UŽIVO IZ PEKINGA, VUČIĆ SUMIRAO UTISKE NAKON VEČERE SA KINESKIM PREDSEDNIKOM: Si me je posadio sa svoje desne strane! To govori o poštovanju Srbije!
Foto: TV Pink Printscreen

Šef srpske države ponosan na susret u prestonici Kine

UŽIVO IZ PEKINGA, VUČIĆ SUMIRAO UTISKE NAKON VEČERE SA KINESKIM PREDSEDNIKOM: Si me je posadio sa svoje desne strane! To govori o poštovanju Srbije!

Politika -

Predsednik Srbije sumirao je utiske nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom, istakavši da mu je bila čast što je prisustvovao i večeri koju je organizovao kineski lider, kao i to što je baš njega odredio da mu za stolom sedi sa desne strane.

foto: TV Pink Printscreen

"To je odnos poštovanja prema Srbiji, baš kao i što je srpska zastava na najvišem jarbolu. To govori i o tome da Srbiju doživljavaju kao iskrenog prijatelja i nekoga u koga imaju poverenje. Razgovarali smo i o svim globalnim, važnim pitanjima, o odnosu novih sankcija Amerike prema Kini, jer će to pogoditi i malu Srbiju. Mi gledamo da izvučemo sebe. Predsednik Si voli da kaže jednu poslovicu: "Kada gore kapije grada, onda budi siguran da će ribe u mulju svakako da stradaju". Zato je važno da brinete o svemu što se dešava u svetu. Mnogo toga sam naučio od njega", objasnio je Vučić i dodao da Đinping nije, zbog brojnih obaveza, lako prihvatio poziv da dođe u Srbiju, već da je "triput morao da ga moli".

foto: TV Pink Printscreen

On je izrazio i nadu da će do posete doći tokom naredne godine.

"Ja ću biti ovde svakako u aprilu, a da li će Si odlučiti da to bude u januaru ili septembru, oktobru, ne znam, ali svakako, sigurno će doći u Srbiju. To je velika vest, da dođe već dva puta u jednu evropsku državu, u 2-3 godine, i da to bude baš Srbija, takav sličan primer ne postoji. To je ogoromna podrška i poverenje", objasnio je Vučić.

foto: Pritnscreen/Pink

Šef države je u nastavku podvukao da Srbija neće moći da opstane ako ne prihvati savremene tehnologije i inovaciju, kao i da mora da stvori najbolje uslove za razvoj IT-ja, kako bi se naši najveći stručnjaci vratili u zemlju i iz nje više ne bi odlazili. Vučić je naveo da država danas, svim sastancima i razgovorima širom sveta, radi na tome da osigura budućnost i kao primer naveo upravo Istočnu Srbiju, gde će biti, kako je pojasnio, obnovljeni putevi i sveukupno ubrzan razvoj.

"Videćete da će septembarske ili oktobarske plate ići i na 470 evra, biće i 500. A čuvam tonski zapis Dragana Šutanovca koji je rekao da će svi glasati za SNS kad prosečna plata bude 500 evra. Još nema dovoljno Kineza zainteresovanih za direktnu liniju Peking-Beograd, ali mi napredujemo. Pitajte radnike, ugostitelje, hotelijere da li to osećaju. Kinezi su strahovito ozbiljna nacija, analiziraju svaku reč. Ono što je rekao predsednik Si, to je kao 10 Božijih zapovesti. A čuli su šta je rekao za Železaru u Smederevu, zato Smederevo može slobodno da diše. Rekao mi je: "Znaš me, Aleksandre, toliko vremena. Jesi primetio jesam li nervozan, uplašen..?" To je čovek koji uliva ogormnu snagu i energiju, veoma vredan i posvećen i iskreni prijatelj Srbije. Zato sam ja srećan što ovde predvodim srpsku delegaciju. Otvoreno je govorio o našoj vojno-tehničkoj saradnji, za to su zaduženi naši timovi. Srbija polako postaje snažnija, ne mogu se ti problemi rešiti za godinu-dve", poručio je predsednik.

On se osvrnuo i na poruke koje dolaze sa opozicione strane, posebno po pitanju PKB-a, istakavši da "ne može njih da pominje posle Đinpinga" da ne bi "srozao Srbiju".

foto: TV Pink Printscreen

"Oni koji zahtevaju nešto treba da se zapitaju što su uništili PKB? Što su ostavili dugove od 90 miliona evra? U čemu je problem onda? Pa što ga oni nisu kupili, ako kažu da je moglo skuplje? Pa da me sruše dok si rekao keks", uzvratio je Vučić.

Predsednik je poručio i da želi da se bori za zdravu, modernu Srbiju, a da kao odgovor dobija "Ua, Vučiću!" i "Vučiću, pe.eru!"

foto: Pritnscreen/Pink

"Niko ne sme da kaže lepu reč o Vladi, Vučiću... Samo mora loše. Po ceo dan pričaju o tome kako ne brine niko o deci, a danas ih lečimo 15 puta više. Zato i hoće da me ruše na silu. Šta drugo da kažu? Ali su tu građani koji će to da procenjuju. Moj otac je imao penziju 80.000, sada će imati 89.000. Kako da ne bude zadovoljan? A zna pritom da imamo stabilne finansije", zaključio je on.

Sa osmehom je odgovorio za kraj na pitanje da li će večeras gledati utakmicu između Crvene zvezde i Napolija, istakavši da sigurno hoće, "ako izdrži".

foto: TV Pink Printscreen

"Voleo bih da se uspostavi nekako veza da možemo utakmicu da gledamo u mojoj sobi, ali da li ćemo uspeti, ne znam. Svakako želim pobedu Zvezdi i sreću našim navijačima. Bilo da pobedi ili izgubi, ja ću ostati navijač. Želim joj sreću i uspeh, mnogo bih se radovao pobedi naše Zvezde", poručio je Vučić.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track