GUST RASPORED SASTANAKA U NJUJORKU: Premijerka Brnabić predvodi delegaciju Srbije na Generalnoj debati u UN
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Skup od 24. do 28. septembra

GUST RASPORED SASTANAKA U NJUJORKU: Premijerka Brnabić predvodi delegaciju Srbije na Generalnoj debati u UN

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja predvodi državnu delegaciju na 73. godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku od 24. do 28. septembra, obratiće se učesnicima Generalne debate u četvrtak 27. septembra.

foto: Tanjug Sava Radovanović

U delegaciji Srbije biće i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, najavljeno je danas iz srpske vlade. Brnabić će danas prisustvovati prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp, a 25. septembra će biti jedna od zvanica na ručku koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš.

foto: Reuters / Lucas Jackson

Brnabić će 25. septembra učestvovati i na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir", koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN. Premijerka Srbije će u sredu 26. septembra ućestvovati na poslovnom forumu "Blumberg global". Obraćanje na Generalnoj debati u kojoj tradicionalno učestvuju najuticajniji svetski lideri predviđeno je za četvrtak 27. septembar.

Na ovogodišnjoj Generalnoj debati koja traje do 1. oktobra učestvuju, pored predsednika SAD Donalda Trampa, premijerka Velike Britanije Tereza Mej, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Španije Pedro Sančez...

foto: EPA

Glavna tema Generalne debate 73. zasedanja Generalne skupštine UN je "UN relevantne za sve ljude: globalno liderstvo i podeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva".Kao glavna pitanja izdvojena su unapredjenje i bolje razumevanje sistema UN i jača podrška mutilateralizmu, kao i implementacija odluka Generalne skupštine UN i pronalaženje efikasnog odgovora na izazove koji ugrožavaju mir, jednakost i održivost društva.

foto: Beta/Li Muzi

Tokom boravka u Njujorku, predsednica Vlade imaće niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima, izmedju ostalih i sa premijerom Holandije Markom Ruteom i predsednikom Švajcarske Alenom Berseom, navodi se u saopštenju iz srpske vlade.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track