VUK JEREMIĆ UMEŠAN U MEĐUNARODNI KRIMINAL: Patrik Ho mu pred hapšenje dao 1,7 miliona dolara!
Foto: Profimedia, Dragan Kadić

BRUKA

VUK JEREMIĆ UMEŠAN U MEĐUNARODNI KRIMINAL: Patrik Ho mu pred hapšenje dao 1,7 miliona dolara!

Politika -

Predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića saradnici ne napuštaju samo zbog bahatosti već i zbog straha da bi - ni krivi ni dužni - mogli biti obuhvaćeni međunarodnom istragom zbog problematičnog finansijskog poslovanja lidera ove partije!

Ovo za Kurir otkriva jedan od bivših Jeremićevih saradnika koji se javio Kuriru, a koji je od njega pobegao zbog moguće umešanosti u svetski skandal.

Kada je Ho uhapšen, Jeremić je prebledeo od straha, pobesneo i pobegao u Njujork
Kada je Ho uhapšen, Jeremić je prebledeo od straha, pobesneo i pobegao u Njujorkfoto: Dragana Udovičić

Jeremićev rad je, naime, pod lupom od kada je u SAD u korupcionaškom skandalu vrednom skoro tri miliona dolara uhapšen njegov prijatelj i bivši ministar unutrašnjih poslova Hongkonga Patrik Ho, kojem preti 30 godina robije, navodi naš sagovornik.

Milionske uplate

Ho je pritvoren od novembra 2017, kada je bio generalni sekretar u Čajna enerdži fand komitiju (China Energy Fund Committee - CEFC), koji je pak finansirao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), na čijem čelu je Jeremić, kao i njegovu firmu „Vuk Jeremić PR agencija za konsalting“. Ukoliko bi se utvrdila odgovornost Jeremića, bivšeg predsedavajućeg Generalne skupštine UN, to bi nanelo ogromnu štetu ugledu Srbije.

foto: Profimedia

- Kada je Ho uhapšen, Jeremić je prebledeo od straha, pobesneo i prestao da se javlja najbližim saradnicima. Iako je imao obaveze u Srbiji, on je naprasno otišao u Njujork na nedelju dana. Naravno da je njegova nagla promena ponašanja produbila sumnju da je možda i upleten u nešto što se kosi s pravom - priča za Kurir bivši Jeremićev saradnik, jedan u nizu onih koji su otišli kako bi izbegli eventualne neprijatnosti zbog međunarodne istrage.

- Ispituje se šta je Ho radio i vrlo lako bi moglo da se dođe do Jeremića. Podaci pokazuju da je Ho počeo da prebacuje novac Jeremiću samo dva meseca pošto je završio mandat predsedavajućeg GS Ujedinjenih Nacija.

foto: Silk Road Forum

Sve na čistac

Naime, od 2013. do 2015. uplaćeno je 764.000 dolara na račun njegove firme „Vuk Jeremić PR agencija za konsalting“, kao i milion dolara na račun CIRSD. To praktično znači da je Ho Jeremiću novac počeo da uplaćuje samo dva meseca nakon što je lider NS završio predsedavanje GS UN.

foto: Silk Road Forum

Proverava se i da li je Jeremić zloupotrebio funkciju u UN, odnosno da li je s tog mesta već sklapao dilove sa uhapšenim Hoom. Ako se utvrdi da je to tačno, to bi bila velika bruka za Srbiju - konstatuje naš sagovornik.

Ho je bio jedan od najuglednijih gostiju i govornika na tribinama u organizaciji CIRSD, a do njegovog hapšenja CEFC je bio jedan od većih donatora Jeremićeve organizacije.

Mito za političare

Ho i nekadašnji ministar spoljnih poslova Senegala Šeik Tidijan Gadio uhapšeni su u Njujorku zbog sumnji na pranje novca i da su davali mito zvaničnicima afričke vlade. U krivičnoj prijavi stoji da su optuženi, između ostalog, za podmićivanje predsednika Čada Idrisa Debija i ministra spoljnih poslova Ugande Sama Kutese, koje je inače zamenio Jeremića na mestu predsedavajućeg GS UN.

Ho i Gadio su novac afričkim zvaničnicima navodno davali u zamenu za usluge u energetskom sektoru. Američki državni tužilac je rekao da je time naneta šteta američkoj ekonomiji i da je potkopano poverenje u slobodno tržište.

Gadio se u međuvremenu nagodio sa tužilaštvom da će svedočiti protiv Hoa u zamenu za slobodu. Suđenje Hou zakazano je za 26. novembar.

Inače, Ho je Jeremiću uplaćivao novac istovremeno kad je i podmićivao svetske političare, zbog čega sada izlazi pred lice pravde.

