PACOLI JE AGENT KGB! Radio je i za Albance, Italijane, Amerikance... Ekspresno postao jedan od najtežih tajkuna!
Foto: Profimedia

Šef kosovske diplomatije unovčio obaveštajni rad

PACOLI JE AGENT KGB! Radio je i za Albance, Italijane, Amerikance... Ekspresno postao jedan od najtežih tajkuna!

Politika -

Božidar Spasić tvrdi da veza ovog milijardera sa ruskom tajnom službom nikada nije prekidana, a da je ogromno bogatstvo stekao prodajući informacije za kontrausluge

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli bio je ruski špijun kome je upravo zbog zasluga u obaveštajnoj sferi biznis u Moskvi toliko procvetao da je ekspresno postao jedan od najtežih tajkuna u eri Borisa Jeljcina, čije se bogatstvo danas meri milijardama evra, otkriva Kurir!

Kako objašnjava naš dobro obavešteni izvor iz diplomatskih krugova, Pacoli je ruski čovek dobro zamaskiran da sa mesta šefa kosovske diplomatije javno sledi diktat Amerike, države koja je glavni sponzor nezavisnog Kosova.

- Njegova špijunska karijera nije vezana samo za KGB, čiju školu je prošao u periodu od 1969. do 1973. Zaposlio se u firmi "Interplastika", koja je bila paravan za ruske obaveštajce u Evropi. Radio je i za Amerikance, i za SSSR, Albaniju, Italiju... Ali brzo su razotkrili sve te šeme. Postoje podaci da je od 1977. do 1982. radio u odeljenju Državne bezbednosti u Gnjilanu, odakle je rodom. U junu 1981. Pacoli je inicirao kontakt sa saveznim DB. Nastupio je tada kao veliki patriota koji navodno živi u inostranstvu, ali žali zbog dešavanja na Kosovu. Taj je istovremeno radio za strane službe. Njima se nudio da bude dupli agent i da im daje podatke koji su mu dostupni kao jugoslovenskom špijunu - ispričao je izvor Kurira.

Naš sagovornik kaže da je obaveštajni rad za Ruse Pacoliju kasnije doneo najviše profita, jer je uspeo da se uvuče u brojne državne poslove, poput rekonstrukcije čuvenog Kremlja.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić potvrđuje za Kurir da je Pacoli ruski čovek koji nikada nije prekidao veze s ruskom obaveštajnom službom.

- Pacoli je od rane mladosti bio agent albanske službe Sigurimi, koja je u to vreme bila veoma jaka i njene ljude su obučavali ruski i kineski obaveštajci. Pacoli je, kao i svaki agent Sigurimija, morao da radi ili za KGB ili za Kineze. Veza između Pacolija i ruske obaveštajne službe nikada nije prekidana. Naša služba je imala podatke da Pacoli redovno obaveštava rusku službu GRU o naoružanju, političkim prilikama u Jugoslaviji, ali i na Balkanu - napominje Spasić, koji tvrdi da su Pacolijeve veze sa jugoslovenskim tajnim policijama bile prilično labave.

Spasić ga opisuje kao obaveštajca slabog kapaciteta, ali i nekoga ko ume da proda ono što niko nije umeo da proda.

- On je umeo dobro da čita novine, dobro je slušao i voleo je da bude uz svaku vlast. Svaki obaveštajni podatak koji je dobio i prodao službama uvek je naplaćivao kontrauslugama. Među obaveštajnim službama kruži fama da Pacoli zna da napravi novac. To je recept kako je Pacoli došao do pozicije najbogatijeg čoveka Balkana - zaključuje naš sagovornik.

Finansirao terorizam

Sponzor OVK

Prema Spasićevim rečima, nemačka obaveštajna služba BND registrovala je 1999. Pacolija i njegovo finansiranje opreme, uniformi i oružja za OVK.

- Od tada se on u službama vodi kao finansijer terorizma i bio je na korak od stavljanja na crnu listu. Međutim, uvek je uspevao da se izvuče iz toga. Pretpostavite kako - ispričao nam je Spasić.

Prao pare za Jeljcina

Oči u oči s Karlom del Ponte

Ruski mediji su pisali da je Pacoli postao centralna figura korupcijskih skandala u okruženju predsednika Borisa Jeljcina, zbog čega je državno tužilaštvo sumnjičilo niz činovnika za uzimanje mita u zamenu za posao rekonstrukcije Kremlja. Sumnjalo se da ovaj "biznismen" pere novac za tadašnjeg ruskog predsednika.

Zahvaljujući poznanstvu sa gradonačelnikom Jakutska Pavelom Borodinom, koji je 1993. postao šef uprave za poslove predsednika, Pacolijeva švajcarska firma "Mabeteks" dobija narudžbine za rekonstrukciju prvog korpusa Kremlja, predsedničke rezidencije Šujska čupa, zgrada vlade, donjeg i gornjeg doma parlamenta, službe za platni promet... U januaru 1999, na zahtev Rusije, pretresene su prostorije "Mabeteksa" u Luganu u Švajcarskoj, a Pacolija je saslušala tadašnja državna tužiteljka Švajcarske Karla del Ponte.

Optužnica za pranje novca i podmićivanje brzo je obustavljena.

I. K./ Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track