KURIR TV NA BEZBEDNOSNOM FORUMU Vučić na engleskom: Ovo je lep govor, ali mi ga je napisao neko drugi, pa ću ga sad ostaviti i govoriti sam
Foto: Vladimir Šporčić

panel o tome kako Srbija može da doprinese EU

KURIR TV NA BEZBEDNOSNOM FORUMU Vučić na engleskom: Ovo je lep govor, ali mi ga je napisao neko drugi, pa ću ga sad ostaviti i govoriti sam

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas učestvuje zajedno sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom na panelu Beograskog bezbednosnog foruma „Zapadni Balkan i Evropska unija“.

1 / 22 Foto: Vladimir Šporčić

09.47 - Počeo panel, prvo pitanje za Vučića. Predsednik Srbije je odgovorio na pitanje o reformi pravosuđa i upitao je li drugde u Evropi bolje nego ovde, a onda rekao: Ne bih se kladio.

foto: Vladimir Šporčić

- Ljudi imaju drugačiji način gledanja na naš deo sveta, ima tu puno hipokrizije... Istinu govoreći, ima zemalja da nisu duplo bolje od nas, a ima i gorih... Pogledajte samo privredne pokazatelje... Srbija mnogo bolje stoji i od nekih evropskih zemalja - fiskalna i poreska politika, javni dug... Ne plaši nas vredan rad već smo zabrinuti za mir u regionu...

09.20 - Prisutnima se potom obratio moderator panela Pavol Demeš, koji je pozdravio oba predsednika i rekao da imaju mnogo toga zajedničkog, uključujući i ime.

foto: Vladimir Šporčić

09.34 - Obraćanje Van der Belena. Sa govornice se obratio austrijski predsednik koji je rekao da Zapadni Balkan treba postane deo Evropske unije.

foto: Kurir TV Printscreen

- Nisam došao ovde da vam popujem, znam situaciju na Zapadnom Balkanu ali ne bolje od vas... Doživeli ste velike promene, ratove, migracije... Došao sam da razgovaram o Zapadnom Balkanu i optimista sam...

foto: Vladimir Šporčić

Treba biti vizionar - rekao je austrijski predsednik dodajući da Austrija ima svoje probleme sa slovenačkom govornom manjinom i treba ima hrabrost da se ponudi mirno rešenje umesto zamrznutog konflikta, kao što je to ponudio predsednik Vučić, ali za to treba imati i podršku građana. Srbija je ključni igrač za mir u regionu - dodao je on i rekao da je Unija dosad obezebdila 70 godina mira unutar svojih granica.

- Vučić je preduzeo mnoge važne korake u smeru mira i svi moramo zajedno da radimo na tome - zaključio je Austrijanac.

"U mladosti bih prihvatio bilo koji posao, samo da odem u inostranstvo"

Van der Belen je rekao danas da odlazak mladih jeste problem za ovaj region, ali da on nema moralno pravo da im kaže da ostanu u svojoj zemlji, jer je i sam u mladosti otišao u inostranstvo.

Van der Belen je, na otvaranju Beogradskog bezbednonog foruma, na pitanje moderatora da li bi mladima sa Balkana poručio da dođu u Austriju ili da ostanu u svojoj kući, ispričao da je i sam želeo da ode iz Insbruka u kojem je rođen, po svaku cenu.

- Mislio sam da moram pošto-poto da odem, pa sam otišao u Zapadni Berlin. Posle sam imao sreće da dodbijem posao na Bečkom univerzitetu, rekao je Van der Belen. U mladosti bi, kaže, prihvatio bilo koji posao, samo da ode u inostranstvo.

foto: Kurir TV Printscreen

9.22 - Vučić održao govor na engleskom. Prvi se Forumu, uoči panela, obratio predsednik Vučić, koji je pozdravio prisutne, kao i organizatorku Liht uz želje da Forum traje još dugo. Pozdravio je austrijskog kolegu Van der Belena rekavši da nas veže dosta toga, kao i puno Srba koji žive ili idu u Beč, kao i on, barem jednom mesečno tako da bi bilo lepo da austrijski predsednik dođe u Beograd makar dvaput godišnje.

- Ovo je lep govor, ali mi ga je napisao neko drugi, pa ću ga sad ostaviti i govoriti sam, rekao je Vučić na početku i dodao: Evo sad će me moji savetnici ...

foto: Kurir TV

Vučić je potom pomenuo izbore u BiH a onda govorio o Makedoniji i o tome kako su dve zemlje sklopile dobar sporazum (o imenu) i našle dobro rešenje ali ga narod jednostavno nije prihvatio. Vučić je rekao da nikada nismo EU molili ili kukali za novac ali smo beskrajno zahvalni za donacije i pomoć i za vreme poplava i svaku drugu...

- Narodu u Srbiji stvarno ništa ne znači kada kažete otvorićemo dva poglavlja, ali znači im da budu deo evropske porodice... Evo i Suzana mi se smeje, odnosno smeši - rekao je Vučić dodajući da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu kao i da je vreme da učinimo nešto krupno za Zapadni Balkan ali da Evropa mora da zna da mora da održi svoja obećanja.

foto: Vladimir Šporčić

Vučić je naglasio da je na prostoru Zapadnog Balkana neophodno snažnije prisustvo Evropske unije, kako bi se očuvali mir i stabilnost u regionu posebno posle neuspeha referenduma u Makedoniji i izbora u Bosni i Hercegovini, kako bi EU ostala "ona vrsta sna, ono svetlo demokratije i slobode ka kome smo težili".

Vučić je rekao da EU treba da ponudi nešto veliko i "opipljivo" zemaljama Zapadnog Balkana i ocenio da je očigledno da se narodu u Makedoniji nije svidelo ono što im je ponuđeno, a da na to u EU nisu računali.

foto: Kurir TV

09.10 - Organizatorka Foruma Sonja Liht pozdravila je predsednike Srbije i Austrije, kao i sve prisutne i izrazila zadovoljstvo zato što Beogradski bezbednosni forum i dalje traje pošto, kako je rekla, nije ni u snovima pomišljala da bi mogao da traje ovako dugo.

foto: Kurir TV

Liht se osvrnula i na pitanje siromaštva kao i na situaciju u regionu koja je dobra s obzirom da smo tako blizu Bliskom istoku. Na kraju, Lihtova je rekla da je ovim Forum i zvanično otvoren.

foto: Kurir TV

Moderator dijaloga je Pavol Demeš iz Maršalovog fonda ponudiće odgovore na pitanja kako Srbija doprinosi Evropi, koje su vrednosti koje će Austrija promovisati tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, da li će politika proširenja ostati jedan od ključnih principa EU i kakva je vizija za budućnost regiona.

foto: Kurir TV

Panel uživo možete pratiti na Fejsbuk stranici Kurir.rs i Jutjub kanalu Kurira.

(Kurir.rs/Foto: Vlada Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track