VUČIĆ SMEKŠAO ANGELU MERKEL: Granice ipak nisu uklesane u kamen
Foto: Predsedništvo Srbije

Nemačka odustala od čvrstog stava o razgraničenju

VUČIĆ SMEKŠAO ANGELU MERKEL: Granice ipak nisu uklesane u kamen

Politika -

Blizak saradnik kancelarke Gunter Krihbaum Beogradu preneo poruke koje govore o promeni stava Berlina. Sagovornici Kurira kažu da je to posledica razgovora nemačke premijerke i srpskog predsednika u Parizu

Rezultati nedavnog sastanka predsednika Aleksandra Vučića s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel već su vidljivi - Nemačka se neće opirati ako se na pregovaračkom stolu Beograda i Prištine nađe model za Kosovo i Metohiju koji podrazumeva promenu granica.

Sagovornici Kurira ocenjuju da je poslanik vladajuće CDU u Bundestagu Gunter Krihbaum, inače blizak saradnik Merkelove, u Beograd doneo poruke koje jasno govore o mekšem stavu Berlina, što je verovatno direktna posledica razgovora šefice nemačke vlade i šefa srpske države pre šest dana u Parizu.

- Nemačka je uzdržana po pitanju inicijative za razmenu teritorija kao rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali ako bi to bio deo paketa za rešenje, o tome treba diskutovati - izjavio je Krihbaum, koji predsedava Odborom za evropske poslove nemačkog Bundestaga.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Krihbaum je posle sastanka s Vučićem rekao da je čuo za taj predlog i da je njegova zemlja, za razliku od Francuske, SAD, ali u Evropske komisije, uzdržanija po tom pitanju. Iako je ponovio da Berlin strahuje da se takvo rešenje može negativno odraziti na druge regione, Krihbaum kaže da "takva inicijativa može biti samo deo jednog paketa".

- Ako ta mera može biti rešenje, onda o njoj treba diskutovati, ali je to više u nadležnosti Evropske komisije. Nemačka će iskoristiti svoj uticaj jer je veoma zainteresovana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali i u celom regionu - naglasio je gost iz Nemačke.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da je sve jasnije da je Nemačka odustala od tvrdog stava zarad bržeg rešavanja kosovskog pitanja.

- Nemačka neće žrtvovati uspeh ovog procesa i očigledno neće nastaviti da insistira na stvarima koje su u proteklim mesecima bile dominantan stav Berlina u vezi s Kosovom. Sve češće možemo čuti da će Nemačka dati podsticaj da se do konačnog rešenja dođe što pre - napominje naš sagovornik.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović dobro poznaje nemačke prilike i ocenjuje za Kurir da poruke Krihbauma mogu biti nagoveštaj promene i stava Angele Merkel.

foto: Dragana Udovičić

- Različite političke snage u Nemačkoj imaju različite poglede na savremene probleme, pa i na rešavanje problema KiM. To se odnosi i na pojedince čak i kad su u istoj partiji. Međutim, tada su razlike u mišljenju mnogo manje. Dobro je što je u ovom slučaju saradnik gospođe Merkel izneo donekle različito mišljenje u odnosu na nju. Nadajmo se da to nagoveštava promenu i njenog stava - objašnjava Simeunović.

Vučić sa Skatom

Potrebno hrabro vođstvo

Pregovori Beograda i Prištine bili su glavna tema jučerašnjeg sastanka Vučića sa američkim ambasadorom Kajlom Skatom. Ambasador je rekao da su razgovarali o potrebi hrabrog vođstva u dijalogu s Prištinom u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije je obavestio Skata da je Priština, uvođenjem taksi na robu iz Srbije i BiH, prekršila sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi.

I. Kljajić/ Foto: Predsedništvo Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track