SRAMNA AKCIJA U INTERPOLU: Glasove za Kosovo kamče i po toaletima, pa još i prete?! Cilj je da se članice što više zbune u vezi s načinom glasanja
Foto: MUP Srbije

#No Kosovo interpol

SRAMNA AKCIJA U INTERPOLU: Glasove za Kosovo kamče i po toaletima, pa još i prete?! Cilj je da se članice što više zbune u vezi s načinom glasanja

Politika -

BEOGRAD/DUBAI - SAD, Britanija i Turska pritiskaju afričke zemlje da danas na Generalnoj skupštini Interpola podrže lažnu državu. Nije prošao zahtev šest zemalja da se ta tema skine sa dnevnog reda.

Ovog prepodneva u toku je glasanje u Dubaiju.

Inače, SAD, Velika Britanija i Turska protekla dva dana vršile su snažan pritisak pre svega na pojedine afričke države, da daju pozitivan glas zahtevu tzv. Kosova da postane član Interpola, o čemu će se glasati danas u Dubaiju na Generalnoj skupštini ove organizacije, pišu Večernje novosti.

foto: MUP Srbije

Zadatak nekih članova delegacija ove tri zemlje bio je da, u pauzama zasedanja u stopu prate predstavnike iz Afrike kako bi ih, uz brojne pretnje, naterali da podrže Kosovo tokom glasanja! Ovo su, izvoru lista u Dubaiju, otkrili predstavnici Gvineje koji kažu da su oni samo jedna od afričkih zemalja koja je od nedelje, kada je počelo zasedanje, izložena snažnim pritiscima.

Sličan problem, otkriva izvor, imali su i članovi delegacija iz nekih drugih delova sveta, poput Bahreina.

- Bukvalno se ne odvajaju od predstavnika pojedinih država i uz brojne pretnje i pritiske pokušavaju da ih nateraju da podrže takozvano Kosovo. Prate ih po restoranima, hodnicima... Idu za njima čak i u toalet. Predstavnici zemalja koje su izložene pritiscima su šokirani navalentnošću i činjenicom da ne prezaju ni od čega kako bi ih ucenili i promenili njihovu odluku - navodi izvor.

Inače, zahtevu Srbije da se glasanje o članstvu tzv. Kosova skine sa dnevnog reda Generalne skupštine, pridružilo se pet zemalja: Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam, ali je on odbačen. Tako su prilikom glasanja o usvajanju dnevnog reda u celini, Srbija i još 12 zemalja bile protiv, pa je plan rada ovog zasedanja, u kome se našla i molba Prištine - prošao.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Dubaiju da postoji namera da se članice Interpola zbune u vezi sa načinom glasanja o prijemu tzv. Kosova u članstvo. On je naveo i da se nastavlja politizacija ove institucije, ne samo od strane zemalja koje su priznale takozvanu nezavisnost Kosova, već i od Generalnog sekretarijata te policijske organizacije:

- Osim nejasnih i neblagovremenih obaveštenja, najavljuje se i procedura po kojoj će se ukoliko dođe do glasanja u kome tzv. Kosovo ne dobije potrebnu većinu za prijem, odrediti pauza, a da bi se posle pauze išlo na novo glasanje. To je potpuno suprotno pravilima koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze. Očigledno će svi pokušaji biti uloženi da se u pauzi obezbedi potrebna većina ukoliko je ne bude u prvom glasanju.

Navodeći da je očigledno da se politizacija tog procesa nastavlja na način "da se stvara sumnja da li ćemo sutra imati optužnice o kojima će se politički odlučivati, ko će biti optužen i da li će biti procesuiran", ministar je ocenio da je takvo postupanje "nedopustivo za Interpol i čitav policijski sistem".

Uprkos svemu, po najavi Stefanovića, Srbija će zajedno sa svojim partnerima do poslednjeg trenutka raditi sve što je moguće da se sačuva integritet Interpola, međunarodno pravo i zaštiti naša zemlja:

- Naš zadatak je da pokažemo da postoji dovoljno zemalja sa integritetom, sa dovoljno čvrstine da se odupru svim pritiscima zapadnih država i da pokažu da se poštovanje policijskog kodeksa i integriteta više ceni od bilo kakve političke moći i pritiska.

Član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović ukazao je na mogući nepovoljan scenario po Srbiju, po kom, danas kada se bude glasalo, u sali ne bi bile prisutne članice koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, dok bi ostali samo oni koji će glasati za članstvo Kosova u Interpolu, jer se nešto slično dešavalo i u drugim organizacijama.

On je upozorio da bi eventualno članstvo Kosova u Interpolu značilo da bi kriminalci u pokrajini bili zaštićeni, a da će se Interpolove poternice zloupotrebljavati, pa da se na njima može naći bilo ko, uključujući i ministre iz Beograda.

Bivšeg šefa BIA i profesora Andreju Savića nije iznenadilo to što je Priština u dnevni red "ugurala" pitanje svog članstva, jer se Zapadu žuri da je i u bezbednosnoj sferi integriše u globalne tokove. On kaže da su argumenti na našoj strani, ali da, nažalost, međunarodno pravo ne postoji, jer je na delu moć sile.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je u ponedeljak da će ta država glasati za prijem Prištine u članstvo Interpola, istakavši istovremeno da su odnosi sa Srbijom najbolji od sticanja nezavisnosti?!

- Prijatelji smo obema stranama, ne želimo političke tenzije u regionu, jer kad bi ih bilo, mi smo kao mala država uvek izloženi.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: MUP Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track