VUČIĆ OTKRIO ŠTA JE RAZGOVARAO SA LIDERIMA NAJJAČIH ZEMALJA NA SVETU: U Parizu se sreo sa Putinom, Trampom, Merkelovom, Makronom.. i svi hvalili Srbiju
Foto: Printscreen Pink Tv

dan primirja

VUČIĆ OTKRIO ŠTA JE RAZGOVARAO SA LIDERIMA NAJJAČIH ZEMALJA NA SVETU: U Parizu se sreo sa Putinom, Trampom, Merkelovom, Makronom.. i svi hvalili Srbiju

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je srpskim novinarima u Parizu da je kancelarka Anglea Merkel pre svečanosti obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata, imala susret samo sa njim i generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

"Ako vi smatrate da se to slučajno događa i da je moglo da bude slučajno, pa nije. Oni naše ekonomske rezultate izuzetno poštuju jer znaju da su rezultat teških reformi. To nemačka kancelarka veoma poštuje i danas je to rekla", rekao je Vučić.

On je objasnio da su pričali 40 minuta o regionalnim pitanjima, bilateralnim odnosima, dijalogu i regionu u širem kontekstu. Vučić je objasnio da Merkelovoj "nije kukao" o drugima u regionu, ali da je pomenuo uvođenje taksi na srpsku robu na Kosovu i da ne razume neodgovornost ljudi koji "posle 12 godina poštovanja CEFTE, jasno kažete da sa namerom rušite sporazum koji smo potpisali"

"Mislim da će Nemci nedvosmisleno pokazati svoj stav o rušenju sporazuma o CEFTA", rekao je Vučić i izrazio uverenje da će ga nedvosmisleno osuditi.

Podsetio je na pozicije sa kojih polaze Nemačka i Srbija kada je reč o KiM, ali ističe da je saglasnost Nemačke važna za mnoge stvari, pre svega kada je reč o putu ka EU i pozicioniranju Srbije u svetu.

"Važno je da za sve ono što radimo da pokušamo da dobijemo saglasnost Nemačke jer bez Nemačke teško da možete da očekujete bilo kakav napredak ka EU ali i kad je reč o pozicioniranju Srbije u savremenom svetu", rekao je o sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sa Putinom je, kaže, govorio kratko, a sinoć malo duže sa Lavrovim.

"Očekujemo ga sredinom januara, poseta se priprema", dodao je Vučić, rekavši da misli da tokom njegove posete može da bude potpisano 10 važnih sporazuma, možda čak i 15. Razgovarao je i sa Borisovim.

U dva navrata razgovarao je sa Trampom nakratko.

"Rekao je da su Srbi veliki narod i da ja predstavljam veliki narod. Ponosan sam jer je on, pored Putina, najveća zvezda. Ovo je rekao pred 25 ljudi", rekao je Vučić. Dva puta je razgovarao i sa Emanuelom Makronom, domaćinom svečnaosti, kojeg očekuje za dvadesetak danas u srbiji.

(Kurir.rs/R.M./Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track