VUKOSAVLJEVIĆ LETI IZ VLADE? Da li će ministru kulture rijaliti doći glave! A evo šta mu je Olivera Zekić odgovorila
Foto: Dado Đilas

Analiza

VUKOSAVLJEVIĆ LETI IZ VLADE? Da li će ministru kulture rijaliti doći glave! A evo šta mu je Olivera Zekić odgovorila

Politika -

Posle Brnabićeve, na Vladana Vukosavljevića udario i Nebojša Stefanović. Svi su signali da bi mogao da bude smenjen, on je nebitan čovek u nebitnom resoru za strukturu moći, ocenjuje Stojiljković

Deo javnosti u Srbiji smatra da je rijaliti program poguban po društvo, a danas smo svedoci da bi ovaj TV format mogao da odnose i svoju prvu "žrtvu", i to ni manje ni više nego ministra kulture Vladana Vukosavljevića.

Posle oštrih kritika premijerke Ane Brnabić na račun ministra kulture zbog njegove izjave u vezi sa rijalitijima, Vukosavljevića je "izrešetao" i ministar unutrašnjih poslova i visokopozicionirani funkcioner najveće vladajuće stranke SNS Nebojša Stefanović. On je Vukosavljeviću zamerio što mu ne smeta podrška opozicionara Dragana Đilasa, koji je i uveo rijaliti u Srbiju.

foto: Marina Lopičić

- Meni je zasmetalo što Vukosavljeviću ne smeta što je u njegovu zaštitu prvi pritrčao Đilas. To što njemu ne smeta da otac rijalitija u Srbiji bude njegov zaštitnik, meni mnogo govori o Vukosavljeviću - kazao je Stefanović u intervjuu za naš list.

Ostali ministri pak mudro ćute. Kad se poslože kockice, pitanje se nameće samo. Da li je ovo početak kraja Vukosavljevićeve karijere na čelu Ministarstva kulture, da li će biti smenjen sada ili će se sačekati dugo najavljivana rekonstrukcija Vlade?

Ministar kulture nije odgovarao na pozive Kurira, kao ni na poruku s konkretnim pitanjima - da li se boji da je ovo priprema za njegovu smenu, kao i da li je očekivao da će mu rijaliti doći glave, ali je zato preko saradnice poručio: "Nemam komentar."

Prema rečima Zorana Stojiljkovića sa Fakulteta političkih nauka, svi signali govore da bi Vukosavljević mogao da bude smenjen.

foto: Selfi

- Očito je, svi su signali. Očito da to što ga nisu podržale kolege u Vladi, istovremeno predstavnici predominantne partije u Srbiji, govori o njegovoj slaboj poziciji, koja je ionako slaba jer je ministar kulture. U ovoj zemlji kultura se samo incidentno pominje u govorima - kaže Stojiljković i dodaje:

- Ranije su se sistemi branili preko Javnog servisa, ovi vladajući su uveli da im je to rezervni položaj, a da glavnu reč ili dominaciju imaju na komercijalnim televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju. Najveći rejting imaju te privatne televizije. Ministar i ministarstvo nisu naročito bitni, pošto ga prozivaju jer mu je na ovaj ili onaj način prvu podršku dao Đilas ili ne znam ko, nije bitno, ali to govori da je pozicija Ministarstva kulture i ministra tanka i da je on slaba karika u Vladi. To ne mora da znači da će i biti smenjen ili da će biti smenjen odmah. Očito, nebitan čovek za strukturu moći na nebitnom mestu u nebitnom resoru.

Kurir.rs/K.Blagović/Foto:Dado Đilas

Olivera Zekić, član Saveta REM

Cenzura počne s rijalitijem, a završi s Dnevnikom

Olivera Zekić, članica Saveta REM, kaže da se rijaliti programi ne zabranjuju nigde, pa neće ni u Srbiji. Zekićeva je ovo navela u odgovoru Vukosavljeviću povodom njegovog stava o rijaliti programima i izjave da je "jedna gospođa iz REM, dugačkog jezika i nešto kraće pameti", bacila drvlje i kamenje na ministarstvo.

Ona kaže da stav ministra suštinski znači cenzuru. - Nema među nama nikoga ko halucinira da mu je posao da brani medijski prostor, što je dobro, pošto se ta vrsta ambicije obično završi zabranom svega što se nekome, iz bilo kog razloga, ne sviđa. Počne ambiciozni branitelj s rijalitijima, završi s Dnevnikom - kaže Zekićeva.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track