Najnovije vesti

RATKO MLADIĆ BIĆE PRISLUŠKIVAN MESEC DANA: Haški sud poludeo zbog uključenja generala u TV program, pa izrekao drakonsku kaznu
Foto: EPA / Peter Dejong / Pool

kazna za generala

RATKO MLADIĆ BIĆE PRISLUŠKIVAN MESEC DANA: Haški sud poludeo zbog uključenja generala u TV program, pa izrekao drakonsku kaznu

Politika

Sekretar međunarodnog suda u Hagu naredio je danas da telefonski razgovori generala Ratka Mladića budu nadzirani u sledećih mesec dana, zato što se Mladić jutros bez odobrenja uključio u jutarnji program beogradske televizije Hepi.

 

Nalogom sekretara Olufemi Elijasa, koji je sud objavio kasno popodne, upravi pritvora u Sheveningenu nalaže se i da preslušaju telefonske razgovore koje je Mladić vodio u proteklih sedam dana, uključujući i jutrošnji.

Pored slušanja Mladićevih razgovora, sekretar Elijas je danas naredio i da budu sačinjeni pisani sažeci tih razgovora.

 

To je, po sudskom sekretaru, neophodno radi održavanja bezbednosti i reda u pritvoru, a u interesu je sprovođenja pravde. Nalog za nadziranje Mladićevih telefonskih razgovora ne odnosi se na privilegovanu komunikaciju sa njegovim advokatima.

 

Sekretar Elijas navodi da je obavešten da je Mladić "direktno učestvovao u televizijskoj emisiji (talk show) tako što je, koristeći neprivilegovanu telefonsku liniju u pritvoru, telefonirao svom sinu, koji je učestvovao u emisiji i koji ga je pozvao da govori u njoj".

 

Sudski sekretar ističe da za to nije dao odobrenje generalu Mladiću i da je pritvorenik time narušio pravila pritvora.

Generala Mladića (77), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

 

Mladić je proglašen krivim za zločin u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

 

I Mladićeva odbrana i haško tužilaštvo su uložili žalbe na tu presudu. Žalbeni postupak je u toku. U pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je od juna 2011. Prethodno je bio uhapšen u Srbiji, posle 16 godina bekstva. Tribunal je prvu optužnicu protiv Mladića podigao s jeseni 1995.

 

(Kurir.rs/Beta)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...