BRNABIĆEVA SA EGIPATSKIM MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA: Tradicionalno prijateljski odnosi dveju zemalja
Foto: Vlada Srbije

saradnja

BRNABIĆEVA SA EGIPATSKIM MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA: Tradicionalno prijateljski odnosi dveju zemalja

Politika -

Premijerka Ana Brnabić ocenila je u današnjem razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Egipta Samehom Hasanom Šukrijem da dva naroda povezuju tradicionalno prijateljski odnosi koji su ujedno i dobra osnova za unapređenje saradnje dveju zemalja na svim nivoima.

Premijerka Brnabić naglasila je da Srbija veoma ceni podršku Egipta na međunarodnom nivou, i zahvalila na uzdržanosti prilikom glasanja za prijem tzv. Kosova u Interpol na Generalnoj skupštini ove međunarodne policijske organizacije u Dubaiju.

foto: Vlada Srbije

Šef diplomatije Egipta istakao je da će njegova zemlja i dalje voditi politiku "zamrznutog priznanja" i pružati podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine u cilju donošenja konačnog kompromisnog rešenja.

Premijerka je istakla, da pre svega, treba raditi na unapređenju ekonomske saradnje i povezivanju ekonomija dveju zemalja, dodajući da je Srbija zainteresovana za investicije i zajedničke projekte sa Egiptom.

Dobijeni sertifikat o izvozu srpske pšenice na egipatsko tržište, prvi put posle 30 godina, sagovornici su ocenili kao veoma značajan za obe strane, imajući u vidu velike poljoprivredne potencijale Srbije, ali i potrebe Egipta za ovom namirnicom.

foto: Vlada Srbije

Na sastanku je bilo reči o potencijalima saradnje u oblasti turizma i mogućnostima uspostavljanja direktnog avionskog leta između Beograda i Kaira, koji bi ojačao veze dveju zemalja i naroda.

Takođe, s obzirom na značaj borbe protiv terorizma, šef egipatske diplomatije izrazio je očekivanje za daljim jačanjem saradnje u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade za saradnju s medijima.

On je izrazio očekovinje da će bilateraalna saradnja dveju zemalja nastaviti da jača, i pozvao premijerku Brnabić da u što skorijem periodu poseti Egipat.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track