MRZI SRBE IZ DNA DUŠE I ŠURUJE S TAČIJEM: Kolinda još jednom pokušala da ponizi Srbiju, a pokazala neznanje!
Foto: AP

Hrvatska predsednica u Njujorku širi antisrpstvo

MRZI SRBE IZ DNA DUŠE I ŠURUJE S TAČIJEM: Kolinda još jednom pokušala da ponizi Srbiju, a pokazala neznanje!

Politika -

Grabar Kitarović se srela s kosovskim predsednikom i tom prilikom dala podršku samoproglašenoj državi Kosovo. Ovim nastavila da provocira Srbiju, ocenjuju sagovornici Kurira

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ne propušta priliku da javno pokaže koliko joj je stalo da Kosovo zaokruži svoju državnost, a Srbija doživi poniženje!

Ona se juče u Njujorku prijateljski i srdačno ispričala s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i na kraju snažno zauzela za to da sadašnje granice na prostoru bivše Jugoslavije moraju da ostanu uklesane u kamenu. Time je još jednom podržala nezavisno Kosovo.

Na strani Prištine

- Zanimljivo je bilo razgovarati s predsednikom Kosova Tačijem upravo o odnosu Beograda i Prištine i ovom poslednjem što se čuje o mogućoj razmeni teritorija. Mi smo tu vrlo oprezni i prenela sam naše argumente, odnosno stanovište i činjenicu da je načelo Badinterove komisije da granice na teritoriji bivše Jugoslavije moraju da ostanu uklesane u kamenu - izjavila je ona.

foto: AP

Grabar Kitarović kaže da je "zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope" podelila i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, s kojim je takođe imala sastanak u Njujorku.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodraga Linta smatra da je Kolinda Grabar Kitarović i iz Amerike poslala novu turu srbomrzačkih poruka, čime je samo nastavila da provocira i mrzi Srbe.

- Mržnja prema Srbima je jedina politika Hrvatske. Prvo su priznali lažnu državu Kosovo, a onda se i upinju da izgrade najbolje odnose s Tačijem, Haradinajem i ostalim eksponentima te lažne države. Njihova predsednica i ceo državni vrh Hrvatske kao da se naslađuju činjenicom da se Srbiji otima deo teritorije. To je ta neprijateljska politika, čija je suština antisrpstvo - naglašava Linta.

Isterala mečku

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da je hrvatska predsednica pokazala veliko neznanje u nastojanju da unizi Srbiju:

foto: Fonet

- Prema principima Badinterove komisije, KiM je integralni deo Srbije. Ona tamo traži nešto čega nema, a to je da su pokrajine republike. A toga tamo nema. Kolinda je jurila zeca, a isterala mečku. To je kontinuitet u hrvatskoj politici, da se slabi Srbija i čini samo ono što joj nanosi štetu. Hrvati su uvek bliži suparnicima i protivnicima Srbije nego Srbiji, pa čak i kada je Srbija najvažniji faktor na Balkanu. Srećom, od Hrvatske ne zavisi Srbija, niti će zavisiti rešenje za KiM.

Vlade Radulović

Biće još mržnje od Hrvata

Analitičar Vlade Radulović kaže da nije iznenađen ovako izrazito neprijateljskim stavom prema Srbima i Srbiji.

- Ne brinite, biće iz Zagreba još tih izliva neprijateljstva prema Srbiji i izliva bratske ljubavi prema Albancima, za koje Hrvati kažu da su im braća po oružju.

Svi Kolindini skandali

Tompson, zenga čizme i sporne čokoladice

Šefica hrvatske države poznata je po čitavom repertoaru provokacija Srba. Osim uobičajenih izjava, ova političarka je pokazala da ume da mrzi i na perfidniji način.

Tako je pre dva dana, posle mise u Njujorku, zapevušila pesme Marka Perkovića Tompsona, pevača koji na svojim nastupima veliča ustaše i ustaštvo, čime je samo pokazala da se državni vrh Hrvatske ne odriče sramne prošlosti. Poruke mržnje slala je i stajlingom, kao pre dve godine kada je Vukovarom šetala u zenga čizmama, koje su tokom rata nosili pripadnici hrvatskih paravojnih formacija. Taj njen gest probudio je i masu istomišljenika, pa se na obeležavanju godišnjice stradanja Vukovara državnom vrhu skandiralo ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Krajem 2016. Hrvatsku je potresao "čoko-skandal", jer je hrvatska predsednica grupi dece poklonila čokoladice iz Srbije. Podigla se velika prašina, pa je Grabar Kitarović morala da se pravda kako su joj se omakli srpski slatkiši, za koje je priznala da su "sporni".

E. K./ Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track