Najnovije vesti

STOLTENBERG OČITAO LEKCIJU HARADINAJU: Lično ga nazvao a onda mu rekao stav o formiranju kosovske vojske...
Foto: Kurir TV

kosovska kriza

STOLTENBERG OČITAO LEKCIJU HARADINAJU: Lično ga nazvao a onda mu rekao stav o formiranju kosovske vojske...

Politika

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da je lično, u telefonskom razgovoru, ponovio kosovskom premijeru Ramušu Haradiniju da transformacija KBS u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je protivna preporukama NATO članica i da može imati posledice po Kosovo.

On kaže da je lično zvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Haradinaja kako bi ih izvestio o zaključcima NATO ministarskog sastanka o Zapadnom Balkanu.

 

U saoštenju NATO se navodi da je Stoltenberg u tim razgovorima naglasio da i Beograd i Priština moraju da pokažu mir i uzdržanost i da izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili akcije. Stoltenberg navodi da je u razgovoru sa Hardinijem govorio o planu Prištine da se krene u transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i vojsku.

 

"Naglasio sam da takav korak dolazi u pogrešeno vreme, da je u suprotonosi sa preporukama mnogih NATO saveznika i da može imati negativne posledice po kosovske evroatalnstke integracije", navodi Stoltenberg.

On dodaje da je Hardiniju ponovio i stav NATO da će, ukoliko se promeni mandat KBS, Alijansa morati da preispita nivo svog angažmana sa bezbednosnim snagama Kosova.

 

"Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o potrebi spuštanja trenutnih tenzija" , kaže Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO dodaje da je i Vučića i Haradinija podsetio da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini način za trajni mir i stabilnost u regionu.

"NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu kroz svoju misiju KFOR koja ima mandat Ujedinjenih nacija", zaključio je Jens Stoltenberg.

 

Iz Vučićevog kabineta prethodno je saospsteno da su se Vučić i Stoltenberg saglasili da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i ceo region. Vučić je zahvalio generalnom sekretaru Alijanse na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske tzv. Kosova, odnosno da namera tzv. Kosova da "transformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vreme".

 

Predsednik Srbije je izrazio zebnju zbog namera tzv. Kosova da formira vojsku i opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bezbednost Srbije, kao i mir i stabilnost u regionu.

Kako je saopšteno, dvojica sagovornika su se dogovorili da ostanu u stalnom i direktnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama KFOR na Kosovu i Metohiji, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije.

 

Predsednik Vučić je upoznao generalnog sekretara NATO sa problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima. Stoltenberg izrazio je zahvalnost predsedniku Vučiću za odličnu organizaciju vežbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja je sa 900 učesnika, bila najveća vežba te vrste do danas, održanoj u oktobru u Srbiji.

On je takođe naglasio koliko ceni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...