SIMBOL NATALIJINE RAMONDE OSMISLIO JE AKTUELNI SRPSKI POLITIČAR: Nekada je bio u predsedništvu, a sada se bori za Kosovo i Metohiju
Foto: Profimedia, Arhiva/ilustracija

oznaka

SIMBOL NATALIJINE RAMONDE OSMISLIO JE AKTUELNI SRPSKI POLITIČAR: Nekada je bio u predsedništvu, a sada se bori za Kosovo i Metohiju

Politika -

Natalijina ramonda je simbol stradanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a srpska vlada ga je zvanično uvela 2012. godine. Iako većina javnih ličnosti, pa i građana, nosi ovaj simbol verovatno da mali broj njih zna kako je zapravo nastala i prema čijoj ideji.

Inspiracija je nađena u ruskoj georgijevskoj lenti, naranžasto-crnoj traci preuzetoj sa Ordena svetog Đorđa, i britanskom crvenom cvetu maka koji javne ličnosti nose uoči Dana primirja u Velikom ratu.

A inicijativa da Natalijina ramonda postane srpski simbol stradanja u I svetskom ratu potekla je od Marka Đurića, koji je tada bio savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a danas je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Marko Đurić
Marko Đurićfoto: Zorana Jevtić

Đurić je kasnije medijima objasnio da je idejno rešenje uradio je sa tadašnjim saradnikom Aleksandrom Ristićem.

Oni su istraživali da li postoji simboličan i autentični srpski cvet da bi došli do informacije da postoji Ramonda Serbica. Ova vrsta je specifična po tome što čak i kada se cvet osuši, nakon dodavanja malo vode u stanju je da ponovo oživi. Ova simbolika dala je posebnu težinu kada je cvet biran za simbol stradanja u Prvom svetskom ratu.

Inače, crno-zelenom traka na znaku simbolizuje traku Albanske spomenice.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track