DOBRICA ĆOSIĆ PROREKAO NESREĆU NA BALKANU: Amerikanci će ratovati sa Srbijom, nisu došli da grickaju kikiriki! MI SMO JEVREJI KRAJA 20. VEKA
Foto: KURIR

Rat!

DOBRICA ĆOSIĆ PROREKAO NESREĆU NA BALKANU: Amerikanci će ratovati sa Srbijom, nisu došli da grickaju kikiriki! MI SMO JEVREJI KRAJA 20. VEKA

Politika -

Američki vojnici nisu došli u Makedoniju da grickaju kikiriki, došli su da ratuju protiv Srba prvim povodom koji će inscenirati oni koje oni štite - Albanci, napisao je Ćosić

Dobrica Ćosić, pisac i bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije, predvideo je još 1993. bombardovanje zemlje koje je usledilo šest godina kasnije - 1999.

U nedavno izdatoj knjizi "Prepiska 1991-1999." objavljena su pisma koja su Dobrica Ćosić i Miroslav Majkl Đorđević, istaknuti srpski lobista u Vašingtonu, razmenjivali u navedenih osam godina, kao i poslednje pismo koje je Ćosić uputio Đorđeviću 2011.

foto: Kurir

U pismu koje je poslao Đorđeviću, adresiranom 21. avgusta 1993, Ćosić iznosi crne slutnje da se Amerikanci nisu tek tako stacionirali u Makedoniji, te da on tom događaju pridaje veliki značaj. Kako je napisao, on veruje da su oni došli da ratuju protiv Srba prvim povodom koji će inscenirati Albanci, oni koje su ovi došli da štite. Šest godina kasnije, Kosovo je bombardovala Alijansa.

- Kako da razumemo prisustvo Amerikanaca u Makedoniji? Šta znači pojava američkih vojnika kod Ristovca, Preševa, Kačanika? Koga to brani od Srbije Amerika iz Makedonije? Ja tom događaju pridajem ogroman značaj. Američki vojnici nisu došli u Makedoniju da grickaju kikiriki i piju bozu; oni su tu došli da ratuju protiv Srba prvim povodom koji će imscenirati oni koje oni štite - Albanci.

foto: Kurir

Nekadašnji predsednik u ovom pismu još navodi da rasistička netrpeljivost i mržnja prema Srbiji i Srbima (u tom trenutku) nije u odgovornosti Srba i Srbije toliko koliko je u odgovornosti Evrope i Amerike, koje su, dodaje, po nasleđenim stereotipima, po jednoj ideološkoj inerciji izvršile globalnu diskriminaciju srpskog naroda.

- Mi smo danas odista Jevreji kraja 20. veka - piše Ćosić svom prijatelju.

Kurir.rs/K.Blagović/Foto: Kurir/Dado Đilas

O sukobima u Bosni Uvideće se da smo mi žrtve

- Možda nije potrebna ni decenija da svet uvidi da smo mi, pored svih "zločina" i zločina, bili narod koletkivnog herojstva, masadske odlučnosti da istrajemo po svaku cenu za svoje dobre ciljeve i svoja prava; kažem, neće biti potrebno mnogo vremena da Evropa i Amerika uvide da mi u Bosni nismo branili samo sebe: u Bosni smo mi branili hrišćansku civilizaciju i zapadnu demokratiju. Opet kao u 14. veku bili smo i jesmo brana nove islamske agresije na evropski prostor. Uvideće se da mi nismo agresori, već, pre svega, žrtve - napisao je Ćosić.

O istorijskom preporodu Srbije Srpska pamet mora da se vrati iz tuđine

- Za istorijski preporod Srbije neophodna su joj njena deca rasuta po svetu; ne samo da donose kapital, nego više od toga - pamet, znanje, posvećenost, novi moral. Ali da nastane taj veliki povratak Srba u svoju postojbinu, potrebno je da se u Srbiji stvore uslovi za tu stvaralačku participaciju Srba iz rasejanja u svojoj staroj otadžbini. Ja sam kao predsednik imao ideju o kojoj Vam je, nadam se, Mile govorio, da ove jeseni dođe do radnih i ozbiljnih dogovora Srba u rasejanju i Srba u matičnoj državi. Ne znam da li će ljudi koji su me smenili nastaviti moju ideju - naveo je Ćosić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track