene teritorije jednostavno ne može biti realizovana.

Srbi sa KiM pisali predsedniku Ne odustati od borbe za nas

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću svih 10 gradonačelnika opština sa srpskom većinom na KiM uputilo je otvoreno pismo s molbom da ne odustaje od borbe za pravedno, kompromisno i održivo rešenje za Kosovo i porukom da bi odustajanje od te borbe bio najveći istorijski poraz srpskog naroda u novijoj istoriji i ujedno najveća pobeda njegovih neprijatelja i njihovih domaćih poltrona.

- Posle mnogo godina nismo sami, Srbi na severu nisu uzalud branili svaki pedalj od najezde ekstremista, a Srbi na jugu nisu uzalud hrabro opstali na ovim prostorima - naveli su oni. U pismu se apeluje na predsednika da ne odustaje od misije spasavanja severa Kosova i Metohije i svega što se spasti može iz kandži Prištine, a što, kako navode, predlažu Jeremić, Đilas, Janjić, Trajkovići i ostali miljenici i poltroni stranih ambasada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja