SKANDAL! IZGLASANA VOJSKA KOSOVA, ALBANCI VREĐALI: Parlament doneo odluku, Srpska lista napustila salu! Nazivali ih SVINJAMA!
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

odluka koja će izazvati reakcije

SKANDAL! IZGLASANA VOJSKA KOSOVA, ALBANCI VREĐALI: Parlament doneo odluku, Srpska lista napustila salu! Nazivali ih SVINJAMA!

Politika -

Kosovska skupština je brznski u prvom čitanju usvojila sva tri vladina predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u Kosovske bezbednosne snage, odnosno vojsku.

Donošenjem ovih zakona, parlament je praktično usvojio zakone o osnivanju vojske mimo kosovskog ustava u pokušaju da vojska praktično progura na mala vrata.

U neverovatno kratkom roku kosovska skupština je izglasala sva tri predložena zakona o transformaciji KBS u vojsku.

Nepsoredno nakon početka rasprave o tri vladina predloga zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, sa 101 glasom "za" izglasao prvi zakonski akt - zakon o transformaciji Ministarstva KBS u Ministarstvo odbrane.

Za ovaj zakon glasao je 101 poslanik od 102, koliko ih je bilo prisutno u sali.

Potom je brznski u prvom čitanju usvojen i drugi vladin predlog zakona o transformaciji Kosovskih bezbenosnih snaga u vojsku.

Za drugi zakon je od 100 prisutnih poslanika u sali, od ukupno 120, glasalo njih 98.

Reč je, kako se navodi, o zakonu koji definiše nadležnosti, organizaciju i funkcionisanje KBS kao "multietničke, profesionalne, naoružane i ovlašćene sile da služi u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom u odbrani teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosovo i koja podleže demokratskoj građanskoj kontroli", prenela je GazetaExpres.

Treći zakon je usvojen sa 96 glasova, a reč je o aktu koji reguiše opšte uslove u služb, kao i usluga zasnovanih na principu zakonitosti, profesionalnosti, komande, disciplina, poštovanje, čast, informacije o skladištenju, komunikacije, nediskriminacije i jednakih mogućnosti, političke nepristrasnosti, transparentnosti i odgovornost.

Ovaj zakonski akt definiše opšte kriterijume za usluge, parametre usluga, trajanje usluge, razvoj karijere, prekid službe, status člana KSB-a, prava i obaveze članova i druga pitanja unutar službe.

Nakon što je prihvaćen predlog opozicije da to bude prva tačka današnjeg zasedanja, poslanici Srpske lise napustili su sednicu.

Razulareni albanski predstavnici vikali su "škinje", što je pogrdan naziv kojim Albanci nazivaju Srbe, a koji u prevodu znači svinje.

Pre nego je počela rasprava o tri predložena zakona o transformaciji KBS, šef poslaničkg kluba Srpske liste Igor Simić je rekao da se srpski poslanici kategorički suprotstavljaju formiranju vojske, nakon čega su oni napustili salu.

Simić je rekao da transformacija KBS u vojsku nije u interesu manjinskih zajednica.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track