KRVNIK PRETI KRVOPROLIĆEM! Haradinaj: Branićemo sever KiM po svaku cenu!

PRIZIVA RAT Brat kosovskog premijera zvecka oružjem

KRVNIK PRETI KRVOPROLIĆEM! Haradinaj: Branićemo sever KiM po svaku cenu!

Politika -

Teror Takva poruka Dauta Haradinaja posle formiranja tzv. vojske Kosova ukazuje da Albanci neće prezati od upotrebe oružane sile

Albanci, ohrabreni odlukom o formiranju takozvane kosovske vojske, neće prezati da krenu na sever Kosova i vojno ga zauzmu, čak i po cenu krvoprolića, upozoravaju sagovornici Kurira.

Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, praktično je, kako objašnjavaju, zapretio takvim ratnim planom u cilju ostvarenja višegodišnjih separatističkih namera.

- Mi ćemo biti spremni da odbranimo po svaku cenu sever Kosova, ako bude ugrožen, ali građani na severu Kosova treba da se osećaju sigurnim zbog stvaranja ovog mehanizma i treba da budu njegov deo - rekao je Daut Haradinaj, inače i poslanik u kosovskoj skupštini.

Šef klana

Uticajni i najpoverljiviji saradnik starijeg brata i premijera Ramuša, koji je sada u kriminalnim poslovima, a ranije je bio u terorizmu, nije isključio ni mogućnost reaktiviranja terorističke OVK, koja je poznata po zverskom nasilju nad Srbima krajem 90-ih. Njegovo ime vezuje se za organizaciju brojnih likvidacija tokom rata, ali i svedoka tih zločina. Sada slovi za predvodnika kriminalnog klana koji se bavi trgovinom oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima...

Bivši direktor Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović kaže da je porodica Haradinaj pod snažnim uticajem bivših pripadnika OVK, koji su već ubačeni u oružane snage ili "kao zapete puške" čekaju na poziv za mobilizaciju i upad na sever Kosova.

Ektremniji od brata

- Pa, Ramuš je nedavno poručio da neće dati ni pedalj zemlje ni po cenu rata. A Daut, koji je krijumčario oružje i vodio pripadnike OVK na obuku u Albaniju, ekstremnija je verzija Ramuša. Posle formiranja tzv. kosovske vojske na Kosmetu preti ozbiljna drama. Tokom rata na KiM ganjao sam se s njima po šumama i tvrdim da su ludi u meri da neće prezati da sada krenu na sever i vojno ga zauzmu, po cenu krvoprolića - priča Stojanović i nastavlja:

foto: Zorana Jevtić

- Njihovi bivši saborci iz OVK, njih 25.000 pripadnika, nisu bili razoružani posle rata, već su oružje samo uskadištili. Na dati znak mogu da ga izvade i krenu na sever. Time bi ostvarili dugogodišnje separatističke planove.

Agresija na jug Srbije

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić upozorava da ukoliko nema bezbednosti za Srbe na KiM, neće je biti ni za Srbiju:

foto: Dado Đilas

- Ali nije Haradinaj taj koji komanduje. Sever Kosova kontroliše Kfor, u suštini jedinice NATO, i preko njih će teško proći kosovska vojska. Zato je pitanje koliko su te pretnje realne, odnosno služe li više propagandi.

Albanci su, kako je Kurir juče pisao, spremni da 5.000 pripadnika tzv. kosovske vojske iskoriste ne samo za upad na sever Kosmeta i njegovo osvajanje već i za agresiju na jug Srbije, to jest opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

B. Bojić/Foto:Kurir

Ko je Daut Haradinaj Surove likvidacije, terorizam, kriminal... Daut Haradinaj (40), zvani Cufi i Obogaljeni, najbliži saradnik brata Ramuša (49), sada je u kriminalnim poslovima, a ranije je bio i u terorizmu. On će, kako su navodili mediji, biti na prvoj optužnici za ratne zločine pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

Označen je kao neposredni ubica srpskih i albanskih civila lojalnih Srbiji, ali i kao glavni organizator likvidacija neprijatelja klana Haradinaj, svedoka protiv Ramuša u Hagu, političkih protivnika...

Pripisuju im se surove likvidacije, silovanje žena, zversko mučenje dece i da su neretko tela žrtava ostavljali na mestima gde su ih mučili i ubijali, da služe za primer neprijateljima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track