VUČIĆ POSLE SUSRETA SA KINESKIM PREDSEDNIKOM U PEKINGU: Srbija već ubira plodove vaše izvanredne ideje! Predsedniče, od vas sam naučio... SI: Vi ste nam dobri prijatelji i ja to cenim!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Peti susret srpskog i kineskog lidera u poslednje tri godine

VUČIĆ POSLE SUSRETA SA KINESKIM PREDSEDNIKOM U PEKINGU: Srbija već ubira plodove vaše izvanredne ideje! Predsedniče, od vas sam naučio... SI: Vi ste nam dobri prijatelji i ja to cenim!

Politika -

PEKING - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kineski predsednik Si Đinping istakli su danas u Pekingu značaj saradnje dve zemlje u okviru incijative "Jedan pojas, jedan put".

1 / 8 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Si je istakao značaj saradnje dve zemlje u okolnostima, kako je rekao, dubokih i složenih promena u svetu, a predsednik Vučić je konstatovao da Srbija već ubire mnoge plodove saradnje u okviru kineske Inicijative.

Vučić se posle sastanka sa Sijem uključio uživo u program javnog servisa gde je govorio o srdačnom susretu s kineskim predsednikom.

foto: RTS Printscreen

- Predsednik Si je najemotivnije govorio o smederevskoj železari jer pamti kako su ga radnici tamo dočekali... Bio je prosto dirnut. Sećate se kako nam je problem bila Železara, pa RTB, sad sam sa njim razgovarao o inovativnim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji... sad imamo industrijsku zonu u Borči, Linglong u Zrenjaninu, zatim imaćemo sledeći put i razgovore sa Sinopekom, najvećom petrohemijskom kompanijom... Oni cene naše prijateljstvo koje i dalje traje uprkos povremenim pritiscima... Ja sam video danas mnogo njihove dece koja uče srpski jezik što znači da oni vezuju svoju budućnost za nas - rekao je Vučić u uključenju uživo.

Inače, predsedsednik Kine Si Đinping rekao je danas na početku sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Domu naroda, u Pekingu, da se u svetu danas dešavaju "duboke i složene promene" i da je, u tom svetlu, saradnja Srbije i Kine veoma važna. Đinping je istakao da su odnosi između dve zemlje veoma jasni i poručio da je Srbija dobar prijatelj i partner Kine.

"Vi ste nam dobri prijatelji i partneri i dugoročno radite na unapređenju naših odnosa i naše saradnje i ja to zaista visoko cenim", rekao je Đinping. "U svetu se dešavaju duboke i složene promene i u tom svetlu, međunarodna saradanja je sve značajnija, a saradnja Kine i Srbije je veoma važna", konstatovao je Si.

To je peti susret srpskog i kineskog lidera u poslednje tri godine, a Kina se u tom periodu snažno angažovala na velikim investicionim projektima u našoj zemlji.

Kineski predsednik je rekao da je spreman da i dalje podržava komunikaciju i razmenu mišljenja sa predsednikom Srbije i da se dalje radi na unapređuju odnosa.

Predsednik Srbije je istakao da je počastvovan što je gost u Pekingu i naglasio da to predstavlja veliku radost i ogromnu nadu za narod Srbije.

"Predsedniče Si, od vas sam naučio prošle godine, i vi ste to rekli na Samitu 'Jedan pojas - jedan put', da ta ideja ne donosi samo plodove radosti i sreće kineskom narodu već i svim drugim narodima, koji se nalaze na tom putu.

Srbija je najbolji primer za to, jer Srbija ubira mnoge plodove vaše predivne i izvanredne ideje 'Jedan pojas - jedan put'", rekao je Vučić. Predsednik Srbije je uoči susreta sa Sijem ocenio, na Tviteru, da je današnji dan važan za Srbiju, kao i da je ova poseta šansa za ubrzani napredak naše zemlje.

Predsednici Srbije i Kine prisustvovaće potpisivanju dva značajna sporazuma - okvirnpg sporazuma između Vlade Srbije i Kine o obezbeđenu koncesionog zajma za potrebe sprovođenja projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i ugovora o državnom koncesionom zajmu za projekat izgradnje obilaznice oko Beogarda na autoputu, deonica most reko Save kod Ostružnice - Bubanj Potok.

Predsednik Vučić je najavio da će kineskom kolegi izneti jednu novu ideju o saradnji dveju zemalja o kojoj nije želeo juče da iznosi detalje, kao i da će predsednika Kine pozvati da ponovo poseti Srbiju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track