OSUĐENI KRIMINALCI VODE ANTISRPSKU PROPAGANDU NA HRT: Lopov i falsifikator pljuju po žrtvama Jasenovca i Vučića i kralja Aleksandra zovu teroristima!
Foto: Printscreen/ Youtube, Printscreen

sramno

OSUĐENI KRIMINALCI VODE ANTISRPSKU PROPAGANDU NA HRT: Lopov i falsifikator pljuju po žrtvama Jasenovca i Vučića i kralja Aleksandra zovu teroristima!

Politika -

Autor knjige "Mit o Jasenovcu" Roman Leljak osuđivan zbog krađe i prevara, a Jakov Sedlar, koji je Aleksandra Vučića i kralja Aleksandra nazvao teroristima, optuživan za falsifikovanje

Hrvatska državna televizija ne samo da je promovisala revizionističku knjigu i film "Mit o Jasenovcu" Romana Leljaka već je za svoju antisrpsku propagandu odabrala čoveka koji je osvedočeni lopov, koji je krao i prodavao oružje i opremu JNA, a uz to je i prevarant i falsifikator!

foto: Printscreen YouTube

Leljak i njegova knjiga i film dobili su reklamu u jutarnjem programu HRT, iako je Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac upozorila da se u njima relativizuje fašizam, umanjuje broj žrtava logora i pokazuju simpatije prema ustaškom pokretu i NDH. Ipak, mnogo više o autoru govori njegova biografija i karijera, kojom su se bavili pojedini hrvatski mediji.

Osuđivan

Leljak, inače Slovenac, danas je omiljeni desničar u Hrvatskoj i falsifikator istorijskih činjenica, a kako prenosi portal Express.hr, počeo je kao pripadnik Kontraobaveštajne službe, da bi krajem osamdesetih njegova vojna karijera bila naprasno prekinuta zbog optužbi za krađu vojne opreme, nezakonito snimanje i krađu novca. Prema pisanju regionalnih medija, Leljak je kasnije osuđen na 14 meseci zatvora.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić kaže za Kurir da je Leljak potpuno kompromitovana ličnost i u Srbiji i u Sloveniji, ali da ga Hrvati uvažavaju zbog njegove propagande koja im odgovara.

foto: Marina Lopičić

- On jeste bio saradnik vojne službe bezbednosti i optuživan je za razne stvari, a odležao je i zatvorsku kaznu zbog krađe oružja JNA iz vojnog magacina kod Maribora. Neke puške i pištolje je pokrao radi prodaje. Brzo je provaljen kao pripadnik službe koji ne samo da odaje sve tajne već i krade određena dokumenta - o nabavkama nafte za vojsku i municije, o vojnim vežbama i slično. Pokušavao je to da proda nekome na Zapadu, ja sumnjam da je Nemcima uspeo, preko nekih novinara koji su radili za BND - objašnjava Spasić.

Provaljen u Sloveniji

On napominje da je Leljak u Sloveniji odavno "pročitan" i da su "njegove izmišljotine i konstrukcije oberučke prigrlili Hrvati, posebno njihove desničarske i ultradesničarske pristalice".

- On je sada glasnogovornik ustaštva - zaključuje naš sagovornik.

Skandal na HRT se desio prilikom promovisanja knjiga i filmova u kojima se falsifikuje istorija, relativizuje fašizam, umanjuje broj žrtava u Jasenovcu, a Srbi optužuju za stogodišnji teror. U spornoj emisiji je prikazana ilustracija na kojoj su, uz natpis "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj", iznad ljudskih lobanja prikazani srpski državnici od kralja Aleksandra Karađorđevića i Svetozara Pribićevića do predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca.

Piramidalna prevara

Varao ljude kao Gazda Jezda

Leljak se bavio izdavaštvom, ali je bio i posrednik u kreditiranju kupovine automobila i učesnik u reli trkama. Kad je 1999. osuđen na uslovnu kaznu od četiri meseca zbog neplaćanja alimentacije, Leljakovo poslovno carstvo je počelo da se urušava. Součio se sa suđenjima u Austriji zbog prevara i optužbi da je zloupotrebio platne kartice i da je pomoću piramidalne šeme varao ljude, obećavajući im astronomske kamate. U zatvor je otišao 2008. na kaznu od tri i po godine, jer je nezakonito prisvojio 54.000 evra od austrijskih banaka i 960.000 evra od oštećenih u piramidalnoj šemi.

I Jakov Sedlar rado viđen gost na HRT

Falsifikuje i laže o Jasenovcu

Promociju na HRT dobio je film "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918-2018" Jakova Sedlara, koga su brojna udruženja i organizacije u više navrata optuživali za falsifikovanje dokumenata i fotografija, izmišljanje podataka i prećutkivanje činjenica. Antifašistička liga je protiv njega podnela i krivičnu prijavu zbog njegovog filma o Jasenovcu. Liga tvrdi da on u filmu poriče i znatno umanjuje genocid počinjen protiv Jevreja, Srba i Roma, a "mržnju podstiče prvenstveno prema Srbima".

E. K./ Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track