ZA VREME SABLJE UPALI SU MI U STAN I OTELI DOKUMENTA O KIPARSKIM MILIJARDAMA! Velja Ilić otkriva: Umalo i ja da platim glavom! Odneli su mi fotografije i snimke razgovora!
Foto: REUTERS/Bas Czerwinski, Stock, Marina Lopičić

Otkrivamo

ZA VREME SABLJE UPALI SU MI U STAN I OTELI DOKUMENTA O KIPARSKIM MILIJARDAMA! Velja Ilić otkriva: Umalo i ja da platim glavom! Odneli su mi fotografije i snimke razgovora!

Politika -

Kompletna dokumentacija koja je mogla da otkrije gde je završilo 3,5 milijardi nemačkih maraka koje je Miloševićev režim izneo na Kipar misteriozno se izgubila tokom policijske akcije 2003.

Dokumentacija koja je mogla da otkrije gde je završio deo novca koji je režim Slobodana Miloševića devedesetih izneo na Kipar misteriozno je nestala tokom policijske akcije „Sablja“, sprovedene nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine, otkriva Kurir!

Afera „kiparske pare“ je inače teška najmanje 3,5 milijardi tadašnjih nemačkih maraka.

Upad u kuću

Naime, Velimir Ilić, kojeg je Vlada Srbije 2001. imenovala za šefa tima za rasvetljavanje ove afere, kaže da je 2003. ostao bez pomenute dokumentacije o Kipru, i to kada su mu upali u kuću i ukrali torbu s papirima.

- Uzeta mi je sva dokumentacija koja se odnosi na ovaj slučaj. U vreme „Sablje“ umalo nisam nastradao i platio glavom. Upali su mi u kuću i uzeli sve torbe a raznoraznim papirima, ali i fotografije, razgovore... Među njima su bile i neke kopije dokumentacije koju su nam dali na Kipru u vezi sa prebacivanjem 3,5 milijardi tadašnjih maraka. Ništa nemam. Tad su mi pohapsili i neke po familiji - kaže Ilić i dodaje da su mu tada, pored poverljivih dokumenata, odnete čak i porodične fotografije.

foto: Marina Lopičić

Ilić, koji je i lider Nove Srbije, kaže da je nekoliko godina kasnije, kada je postao ministar u Vladi, tražio od MUP objašnjenje šta je sa stvarima iz njegove kuće. Odgovor, međutim, nikad nije dobio.

- Kad sam postao ministar, tražio sam od MUP da mi objasne šta se dešava s mojim stvarima. Niko nije mogao to da mi kaže. I nikad mi ništa nije vraćeno, ni ta dokumentacija, ni fotografije - priča Ilić.

Državne tajne

Bivši operativac DB Božo Spasić kaže da je deo dokumentacije koji se odnosio na iznošenje novca na Kipar bio državna tajna:

foto: Marina Lopičić

- Deo te dokumentacije je bio državna tajna, deo strogo poverljiv, a deo sa oznakom interno i takva dokumentacija nije smela da se iznosi iz Vlade. Ako je neko uzeo tu dokumentaciju, valjalo bi da se napravi neka rekonstrukcija. Svaki taj zvanični dokument ima i primerak za arhivu. Pitanje je i da li je policija preuzela neke radnje u vezi sa tim slučajem kada je iz Ilićeve kuće odnesena dokumentacija - ističe Spasić.

Podsetimo, kako smo juče pisali, afera „kiparske pare“ i dan-danas nije razrešena, pa se tako i dalje ne zna gde je završio novac koji je tokom sankcija devedesetih iznet iz zemlje. Da misterija bude još veća, većina ključnih aktera ove afere su, kako je ispričao Ilić, završili život pod sumnjivim okolnostima.

Ilić je rekao da su od ključnih ljudi ostali samo on i Mlađan Dinkić.

ČINJENICE

- Policijska akcija „Sablja“ uvedena je neposredno nakon ubistva premijera Đinđića - Trajala je od 12. marta 2003. do 22. aprila 2003. - Tokom devedesetih politički vrh je iznosio državni novac na Kipar

- Demokratska vlast je pokušavala da nađe taj novac, ali im nije pošlo za rukom

- Ni danas se ne zna kod koga je završio taj državni novac

Kurir.rs/ B. Bojić - K. Blagović foto: REUTERS/Bas Czerwinski Stock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja