KOSOVO SE UVELIKO NAORUŽAVA: Dijaspora šalje novac, a Amerika oklopna vozila
Foto: Profimedia

udar na mir

KOSOVO SE UVELIKO NAORUŽAVA: Dijaspora šalje novac, a Amerika oklopna vozila

Politika -

Priština uveliko radi na formiranju vojske Kosova, iako se tome protivi čak i NATO! Uoči sednice na kojoj će biti izglasana odluka o stvaranju vojske, Amerika je Kosovu isporučila oklopna vozila, dok novac za funkcionisanje armije, kako saznajemo, prikuplja albanska dijaspora širom sveta.

Naime, kako za Kurir otkriva predsednik srpskog Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić, albanski gastarbajteri već mesecima daju dobrovoljne priloge u iznosu od pet pa sve do nekoliko hiljada evra, a samo tokom januara sakupili su oko 15.000 evra!

foto: Privatna Arhiva

- Imam kontakt s kolegama iz mnogih evropskih zemalja, pa su mi oni tako dostavili i spiskove iz Berlina, gde su imena i prezimena Albanaca s navedenim iznosima koje su dali za rad vojske. Prema našim informacijama, ovakav način prikupljanja sredstava sprovodi se u mnogim evropskim gradovima i državama - kaže Đukić.

1 / 5 Foto: Privatna Arhiva

S druge strane, iz SAD su Prištini juče stigla višenamenska vojna vozila, za koje se očekuje da će biti na raspolaganju kosovskim oružanim snagama, objavila je RTK 2. - Na Kosovo su stigla 24 blindirana oklopna vozila "hamvi" - navodi RTK 2, podsećajući da je u julu ove godine kosovska vlada potpisala ugovor o kupovini 51 vozila.

foto: Foto

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski, komentarišući to što je Amerika isporučila Kosovu oklopna vozila, rekao je za Srnu da u Prištini možda i razmišljaju da nad Srbima na Kosmetu izvrše etničko čišćenje, ali da postoje dva momenta koja ih koče: - Verovatno to ne mogu da izvedu bez dozvole Amerikanaca, kojima je verovatno na Balkanu bilo dovoljan jedan "Bljesak" i jedna "Oluja", koje su takođe sponzorisali, a drugo zato što Srbija ne bi mogla biti pasivna u slučaju da neko krene nasilno da proteruje Srbe s Kosmeta. Srbija u svakom slučaju ne bi bila pasivna.

Preti potres na Balkanu Sednica kosovske skupštine na čijem će dnevnom redu biti formiranje takozvane vojske Kosova zakazana je za petak, 14. decembar. Protiv formiranja vojske ovih dana su se izjasnili NATO, kao i ruska država, ali kosovski premijer Ramuš Haradinaj se na to oglušio.

foto: Fejsbuk Printskrin I Printscreen QKu

Alijansa ocenjuje da formiranje vojske dolazi u pogrešno vreme i da je suprotna preporukama mnogih članica NATO. Zvanična Rusija je saopštila da bi formiranje takve vojske moglo da ugrozi mir na Balkanu.

Priština pali bure baruta

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenjuje da bi nove mere Prištine mogle da budu varnica koja bi ceo region gurnula u provaliju i apelovao na međunarodnu zajednicu i Albance da to razumeju. Dodaje i da naoružavanje Prištine nije nešto na šta može da gleda s blagonaklonošću i simpatijama.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Sada nam treba deeskalacija, ne nove vojske na Kosovu i još oružja na buretu baruta, a još manje nove varnice koje bi mogle da gurnu ceo region u provaliju - rekao je Đurić. Inače, još se spekuliše koje bi mere Priština mogla da preduzme. Ali, kako se navodi, prva mera se odnosi na vozila sa srpskim registarskim tablicama, druga na robu stranih kompanija proizvedenu u Srbiji i treća na nepriznavanje dokumenata. Haradinaj je najavio da će danas govoriti o mogućim novim merama protiv Srbije.

Velika Britanija Kosovski političari su korumpirani

Ambasador Velike Britanije u Prištini Ruairi O'Konel izjavio je da Kosovo ima problem s korumpiranim političarima i zvaničnicima, koji rade više za sopstvene interese nego za društvo.

Ivan Ercegovčević/ foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track