MILO ĐUKANOVIĆ UDARIO NA SRBIJU I SPC: Optužio patrijarha Irineja da je udarna pesnica Velike Srbije!
Foto: Dragana Udovičić, BETAPHOTO//EV

SRAMOTA!

MILO ĐUKANOVIĆ UDARIO NA SRBIJU I SPC: Optužio patrijarha Irineja da je udarna pesnica Velike Srbije!

Politika -

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, sramnim izjavama udario je na državni vrh Srbije i Srpsku pravoslavnu crkvu!

Naime, Đukanović je rekao da iz Beograda prema Podgorici, kao i 90-ih, dolazi medijsko-politička ofanziva i to zato što politički vrh Srbije namerno otvara frontove u regionu da bi skrenuo pažnju javnosti s pitanja Kosova. Patrijarha Irineja je označio kao udarnu pesnicu ideologa "velike Srbije".

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić na Đukanovićeve provokacije odgovora poručujući mu da priča besmislice!

foto: Dado Đilas

Srbi nisu ugroženi

Đukanović kaže da i danas, 25 godina kasnije, ne pokazujemo nesigurnost na provokacije koje dolaze s nekih adresa koje imaju vekovne pretenzije na crnogorsku nezavisnost.

- Crna Gora oseća da je izgradila imunitet da može bez velikog problema da odbije takve atake, bilo da oni dolaze s nekih adresa iz regiona ili iz Moskve. Dva su razloga za medijsko-političku ofanzivu Srbije prema Crnoj Gori. Prvi je unutrašnji politički život u Srbiji, koji je dominantno obeležen poslednjom fazom pregovora između Srbije i Kosova. Pokušavao sam u razgovorima i s Tadićem i Vučićem da im kažem da ne smatram racionalnim da vode ratove koje su neki drugi izgubili. Ono što ne razumem je da Srbija, kroz delovanje svoje medijske scene i dela političara, otvara neke druge frontove u regionu da bi relativizovala to pitanje, ili na neki način ublažila fokus javnosti Srbije prema pitanju Kosova - poručio je Đukanović, a kao drugi razlog naveo je "da se lideri prosrpskih političkih partija u Crnoj Gori uporno trude da osujete Srbe da postanu deo crnogorskih državnih institucija".

- Ne vidim da su Srbi na bilo koji način ugroženi i mislim da Crna Gora ima izražen senzibilitet za pripadnika bilo koje vere i nacije u našoj državi - naveo je crnogorski predsednik.

Komentarišući izjavu patrijarha SPC da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a status Srba kao u doba NDH, Đukanović je rekao da je patrijarh njome abolirao Antu Pavelića i NDH i dao komplimente 500-godišnjem robovanju Osmanskom carstvu.

foto: Dragana Udovičić, BETAPHOTO//EV

- Okolnost da nije negirao tu svoju izjavu me nije iznenadila, ona mi je samo potvrdila da SPC ostaje glavni frontmen velikosrpskog nacionalizma prema regionu i Crnoj Gori i da ostaje udarna pesnica onoga što žele ideolozi "velike Srbije" i imperijalne Rusije na Balkanu - naveo je on.

Pobrkao lončiće

Šef diplomatije Ivica Dačić poručuje da crnogorski predsednik priča besmislice.

- Sve je to besmisleno, Milo treba da napravi vlast sa Srbima, ovako se samo podgreva međusobna netrpeljivost. Što se mene tiče, uopšte me ne tangira crnogorska nezavisnost, jer su i ranije Crna Gora i Srbija bile dve države, ali nikad nisu bile neprijateljske. Uostalom, ne znam na koga se oni žale, 1918. ulazak Crne Gore u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca obavio je unuk crnogorskog kralja Nikole Petrovića, Aleksandar Karađorđević - kaže Dačić i dodaje:

- Da sam tada živeo, bio bih protiv toga. Otada i počinje velikocrnogorska hegemonija u Srbiji, koja traje do današnjih dana.

Kurir.rs/K.B/Foto:Stefan Jokić

Palma Milo, Burundi povuk'o priznanje, a ti nećeš

Sa druge strane, Dragan Marković Palma pozvao je juče Đukanovića da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

foto: Zorana Jevtić

- Pozivam Đukanovića i vladu Crne Gore da promene svoju odluku i da povuku ono što su uradili među prvim zemljama kad je u pitanju nezavisnost tzv. države Kosovo. Ako je Liberija povukla priznanje, Surinam, Gvineja Bisao, Burundi, a to su države čiji građani nisu čuli za Srbiju, onda je daleko lakše Crnoj Gori da promeni odluku - poručio je Marković.

Obrnuo priču A šta je sa Sarom Vidak?

Đukanović je rekao da Srbi ni na jedan način nisu ugroženi u Crnoj Gori, očito zaboravljajući agoniju mlade devojke Sare Vidak, koja je nedužna provela više nedelja u zloglasnom spuškom zatvoru.

foto: Vladimir Šporčić

Vidakova je ekspresno osuđena pred sudom u Kotoru na četiri meseca zatvora zbog napada na sudiju Prekršajnog suda, do koga, prema njenim rečima, uopšte nije ni došlo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track