SKANDAL NA SEDNICI GENERALNE SKUPŠTINE INTERPOLA: Albanci provocirali predstavnike Srbije! Dobacivali im, a na jednog čak i NASRNULI!
Foto: MUP

kršenje propisa

SKANDAL NA SEDNICI GENERALNE SKUPŠTINE INTERPOLA: Albanci provocirali predstavnike Srbije! Dobacivali im, a na jednog čak i NASRNULI!

Politika -

Prvi dan zasedanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju obeležio je niz skandala i brojna kršenja propisa rada ove međunarodne policijske organizacije, kao i brojne provokacije prištinske delegacije na račun predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Prema nezvaničnim saznanjima, na zasedanju Generalne skupštine Interpola predstavnici Prištine su sve vreme slikali srpsku delegaciju i dobacivali im. Provokacija je bilo kako u sali, tako i ispred u toku pauze, piše list Blic.

foto: MUP

Prema nezvaničnim informacijama došlo je i do napada, kada je član prištinske delegacije, koji se predstavio kao novinar, nasrnuo na jednog člana tima iz Srbije.

Ministar Stefanović, koji predvodi našu delegaciju u Dubaiju, rekao je da je sam početak sednice Generalne skupštine obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola.

- I pored protivljenja većeg broja država članica i naravno Republike Srbije da se pitanje prijema takozvanog „Kosova“ uopšte nađe na dnevnom redu, doneta je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa. Nažalost, iako smo više puta upozoravali da je time ugroženo međunarodno pravo, ovakva odluka pokazuje da Korelova rezolucija koju je usvojila Generalna skupština prethodne godine u Pekingu ostaje samo mrtvo slovo na papiru - naglasio je Stefanović u saopštenju MUP.

Ministar je istakao da je Generalni sekretarijat i jedan deo članica Interpola odlučio da njihovo stanovište bude iznad međunarodnog prava i iznad odluka koje je donela i sama Generalna skupština.

- Republika Srbija nastavlja da, zajedno sa svojim partnerima, lobira i da radi na tome da odluka o eventualnom prijemu tzv. „Kosova“ ne prođe na samom glasanju u utorak. Ne predajemo se i borićemo se svim silama do kraja. Nadam se da ćemo, zajedno sa zemljama koje pomažu Srbiji, uspeti da pokažemo da glasanje za prijem takozvanog „Kosova“ u Interpol predstavlja potpunu politizaciju ove policijske organizacije što je potpuno štetno, ne samo za međunarodno pravo, već i sve buduće policijske operacije - naglasio je ministar Stefanović.

Takođe, potpuno mimo procedura Generalni sekretarijat Interpola preuzeo je predsedavanje 87. zasedanjem Generalne skupštine, a generalni sekretar Jirgen Štok je u svom uvodnom obraćanju najviše pažnje posvetio ostavci doskorašnjeg predsednika Interpola Meng Hongveja.

foto: MUP

Naime, umesto da Južnokorejanac Kim Džong Jang vodi sednicu Generalne skupštine, što je bio isključivo njegov zadatak, on je reč predao savetnici za pravna pitanja Amerikanki Meri Rodrigez koja je na svoju ruku tumačila prigovore zemalja, uključujući i prigovore Srbije, koje su iznele primedbe na program rada ovogodišnje Generalne skupštine.

Ona je grubo prekršila pravila i procedure Interpola i na sebi svojstven način je vodila sednicu, ne uvažavajući primedbe koje jasno ukazuju na kršenje međunarodnog prava.

Generalni sekretar Jirgen Štok je, u nameri da isprovocira Kinu, naširoko pričao o slučaju Menga gde je do detalja opisivao svoje viđenje njegovog nestanka, kao i šta je sve njegova supruga govorila u medijima.

Generalna skupština INTERPOL-a počela je danas u Dubaiju i na njoj učestvuje gotovo 1.000 zvaničnih predstavnika iz 173 zemlje, objavljeno je na sajtu te organizacije.

Među učesnicima je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Na četvorodnevnoj konferenciji biće razmatrani i zahtevi Kiribatija i Vanuatua, koje su članice UN, kao i takozvanog Kosova za prijem u članstvo INTERPOL-a. Među učesnicima je 85 šefova policija i 40 ministara.

Tema ovogodišnje 87. Generalne skupštine je uloga policije u eri informatike. Na konferenciji će biti razmatrano kako će tehnologija promeniti pretnje u budućnosti i kako je službe bezbednosti mogu koristiti da odgovore na te izazove.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track