POZADINA BRUKE U PARIZU! ON JE POSADIO TAČIJA IZA LEĐA PUTINA?! Srbi Bernara Kušnera pamte po zlu, a Hašimu je veliki prijatelj! Čak mu je napisao i predgovor za knjigu
Foto: EPA

"veliki prijatelj kosova"

POZADINA BRUKE U PARIZU! ON JE POSADIO TAČIJA IZA LEĐA PUTINA?! Srbi Bernara Kušnera pamte po zlu, a Hašimu je veliki prijatelj! Čak mu je napisao i predgovor za knjigu

Politika -

BEOGRAD - Velika je verovatnoća da je privilegovano mesto Hašimu Tačiju na bini kod Trijumfalne kapije, tokom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, izdejstvovao Bernar Kušner.

List navodi da je Tači, dva dana pre ceremonije, na svom Tviter profilu postavio fotografiju na kojoj je u Parizu zajedno s Kušnerom, bivšim šefom francuske diplomatije, bivšim šefom Unmika i, kako o njemu nedavno pisao pariski "Mond", veliki prijatelj tzv. Kosova, pišu Večernje novosti.

Povod za njihovo druženje tog dana bila je promocija Tačijeve biografije za koju je Kušner napisao predgovor.

List ukazuje da je Kušner sa aktuelnom vlašću u Parizu u veoma bliskim odnosima.

"Čovek koji je izdao socijalističke ideje i pridružio se desničarskoj vladi Nikole Sarkozija još jednom je promenio politički ćurak pred poslednje izbore i podržao aktuelnog predsednika Emanuela Makrona. Vrlo je moguće da je dobre kontakte koji su iz toga usledili iskoristio da izlobira što bolju poziciju za Tačija na ceremoniji", piše list.

U tekstu se napominje da je Emanuel Makron, dva meseca pred drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, naručio ispitivanje javnog mnjenja u kome je testirao mogući sastav ministarskog tima, na čijem spisku je bilo i Kušnerovo ime.

foto: Twitter Printscreen Hašim Tači

U Makronovom političkom pokretu je, međutim, došlo do protivljenja, pa je Kušner na kraju otpao. Iako nije postao ministar, ipak je ostao u direktnom kontaktu sa najvišim zvaničnicima.

Ako se zna da je jedan od pobornika lažne države Kosovo, a da vlast u Prištini usluge lobiranja "podmazuje"velikim honorarima, ne treba isključiti mogućnsot da je upravo Kušner preko svojih veza "posadio" Tačija iza leđa Vladimira Putina, pišu Novosti.

Ko je Bernar Kušner?

Francuski državljanin jevrejskog porekla rođen je 1. novembra 1939. u Avinjonu. Po veroispovesti katolik, u detinjstvu je najviše voleo da čita stripove i "Avanture Toma Sojera".

Diplomirao je medicinu a 1968. počeo je karijeru kao lekar Crvenog krsta na dužnosti u Nigeriji. Kao mlad i pun ideala lečio je u Bijafri, Jordanu, Peruu, Gavtemali, Libiji, Siriji, Kurdistanu, Eritreji, Vijetnamu, Kambodži, Urugvaju, Hondurasu, Salvadoru, Čadu, Avganistanu, BiH, Hrvatskoj, Ruandi..., a onda je 1971. došao trenutak njegove svetske slave - osnovao je "Lekare bez granica", beleži Vikipedija.

foto: EPA

U međuvremenu je napisao desetak knjiga, scenarije za filmove i TV serije, a između ostalog i predgovor za Tačijevu knjigu. Visoka plata i visoki položaji osmehnuli su mu se krajem osamdesetih sa ulaskom u vladu Mišela Rokara, a potom i u onu Lionela Žospena.

Muka i zlo koji su zadesili Jugoslaviju početkom devedesetih privlačili su ga kao magnet... Ukazao se prvo u Dubrovniku, gde nijednom nije uspeo da obezbedi vodu i struju, zatim u Sarajevu gde se bavio logorima smrti a onda je posle agresije na SRJ i sukoba na Kosovu postavljen za šefa Civilne misije UN - Unmik.

U francuskim medijima posle sukoba na Kosmetu moglo se pročitati i da ga zbog ratobornosti nazivaju "generalom Kušnerom". Barbara Hendriks, operska pevačica i njegova dobra prijateljica pre skoro dvadeset godina rekla je da je

"njegov položaj u vladi bio veoma komplikovan, pošto mu nije mu data podrška jer je bio autsajder". Uporno je tvrdio da za zloglasnu žutu kuću nikad nije čuo, ali da je plakao kao kiša dok je komandantom OVK Tačijem obilazio srpske kuće u kojima su jecale silovane Srpkinje...

Srbi će ga pamtiti isključivo po zlu - ukidanju dinara na Kosmetu i uvođenju nemačke marke kao platežnog sredstva, pretvaranja terorističke OVK u Kosovski zaštitni korpus, posle kog je usledilo iseljavanje... Oženjen je novinarkom Kristinom Okrant s kojim ima četvoro dece.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti/Foto: EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track