RUSIJA I KINA ULAZE U KOSOVSKU PRIČU! Desničari preuzimaju EU, menjaju se pravila igre!
Foto: Accuweather, EPA, AP

Izbori za EP utiču na rešavanje pitanja KiM

RUSIJA I KINA ULAZE U KOSOVSKU PRIČU! Desničari preuzimaju EU, menjaju se pravila igre!

Politika -

Izbori za EP trebalo bi da donesu dominaciju desnih snaga u Evropi i povećaju mogućnost da se u rešavanje kosovskog pitanja aktivnije uključe Rusija i Kina

Rešavanje pitanja Kosova trebalo bi ostaviti za posle izbora za Evropski parlament, koji se održavaju u maju sledeće godine, smatra karijerni diplomata Zoran Milivojević. On očekuje smenu političkih garnitura u EU i dominaciju desnice koja se pokazala blagonaklonijom prema Srbiji i pitanju rešavanja Kosova.

U praksi se već nazire ovo o čemu Milivojević govori. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini predlaže osnivanje lige koja bi okupila partije koje misle slično u Evropi, a bivši ideolog kampanje američkog predsednika Donalda Trampa Stiv Benon osniva u Briselu pokret s ciljem da promoviše populističke ideje u Evropi. Bivši Trampov strateg već se susreo s premijerkom RS Željkom Cvijanović, a najavljen je i susret s predsednikom RS Miloradom Dodikom. Kako je Kurir već pisao, od Benona Trampova ekipa pravi anti-Soroša, koji pomaže desno orijentisane partije nasuprot neoliberala Džordža Soroša.

Milivojević kaže da je izvesno da će doći do promena u EU jer je očekivano da posle izbora za EP dominantne budu desne snage, koje se zalažu za nacionalne politike i koje su blagonaklonije prema Srbiji.

foto: Printscreen

- U takvim okolnostima popravlja se pozicija Srbije. Sadašnja EU pod velikim je uticajem neoliberalnih struktura, za koje je pitanje Kosova rešeno još 1999. godine. Pod njihovim smo pritiskom godinama, a naročito sada kada su pregovori intenzivirani. Oni imaju interes da se pitanje Kosova reši do izbora za EP, ali to ne sme da utiče na Srbiju - kaže Milivojević i dodaje da bi trebalo sačekati ishod evropskih izbora, kada bi, prema svim predviđanjima, ova garnitura trebalo da ode u istoriju.

- Desnica će pojačati svoj uticaj u EU. Uočavamo promenu u stavu SAD i nemamo razloga da to pitanje sada presecamo preko kolena, pogotovo što se proširenje EU gura u drugi plan, već da sačekamo izbore za evropski parlament - kaže Milivojević.

On podseća da su predstavnici neoliberalnog koncepta socijaldemokrate, Holanđani, u suštini evrolevica, a s druge strane su desne snage u Italiji, Orbanov Fides, desnica u Austriji...

Mihailo Crnobrnja

U kosovsku priču upliću se Rusija i Kina

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja kaže da evropski lideri ne računaju mnogo na Kosovo kao polje na kojem mogu da uberu političke poene, te da požurivanje dijaloga o Kosovu ima drugu pozadinu.

- Požurivanje dijaloga Beograda i Prištine rezultat je mogućnosti da se u kosovsku priču upletu i Rusija i Kina - smatra Crnobrnja.

Činjenice

* Izbori za članove Evropskog parlamenta biće održani od 23. do 26. maja 2019.

* Građani će odlučivati o 705 mandata umesto dosadašnjih 751, pošto se Velika Britanija u martu sledeće godine povlači iz EU

* Evropski parlament obnavlja saziv na svakih pet godina

E. K./ Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track