IVICA ISPROZIVAO ALBANCE U SVOM STILU: Kurc i Tači su slavili, tako su i prošli! Preko koga su hteli u Interpol, tako su i prošli!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Velika pobeda Srbije na Generalnoj skupštini u Dubaiju

IVICA ISPROZIVAO ALBANCE U SVOM STILU: Kurc i Tači su slavili, tako su i prošli! Preko koga su hteli u Interpol, tako su i prošli!

Politika -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je odbijanje zahteva Kosova da se učlani u Interpol velika pobeda Srbije i srpskog naroda i dokaz da se ništa ne može rešavati na silu i bez dogovora sa Beogradom.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na konferenciji za novinare, Dačić je pozvao prištinsko rukovodstvo da sada objasni svom narodu kako to ima 116 zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova i da li je on lagao kada je tvrdio da postoji veliki broj zemalja koji su u medjuvremenu povukle priznanje.

"Ja ovo pričam odavno. Ja sam im rekao da se ne prijavljuju (za Interpol), da se ne brukaju. Hteo sam da ih zaštitim od sramote. Neka sada objasne narodu kako ima 116 zemalja koji su ih priznali. Interpol ima 192 zemlje članice, u prvom krugu je glasalo 154. Za prijem je bilo 76 a protiv prijema 56, uzdržano je bilo 22 zemlje ali one se ne računaju. Njima je falilo 36 glasova da pobede. Pa sada neka objasne narodu jesmo li lagali kada smo govorili da su zemlje povlačile priznanja. Gde je taj spisak od 116 zemalja koje su ih priznali?", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da su nakon prvog kruga glasanja odredili i pauzu ali da nije bilo moguće da se ishod glasanja promeni.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Njima je falilo 36 glasova. Pa nije im ni (austrijski premijer Sebastijan) Kurc pomogao. Kurc i Tači su slavili! E, pa tako su i prošli. Preko koga su hteli u Interpol, tako su i prošli. A i inače sam Kurcu rekao: 'Ti si, bre, pametan čovek. Pa koja budala je na strani gubitnika?'", rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da je stav asutrijskog kancelara nedosledan jer on ne prihvata viznu liberalizaciju za građane Kosova ali hoće da Kosovo udje u Interpol.

"Neće da gradi džamije u Beču, ali mi možemo u Beogradu", rekao je on. ; Dačić je rekao da nije vreme da Srbija bude euforična ali je, ipak, ocenio da se radi o velikoj pobedi i debaklu Prištine. "Hvala svima koji su glasali za nas. Nisu oni glasali zbog Srbije, već zato što znaju da su oni sledeći na redu. Ali ovo je pobeda medjunarodnog prava", rekao je on.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dačić je rekao da to pokazuje i da Priština mora da se vrati dijalogu i da zajedno sa Beogradom reši medjusobne probleme. ; "Svi kažu da je to policijska organizacija. Ako je policijska, što su zapeli da uđu tamo kada su oni već svi ušli, kada su već svi na poternici", rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track