ŽESTOK ODGOVOR ANE BRNABIĆ NOVINARU DOJČE VELE: Ne možete da pričate u ime Evropske unije! A TEK KAD JE POMENUO SREBRENICU (VIDEO)
Foto: Printscreen DW

ŽUČNA RASPRAVA

ŽESTOK ODGOVOR ANE BRNABIĆ NOVINARU DOJČE VELE: Ne možete da pričate u ime Evropske unije! A TEK KAD JE POMENUO SREBRENICU (VIDEO)

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je danas u Berlinu intervju za emisiju "Zona konflikta" Dojče vele, a uprkos provokativnim pitanjima novinara, premijerka je istrajala u nameri da predstavi sve uspehe koje je Srbija postigla na polju e-Uprave, vladavine prava, stabilizacije ekonomije iako je pre nekoliko godina bila na ivici bankrota.

Novinar Tim Sebastijan je prilično agresivno konstatovao da Srbija neće skoro u EU, da od toga nema ništa dok se ne potpiše uzajamno priznanje i da mu se čini da je EU dosta Srbije.

Novinar je upitao premijerku da li je svesna da su Evropskoj uniji dojadile zemlje Zapadnog Balkana, premijerka je oštro odgovorila: "Mislim da nije diplomatski da vi pričate u ime Evropske unije, to prosto nije u redu".

Novinar DW je nastavio da insistira da je premijerka u jednom trenutku morala da ga pita:

"Je l mogu ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom"? Voditelju to nije bilo dovoljno. Insistirao je da premijerka kaže da je uslov za ulazak u EU priznanje tzv nezavisnog Kosova.

foto: Zorana Jevtić

"Vi ste rekli da želite saradnju Srba i Albanaca, nekakav kompromis, kulturološko prožimanje, to su Vaše reči".

"Da, to jesam rekla"

"Pa znate li Vi da će to trajati 20 godina, očemu Vi pričate?!"

"Gospodine, neka će trajati 20 godina, rešenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu ako EU hoće da čeka 20 godine super, ako neće i to je u redu, mi reforme sprovodimo zbog naših građana".

Voditelj: "A da ne radite to samo zbog novca iz EU fondova"

Premijerka: "Ne, mi koristimo novac iz pristupnih fondova a delimo sa EU iste vrednosti i reforme sprovodimo zbog građana.

Premijerka u razgovoru s, koji je sve vreme postavljao provokativna pitanja, nije dozvolila da iznosi neproverene informacije o Srbiji.

Voditelj je tako insistirao da premijerka Brnabić prizna da se u Srebrenici desio genocid.

"Ali pogledajte, pa međunarodne institucije su rekle da se genocid desio".

"Gospodine, u redu. Neka su rekle. Za Srbiju se genocid u Srebrenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje"

Voditelj onda možda i prelazi granicu i zaključuje da premijerka nikada neće priznati genocid u Srebrenici.

"To je za vas crvena linija koju nećete preći, zar ne? Vi hoćete da prekrajate istoriju....

Na to je premijerka rekla da niko ne prekraja istoriju, "mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam Vam odgovor i ponoviću - u Srebrenici se nije desio genocid. Takođe, Vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince..."

Dodala je i da nije korektno da novinar omalovaža uspehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocene, te poručila: "Ponosna sam na to kako se Srbija suočava sa svojom prošlošću".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track