Novi dokazi

ILEGALNA PRODAJA ORUŽJA U KATAR

foto: Profimedia

Patrik Ho će na suđenju u SAD biti suočen i s novim dokazima koji se tiču sporne prodaje oružja. Naime, američki tužilac je nedavno podneo sudu podnesak od 32 strane u kojem se navodi da je Ho prodavao oružje Kataru, Libiji i Južnom Sudanu tokom 2015. U dokumentima su navedeni mejlovi koji pokazuju da je Ho obavio „transakciju oružjem“ preko neimenovanog posrednika. Na suđenju će, kako pišu kineski mediji, detaljno biti pregledani računi o prodaji oružja i saslušani svi umešani u taj slučaj. Podsetimo, osim 200.000 dolara od ambasade Katara iz Berlina, Jeremić je dobio i 120.000 dolara od katarske ambasade u Vašingtonu, za šta ne želi da pruži objašnjenje.

Svetski mediji

ŠEMA ZA MITO SKOVANA U SEDIŠTU UN

O mutnom poslovanju Gadija, Hoa i Kutese pisali su i brojni svetski mediji. Oni su razotkrili da je šema za podmićivanje skovana oktobra 2014. Kako je pisao Glas Amerike, tada su se Gadio i Ho sastali u UN u Njujorku, gde je Kutesa bio predsednik GS UN.

Činjenice

MILIONSKO PRANJE NOVCA

Ho je uhapšen i pritvoren od novembra 2017.

Pet tačaka optužnice tereti ga za podmićivanje, a tri za pranje novca u vrednosti od 2,9 miliona dolara

U novoj optužnici piše da se Ho suočava sa osam tačaka optužnice za podmićivanje i pranje novca

Preti mu 30 godina zatvora

Četiri puta je odbijen njegov zahtev da se brani sa slobode

foto: Kurir

DANAS U KURIRU PROČITAJTE JOŠ:

BRUKA! VUK JE UMEŠAN U MEĐUNARODNI KRIMINAL: Bliski Jeremićev saradnik otkriva zašto je pobegao iz Narodne stranke!

SRAMNO: Albanci ulaze u Interpol i hapse heroje sa Košara

EKSKLUZIVNO! CECA RAŽNATOVIĆ O SPORNOJ FOTKI: Nisam bila u Vukovaru, tad nisam ni znala Arkana!

PROJEKAT "ADRIA MEDIA GRUPE" Održivi razvoj i inspiracija za bolju budućnost: Svaki pojedinac je lider promena u društvu

CRNOM MAGIJOM VARALI BOLESNE LJUDE, IZNUDILI MILIONE: Uhapšen bračni par iz okoline Bačke Palanke!

FRANCUSKA POLICIJA UHAPSILA SRBINA KOJI JE PREVOZIO DROGU: Kokain vredan 75 miliona evra krio medu plocicama!

RASVETLJENO UBISTVO POGREBNIKA IZ UŽICA: Komšija i radnik ubili Savu grobara, radnik vozio njegovo telo na dan sahrane

FATALNA LJUBAV! JEZIVA SMRT MUŠKARCA IZ VOŠANOVCA: Muž se spalio zbog mene, gledala sam kako gori!

NAJHRABRIJI NA VELIKIM MUKAMA: Srbiji nedostaje 1.000 vatrogasaca!

ŠTA TO BEŠE 13. PLATA?! Dobra poslovna praksa retkost je u Srbiji

HAOS U NAJAVI! LJUBA PANTOVIĆ ULAZI U "ZADRUGU": Stižem da uništim Karađorđa i Davida!

INTERVJU VUK JOVANOVIĆ O GLAVNOM ULOZI U "ZASPANCI ZA VOJNIKE": Moj pradeda je sada ponosan na mene!

RADOJE ČUPIĆ, GLUMAC IZ "KORENA": Maja Gojković je bila moja ljubav

RENESANSA PRVOG SRPSKOG FUTSAL KLUBA: Kapelo, Delije, Grobari i stari dobri Konjarnik!

NE MOŽE BEZ SRBIJE! ŠAĆIRI OPET O ZVEZDI: Sad mi je žao što nisam bio u Beogradu!

DANAS UZ KURIR IKONA U ZLATOTISKU SA MOLITVOM NA POLEĐINI: Obeležavamo Aranđelovdan uz poklon za čitaoce

Danas, uoči slave, uz dnevne novine Kurir na poklon dobijate luksuznu ikonu Svetog arhangela Mihaila u zlatotisku sa molitvom na poleđini. U narodu je 21. novembar poznat kao krsna slava Aranđelovdan.

Sveti arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi. Kod mnogih hrišćana koji slave Aranđelovdan postoji verovanje i običaj da se ne sprema žito, jer se on smatra živim svetiteljem, što je potpuno netačno.

Za slavu je potrebno poslužiti i žito, jer se žito sprema za duše predaka, a ne za dušu sveca, koji je pred Bogom živ.

Da li će trpeza biti posna, zavisi od toga na koji dan pada slava, to jest ukoliko se proslavlja sredom ili petkom, trpeza će biti posna.

foto: Promo

Srećnu slavu želi vam KURIR!

(Kurir.rs/Danijela Jovanović /Foto: Profimedia, Dragan Kadić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track